BNR: PRĂBUȘIREA leului, principala temere a românilor. Soldul depozitelor, cea mai mare SCĂDERE din ultimii 19 ani

Soldul depozitelor în lei deținute de populația României a scăzut cu circa 8 miliarde de lei în martie, față de luna precedentă, arată datele Băncii Naționale a României (BNR). Este cea mai mare scădere lunară, atât procentuală cât și în sumă absolută, înregistrată cel puțin din 2003, de când BNR publică această statistică, scrie economica.net.

Scade puternic soldul depozitelor în lei

Valoarea totală a depozitelor populației a scăzut de la 286 de miliarde de lei, în februarie, la 281 de miliarde de lei, la finalul lunii martie 2022. Sumele includ și depozitele în valută, al căror sold a crescut de la peste 121 de miliarde la 125 de miliarde de lei echivalent. Creșterea deținerilor în euro arată teama românilor de devalorizarea monedei naționale, explică economica.net. Mai mult, spre deosebire de luna februarie, în martie doar o parte din scăderea soldului depozitelor în lei se mai regăsește în creșterea soldului depozitelor în euro. Practic, în martie 4,4 miliarde de lei au ieșit din circuitul bancar.

Soldul depozitelor în lei a scăzut cu aproape 8 miliarde de lei, de la 164 de miliarde la 156, în timp ce soldul depozitelor în valută a urcat cu 3,5 miliarde, la peste 125 de miliarde de lei.

În ceea ce privește depozitele la termen ale populației, soldul total a scăzut cu peste 3 miliarde de lei, de la aproape 110 de miliarde de lei, la 106,7 miliarde de lei. Depozitele în lei s-au redus de la 64 de miliarde la 62 de miliarde de lei, iar depozitele în euro au scăzut în jur de 700 de milioane de lei, până la 38,6 miliarde de lei echivalent.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *