BNR critică modul în care s-a făcut liberalizarea pieței energiei: Prețurile au LUAT-O RAZNA și trag inflația în sus

Banca Națională a României critică modul în care s-a făcut liberalizarea pieței energiei. Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a declarat la Știrile Amiezii că acest proces a fost mult întârziat. Asta a făcut ca prețurile la energie să crească exagerat și să tragă inflația în sus. Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR:

„Din perspectiva noastră considerăm ca este doar un puseu inflaționist venit din prețurile la energie care au luat o razna din motive obiective și subiective. Nici noi n-am avut predictibilitate în a pune în estimările și prognozele noastre aceste evoluții. Au crescut prețurile pe tot parcursul anului în toată lumea, la combustibil s-au dublat, barilul era 40 de dolari în iulie, acum e 80. Unitatea de măsura pentru gaze, avem o dublare a costurilor. Lucrurile s-au întâmplat pe plan mondial, la noi s-a dublat această evoluție cu o liberalizare mult întârziată și o dezorganizare a procesului de liberalizare”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

5 comentarii la „BNR critică modul în care s-a făcut liberalizarea pieței energiei: Prețurile au LUAT-O RAZNA și trag inflația în sus

 • joi, 26 august 2021 la 21:42
  Legătură permanentă

  Ce tot il … preocupa … grija pe BNR de liberalizarea preturilor la energie?

  Pasamite inflatia vine din cresterea preturilor la energie, nu din cresterea masei monetare (tiparire de bani) pe care o face BNR!

  Hotul striga „Hotii!”…

  P.S.
  Intr-adevar, cresterea preturilor la energie scumpeste imediat aproape orice produs.
  Dar puterea de cumparare a cetatenilor ramane la fel, deci oamenii vor renunta la a cumpara anumite produse (lucruri mai greu de cuantificat de INS: case, terenuri, apartamente etc.)
  si vom avea si scaderi de preturi din lipsa de cerere.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *