Blocul Național Sindical se opune transferării contribuțiilor sociale integral în sarcina angajatului. Toma: „Nu există, la nivel mondial, această practică”

Blocul Național Sindical (BNS) a demarat o campanie prin care dorește să atragă atenția asupra „felului în care românii sunt subiecți pentru acest experiment ilogic (transferal contribuțiilor sociale integral în sarcina angajatului – n.r.), ce are consecințe foarte grave”.

Campania BNS, denumită „NU Experimentelor Sociale pe Români!” se dorește a fi un semnal de alarmă care ar putea să deturneze aplicarea acestei inițiative, având și componenta de modificare a legislației ce definește evaziunea fiscală.

De anul viitor, contribuţiile sociale ar putea fi datorate exclusiv de angajat, cu reţinere la sursă, iar plata efectivă va fi în sarcina angajatorului. Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a precizat că, în paralel, vor mai intra în vigoare alte două măsuri, respectiv reducerea contribuţiilor de la 39,2% la 35% şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

La un salariu brut de 3.000 de lei, astăzi este impozitat atât angajatorul (total 23%) cât şi angajatul (16,5% total contribuţii plus 16% impozit pe venit). Astfel, contribuţia angajatorului este de 690 de lei pe lună, raportat la suma de mai sus. În sarcina angajatului, sunt plăţi de 975 de lei. Salariul net este de 2.105 lei, iar costurile totale ale angajatorului sunt de 3.690 de lei. De anul viitor, sarcina plăţii contribuţiilor nu va mai fi defalcată. Anga­jatul va plăti în total 35%, respectiv, în cazul exemplului de mai sus, 1.050 de lei. Din netul impozabil rămas, respectiv 1.950 de lei, se scad 10% reprezentând impozitul pe venit. Asta înseamnă că leafa în mână va suferi o scădere semnificativă, şi va ajunge la 1.755 de lei, dacă angajatorul va refuza să calculeze dările la stat în funcţie de costul total pe care l-a avut în 2016 cu salariul (respectiv 3.690 de lei).

Miercuri, filiala județeană a BNS, condusă de Cristian Toma, a organizat o conferință de presă, la unison cu organizațiile județene ale Blocului din țară, pentru a emite poziția oficială: „Intenția Guvernului României de a transfera contribuțiile sociale exclusiv în sarcina angajatului este una care dovedește felul în care guvernanții ignoră nu doar legislația europeană în vigoare, dar și nevoile și drepturile cetățenilor români”, care, în opinia BNS, sunt „cobai pentru măsuri și politici netestate nicăieri în lume”.

„În nici o țară din Europa finanțarea sistemului de securitate socială nu se asigură exclusiv de către angajat, pentru că vorbim de solidaritate și de responsabilitate socială, asumată în mod echilibrat între angajat și angajator. Practica europeană arată o asumare împreună – angajat și angajator – a finanțării sistemului de securitate socială. La nivel mondial, din 119 țări care au în implementare un sistem de protecție socială și a căror fiscalitate este monitorizată, nici măcar una nu are în întregime această sarcină alocată exclusiv angajatului”, a spus președintele organizației județene a BNS, Cristian Toma.

BNS anunță că, astăzi, angajatul plătește contribuții sociale de 16,5% și impozit pe salarii de 16%, iar de la 1 ianuarie 2018 salariatul va plăti contribuții sociale de 35% și impozit pe salariu de 10%. De asemenea, angajatorul plătește astăzi contribuții sociale de 22,75%, iar de la 1 ianuarie 2018 procentul va fi de… 0%!

„Actualmente, Guvernul nu poate garanta includerea contribuțiilor angajatorului în câștigul salarial brut decât în cazul salariului minim și al salariilor din sectorul bugetar, iar în acest moment peste 25% din salariații din România sunt plătiți la nivelul salariului minim, așadar ierarhia salarială va fi în mod excesiv aplatizată”, mai susțin reprezentanții BNS.

Filiala județeană a BNS reprezintă aproximativ 30.000 de salariați și anunță că dorește „să împiedice România să fie de la 1 ianuarie 2018 singurul stat din UE și din lume în care contribuțiile la sistemul de securitate socială vor fi asumate integral de angajat”.

BNS susține că ceea ce a demarat recent, campania „NU Experimentelor Sociale pe Români!”, se adresează tuturor cetățenilor țării și semnalele de alarmă trase vor fi aduse la cunoștința Comisiei Europene, Consiliului Europei, Parlamentului European, Organizației Internaționale a Muncii, Confederației Europene a Sindicatelor, Fondului Monetar Internațional sau Parlamentului României. Dacă ultima instituție nu va trata în serios solicitările BNS, potrivit lui Cristian Toma, vor avea loc acțiuni de protest la nivel național, care ar putea include și o pichetare a Guvernului României.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *