BLOCAJ POLITIC Desemnarea cabinetului Orban 2 aruncă în aer scena politică

Preşedintele României, Klaus Iohannis a avut, joi, consultări cu partidele parlamentare în vederea nominalizării unui premier, după ce Guvernul condus de Ludovic Orban a fost demis. Potrivit anunțului președintelui României, premierul desemnat este… tot Ludovic Orban!

Primii invitaţi la consultările de joi de la Palatul Cotroceni au fost reprezentanţii PNL, care l-au propus tot pe Ludovic Orban. Imediat după PNL, președintele Iohannis a avut programată întâlnirea cu reprezentanţii PSD, care, împreună cu PRO România, l-au propus pe Remus Pricopie pentru funcţia de premier. Președintele Iohannis a refuzat propunerea Remus Pricopie.

CITEȘTE ȘI:

Premieră ciudată: PNL NU votează propria propunere de premier!

După anunțul de joi seară al președintelui, în termen de cel mult 10 zile, premierul desemnat trebuie să prezinte în Parlament lista cu miniștri și programul de guvernare și să ceară votul de încredere. Guvernul este învestit în funcție cu votul majorității deputaților și senatorilor. În acest moment este nevoie de 233 de voturi pentru învestirea Guvernului, la fel ca în cazul moțiunii de cenzură.

CITEȘTE ȘI:

Dacă nu primește 233 de voturi pentru învestitură, propunerea este respinsă și Președintele României trebuie să facă o nouă desemnare.

PSD și PRO România au anunțat că nu vor vota Guvernul Ludovic Orban 2. De asemenea, PNL și USR au anunțat că nu vor vota viitoarele două guverne, pentru a se ajunge la alegeri parlamentare anticipate. În aceste condiții, Ludovic Orban nu va obține votul de învestitură în Parlament.

Minoritățile naționale, PMP și ALDE nu vor să se ajungă la anticipate, însă chiar dacă ar vota pentru învestirea oricărui guvern, voturile lor nu mai contează în acest context.

Dacă nu reușesc să îl convingă pe Klaus Iohannis să propună alt prim-ministru în afară de Ludovic Orban, atunci PSD și PRO România își propun să formeze în Parlament o majoritate cu care să amâne votul din Parlament pentru al doilea premier astfel încât să nu se mai poată ajunge la alegeri anticipate. De asemenea, președintele României poate să dizolve Parlamentul dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

PSD: Votul pentru învestirea lui Ludovic Orban va fi BLOCAT!

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat faptul că votul de învestitură a noului guvern Ludovic Orban va fi blocat, în Parlament. De asemenea, Ciolacu a mai punctat joi seară faptul că va sesiza Curtea Constituțională a României privind un eventual conflict de natură constituțională, în contextul în care Klaus Iohannis a decis să îl desemneze din nou pe Ludovic Orban pentru funcția de premier.

Vineri, 7 februarie, Ciolacu și președintele PRO România, Victor Ponta, au o ședință la Parlament, după ce Klaus Iohannis a decis să-l respingă ieri pe Remus Pricopie și să-l desemneze pe Ludovic Orban pentru funcția de premier. La ședință participă și fostul premier Sorin Grindeanu. Ciolacu este decis să sesizeze Curtea Constituțională, în calitatea sa de președinte al Camerei Deputaților, fără să mai aștepte decizia Comitetului Executiv al partidului, convocat pentru luni.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *