BLOCAJ în negocierile ruso-ucrainene. Putin i-a transmis lui Erdogan condițiile pentru pace. Turcia NU prea mai crede în armistițiu

Vladimir Putin i-a transmis joi omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, într-o convorbire telefonică, cerințele exacte ale Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace cu Ucraina, relatează BBC. Potrivit lui Ibrahim Kalin, consilierul principal al preşedintelui Turciei, o parte din cerințe „nu ar fi prea dificil de îndeplinit”, însă există și o serie de pretenții în privința cărora liderul de la Kremlin a insistat că va fi nevoie de o întâlnire față în față între acesta și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Cea mai importantă cerință din prima categorie este ca Ucraina să accepte să rămână neutră şi să nu ceară aderarea la NATO, iar Zelenski pare pregătit să accepte deja aceste condiții. Alte cerințe din aceeași categorie sunt ca Ucraina să treacă printr-un proces de dezarmare pentru a asigura că nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia, limba rusă să beneficieze de protecţie în Ucraina şi, în fine, să se producă o aşa-zisă „denazificare” a Ucrainei. Ultima solicitare, notează BBC, este profund ofensatoare pentru Zelenski, în special pentru că este evreu, iar membri ai familiei sale au murit în Holocaust. Totuși, partea turcă apreciază că preşedintele ucrainean o va putea accepta destul de uşor, fiind probabil suficient ca Kievul să condamne toate formele de neonazism şi să promită că va lua măsuri împotriva manifestațiilor de acest gen.

Oficialul turc a fost mai vag în ce priveşte cea de-a doua categorie de cerinţe, mai greu de acceptat pentru ucraineni, şi pentru care Putin a spus că sunt necesare negocieri directe între el şi Zelenski. Președintele Ucrainei a dat asigurări că este gata să-l întâlnească faţă în faţă pe liderul de la Kremlin.

Consilierul lui Erdogan a menţionat doar că cerinţele din a doua categorie se referă la statutul regiunii Donbas şi al Crimeei, fără a intra în detalii, dar este de presupus că Rusia va cere ca guvernul ucrainean să cedeze teritorii din estul ţării, un subiect foarte inflamabil, menţionează BBC. Se presupune și că Rusia va cere Ucrainei să accepte oficial că peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, aparţine de acum Rusiei. Dacă se va pune această problemă, va fi o pastilă greu de înghiţit pentru Ucraina. Cu toate acestea, este deja un fapt împlinit, cu toate că Rusia nu are dreptul legal să exercite suveranitate asupra Crimeii şi chiar a semnat un tratat internaţional – după căderea comunismului, dar înainte de venirea la putere a lui Putin – prin care a acceptat că aceasta aparţine Ucrainei, notează BBC.

Cerinţele lui Putin nu sunt totuşi atât de dure pe cât se temeau unii analiști și oficiali şi nu par să merite toată violenţa, vărsarea de sânge şi distrugerea create de Rusia în Ucraina, scrie BBC. Dat fiind controlul strict exercitat de Kremlin asupra presei ruse, lui Putin şi acoliţilor săi nu le-ar fi prea greu să prezinte toate acestea drept o mare victorie.

Ucraina are însă de ce să-şi facă griji. Dacă un viitor acord nu va fi elaborat în cele mai atente detalii, preşedintele Putin sau succesorii săi îl vor putea folosi oricând ca scuză pentru a invada din nou Ucraina. Elaborarea unui acord de pace ar putea lua mult timp, chiar dacă vărsarea de sânge ar putea fi oprită până atunci printr-un armistiţiu. Ucraina a suferit îngrozitor în ultimele trei săptămâni de război, iar reconstrucția orașelor și a satelor pe care Rusia le-a distrus va dura mult timp. În plus, milioane de refugiați care și-au părăsit casele distruse vor trebui relocați înapoi în Ucraina. Cât despre Putin, s-a spus că ar putea fi bolnav sau dezechilibrat mintal. Ibrahim Kalin a declarat însă că nu a observat nimic ciudat în timpul convorbirii telefonice şi că preşedintele rus a fost clar şi concis. Dar, chiar dacă va reuşi să prezinte un acord cu Ucraina ca pe o glorioasă victorie asupra neonazismului, poziţia sa în plan intern este cel mai probabil slăbită. Tot mai mulţi ruşi vor înţelege că a întins prea mult coarda, pe măsură ce poveştile cu soldaţi ruși ucişi sau capturaţi se răspândesc cu repeziciune, mai scrie BBC.

Președintele rus Vladimir Putin a expus mai multe probleme pentru a obține o încetare a focului în Ucraina într-un apel telefonic cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, joi, potrivit unui purtător de cuvânt al președintelui turc. Erdogan s-a oferit să-l aducă atât pe Putin, cât și pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky în Turcia pentru a facilita negocierile pentru a pune capăt războiului, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui turc İbrahim Kalin într-un interviu pentru ziarul turc Hurriyet, publicat sâmbătă, relatează CNN.

Kalin a spus că, în timp ce Zelensky era gata să se întâlnească, Putin a expus problemele care trebuie rezolvate înainte ca orice negocieri la nivel de conducere să poată avea loc.

Prima este neutralitatea Ucrainei, adică renunțarea acesteia de la aderarea la NATO. În al doilea rând, dezarmarea și garanțiile de securitate reciprocă în contextul modelului austriac. În al treilea rând, procesul la care partea rusă îl numește „de-nazificare”; eliminarea obstacolelor în calea utilizării pe scară largă a limbii ruse în Ucraina. Se înțelege că s-au înregistrat unele progrese în primele patru articole ale negocierilor în curs. Este prea devreme să spunem că există un acord deplin sau că un acord este pe cale să fie semnat”, a spus Kalin ziarului.

Kalin a adăugat că Putin a mai făcut două cereri care au fost „cele mai dificile probleme”, una fiind recunoașterea anexării Crimeei și a celor două „așa-zise” republici din Donbas. Kalin a spus că aceste ultime două probleme „nu sunt cereri acceptabile pentru Ucraina și comunitatea internațională”.

Dacă se ajunge la un punct în primele patru articole și se ajunge la un acord, poate exista o discuție la nivelul liderilor cu privire la articolele al cincilea și al șaselea”, a spus Kalin în interviu, adăugând că dacă negocierile vor avea loc, „ar putea să ajungem la un acord și să punem capăt războiului”.

Kalin a spus că Erdogan i-a cerut lui Putin ca încetarea focului să fie permanentă. Direcția de Comunicații a Turciei a declarat joi că Erdogan s-a oferit să găzduiască ambii președinți fie la Istanbul, fie la Ankara, spunând că „consensul asupra unor probleme poate necesita discuții la nivel de conducere”.

Putin anunță un blocaj în negocierile cu Ucraina: „Kievul are propuneri din ce în ce mai nerealiste

Reprezentanții Ucrainei încearcă să prelungească negocierile cu Rusia, avansând propuneri din ce în ce mai „nerealiste”, dar partea rusă este pregătită să continue „căutarea soluțiilor” în conformitate cu abordările sale principiale. Serviciul de presă de la Kremlin susține că asta a declarat președintele rus Vladimir Putin într-o conversație telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz, informează TASS.

Vladimir Putin a subliniat, de asemenea, evaluările sale asupra cursului negocierilor aflate în desfășurare între reprezentanții ruși și ucraineni în format video. S-a remarcat că regimul de la Kiev încearcă în toate modurile posibile să întârzie procesul de negociere, propunând propuneri din ce în ce mai nerealiste. Cu toate acestea, partea rusă este pregătită să continue căutarea de soluții în conformitate cu abordările sale principiale bine-cunoscute”, se arată în mesaj.

Președintele Federației Ruse i-a atras atenția lui Scholz asupra atacurilor cu rachete ale forțelor de securitate ucrainene la Donețk și Makeevka.

Discuția despre situația din jurul Ucrainei a continuat. Președintele Rusiei a atras atenția asupra atacurilor cu rachete ale forțelor de securitate ucrainene asupra zonelor rezidențiale Donețk și Makiivka, care au dus la pierderi mari. Aceste crime de război au fost ignorate în Occident„, a mai punctat Serviciul de presă al Kremlinului. Conversația a avut loc la inițiativa lui Scholz.

Zelenski cere Moscovei noi negocieri de pace

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat, sâmbătă, un apel Moscovei, afirmând că este „timpul” să discutam despre „pace şi securitate„, deoarece în caz contrar consecinţele pentru Rusia vor fi resimţite mai multe generaţii. 

Negocieri legate de pacea şi securitatea pentru Ucraina sunt singura şansă a Rusiei de a minimiza daunele cauzate de propriile greşeli”, a declarat Volodimir Zelenski într-un videoclip postat pe Facebook, filmat noaptea pe o stradă părăsită. „Este timpul să ne întâlnim. E timpul să discutăm. Este timpul să restabilim integritatea teritorială şi justiţia pentru Ucraina”, a pledat şeful statului. „În caz contrar, a avertizat el, pierderile pentru Rusia vor fi de aşa natură încât va fi nevoie de mai multe generaţii ca să-şi revină„.

Mai multe runde de negocieri între Kiev şi Moscova au avut loc faţă în faţă şi prin videoconferinţă de la invazia rusă a Ucrainei lansată la 24 februarie. Cea mai recentă, a patra, s-a deschis luni la nivelul delegaţiilor care negociază de la distanţă, notează AFP. Şeful delegaţiei ruse a anunţat vineri că a remarcat o „apropiere” a poziţiilor în chestiunea unui statut neutru al Ucrainei – ca Suedia şi Austria – şi progrese în ceea ce priveşte demilitarizarea ţării.

Subiectul statutului de neutralitate al Ucrainei şi al neaderării acesteia la NATO este unul din punctele-cheie ale negocierilor, este punctul în care părţile şi-au apropiat poziţiile cât mai mult posibil”, a spus Vladimir Medinski, citat de agenţiile ruse. Cu toate acestea, el a remarcat „nuanţe” cu privire la „garanţiile de securitate” cerute de Ucraina. Dar unul dintre membrii delegaţiei ucrainene, consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, a indicat pe Twitter că „declaraţiile părţii ruse sunt doar cererile lor de la început şi nimic mai mult”.

„Poziţia noastră nu s-a schimbat: încetarea focului, retragerea trupelor (ruse) şi garanţii puternice de securitate cu formule concrete”, a scris el.

Miercuri, Ucraina a apreciat că în discuţiile ruso-ucrainene persistă „contradicţii profunde”, dar un „compromis” este în continuare posibil. Pe parcursul acestor negocieri au continuat bombardamentele ruse asupra oraşelor ucrainene, luând ca ţintă numeroase infrastructuri civile. În ceea ce priveşte oraşul asediat Mariupol, unde un teatru – în care se refugiaseră peste o mie de persoane – a fost bombardat miercuri de forţele ruse, Volodimir Zelenski a spus că peste 130 de supravieţuitori au putut fi scoşi de sub dărâmături, mai scrie AFP.

Din păcate, unii suferă de răni grave. Însă, în această etapă, nu avem informaţii cu privire la numărul deceselor” eventuale, a indicat el, precizând că „operaţiunile de salvare continuă”.

Şeful statului a ţinut să adauge că, datorită coridoarelor umanitare instaurate în ţară, peste 180.000 de ucraineni au putut să se îndepărteze de lupte, dintre care mai mult de 9.000 de persoane din Mariupol.

Dar ocupanţii continuă să blocheze ajutorul umanitar, mai ales în jurul zonelor sensibile. Este o tactică foarte cunoscută. (…) Este o crimă de război”, a avertizat Volodimir Zelenski. Rusia „va răspunde pentru asta. 100%”, a insistat el.

De la 24 februarie, peste 3,2 milioane de ucraineni au luat drumul exilului, aproape două treimi dintre ei spre Polonia, uneori doar o escală înainte de a-şi continua exodul. Nevoile umanitare sunt „din ce în ce mai urgente”, cu peste 200.000 de persoane private de apă doar în regiunea Doneţk şi „grave penurii” de alimente, apă şi medicamente în oraşe precum Mariupol sau Sumî, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, Matthew Saltmarsh.

Ucraina a negociat direct cu șeful diplomației UE

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat vineri că a vorbit cu şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, despre un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, potrivit Reuters.

Am discutat despre pregătirea celui de-al 5-lea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei. Presiunea va continua să crească atât timp cât va fi nevoie pentru a opri barbaria rusă. Am discutat, de asemenea, despre protecţia şi ajutorul pentru ucrainenii care au fugit din calea bombelor ruseşti în UE”, a scris oficialul ucrainean pe Twitter.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *