BLOCAJ în coaliţie! Ludovic Orban anunță că NU s-a ajuns la consens pe desființarea SIIJ

Liderul PNL Ludovic Orban a ieșit, luni, din ședința coaliției desfășurată la Palatul Victoria, spunând că nu s-a ajuns la un consens pe varianta de desființare a SIIJ, subiect despre care USR PLUS a avertizat că ar putea să fie motiv de rupere a coaliţiei.

Continuăm discuţiile pe această temă. Toate formaţiunile sunt hotărâte să desfiinţeze SIIJ, urmează să cădem asupra unei formule consensuale cu privire la forma în care desfiinţăm SIIJ”, a declarat Orban după şedinţa coaliţei de la sediul Guvernului.

Premierul Florin Cîţu a afirmat, luni, referindu-se la neînţelegerile din coaliţie pe tema desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţunilor din Justiţie (SIIJ), că „Ministerul Justiţiei trebuie să susţină Parlamentul şi coaliţia să găsească o soluţie ca să trecem peste acest moment”.

Aceste lucruri trebuie discutate acum şi soluţia trebuie găsită în Parlamentul României. Guvernul României a adoptat un proiect de lege prin care a desfiinţat SIIJ. Ministerul Justiţiei trebuie să susţină Parlamentul şi coaliţia să găsească o soluţie ca să trecem peste acest moment”, a spus Cîțu.

De cealaltă parte, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat că se poate rupe coaliţia de guvernare din cauza nerespectării obligaţiilor asumate în domeniul Justiţiei.

Doar din cauza Secţiei speciale, acum, nu aş putea spune foarte clar, dar se poate rupe categoric pe nerespectarea obligaţiilor pe care ni le-am asumat pe Justiţie”, a precizat Stelian Ion, întrebat dacă se poate rupe coaliţia de guvernare.

UDMR a susținut că nu se opune desființării SIIJ însă nu renunță la amendamentul propus. Problema este că în comisia juridică de la Senat actuala Coaliție are majoritate de unu, iar fără votul UDMR forma Guvernului nu poate trece. În ultimele discuții din coaliție, liderii Uniunii au cerut partenerilor de guvernare să impună în comisie forma guvernului, iar în aceste condiții va vota pentru în parlament. Altfel spus, să caute ajutor în altă parte.

Eu nu văd niciun blocaj. (…) Avem un singur vot şi eu vorbesc despre un amendament care spune că magistraţii vor fi anchetaţi de o secţie existentă, nu se desfiinţează nimic, nu se înfiinţează nimic, este o secţie existentă în cadrul Parchetului General – secţia de urmărire penală şi criminalistică, propunerea noastră este să nu repetăm greşelile trecutului, să nu facem o altă greşeală, o altă secţie, magistraţii să fie anchetaţi de această secţie. (…) Sigur, în Comisia juridică se poate trece acest amendament sau nu. În cazul în care trece de Comisia juridică, se supune votului plenului Senatului. Dacă pică, noi vom susţine varianta Guvernului. Dacă trece, atunci se va face sigur o altă procedură, fiindcă vorbim de o problemă de bicameralism (…) În rest, nu există niciun blocaj, suntem pentru desfiinţarea SIIJ-ului şi am cerut să fie convocat Senatul cât mai repede. (…) Eu nu am nicio dispută, nici cu ministrul Justiţiei, nici cu altcineva, eu săptămâna viitoare aş vrea să desfiinţăm secţia”, a declarat Kelemen Hunor, miercurea trecută după ședința Coaliției.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *