Blaga și Gorghiu au venit la Constanța să discute de filmatul în Parlament și cotele de gen

În aceste zile are loc, la Constanța, Liga Aleșilor Locali ai PNL. Toată „crema” liberală s-a reunit pe malul mării pentru a stabili o serie de directive, rezoluții, dar și pentru a tranșa soluții în privința proximelor alegeri locale.

Vineri, co-președinții Vasile Blaga și Alina Gorghiu, președintele PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, candidatul PNL la Primăria Constanța, Vergil Chițac și președintele CJ Mureș, Ciprian Dobre, au susținut o conferință de presă.

IMG_20160401_175840

Ciprian Dobre și-a exprimat entuziasmul în privința cotelor de gen, o „dambla” mai veche a Alinei Gorghiu și a lăudat inițiativa partidului de a impune o cotă de 30% a prezenței femeilor pe listele la alegeri.

„Organizația Femeilor Liberale și Liga Aleșilor Locali aduce această rezoluție și cere PNL respectarea acestei cote de gen la aceste alegeri și vom avea în vedere câteva solicitări în ceea ce privește viața cotidiană a femeii din România. Când vorbesc despre viața cotidiană a femeii din România vorbesc despre practic obligațiile și responsabilitățile femeii în societatea de astăzi, iar noi, bărbații, știm cel mai bine acest lucru, dacă vrem să fim sinceri”, a spus Ciprian Dobre.

O problemă pe care a sesizat-o Alina Gorghiu a fost filmatul votului parlamentarilor, care ar putea fi interzis, potrivit liberalilor.

„Vorbim de interzicerea în România a unei activități cât se poate de normală, pentru presă, anume aceea de monitorizare a activității și a votului parlamentarilor din România. Dacă noi, astăzi, ne punem problema să ajungem la tot felul de acte de cenzură, așa cum mai demult ne asigura domnul Liviu Dragnea prin legea defăimării, înseamnă că n-am învățat nimic din ideea de democrație în România. Votul nu ar trebui să fie un secret în cazul ridicării de imunități. Avem un proiect de lege depus de aproape doi ani, care prevede două lucruri cheie: votul în cazul ridicării imunităților nu este secret, ci la vedere și ca procedura să dureze 48 de ore, 24 în comisie și 24 în plen. Ar fi simplificat această procedură o grămadă de situații în care s-a băgat majoritatea PSD, UNPR, ALDE și, din păcate, dumneavoastră nu titrați majoritatea X, Y, Z, ci spuneți că Parlamentul a decis! În biroul permanent ne vom opune, dar majoritatea aparține aceleiași structuri politice, motiv pentru care așteptați-vă ca, în ciuda protestelor noastre, să vă fie interzis posibilitatea de a filma aceste voturi”, a spus Alina Gorghiu.

Printre cele patru rezoluții pe care conducerea liberală le-a stabilit la Constanța, se referă la modificarea legii 215, a administrației publice, iar Ciprian Dobre a avut o nouă intervenție.

„Eliminarea unui concept unic în lume, descoperit în România, anume incompatibilitatea între un interes public și… un interes public! Vom solicita grupului parlamentar al PNL modificarea a două legi: legea 215, prin care și astăzi se prevede incompatibilitatea unui consilier local de a vota viceprimar în consiliu, dacă el este persoana care se înscrie și același lucru la CJ. CJ nu poate vota pentru sine dacă aspiră la funcția de vicepreședinte de CJ sau la funcția de președinte în actuala situație a legii. (…) Cel mai dureros din punctul de vedere al PNL: catastrofa din domeniul absorbției fondurilor europene! România, pe exercițiul 2014 – 2020, are grație Comisiei Europene la dispoziție aproape 31 miliarde EUR, de absorbit în cinci ani. Pentru a absorbi aceste sume, ca instrumente, avem nouă programe sectoriale, cu 57 de axe prioritare. Astăzi, România are active din cele nouă programe cinci programe parțial deschise și opt axe prioritare, din totalul de 57! Aceste opt axe prioritare active au valoarea de 2,11 miliarde EUR, mai puțin de 6% față de disponibil! Dacă menținem acest ritm, România va avea de încă de absorbit în 2050 foarte multe miliarde de euro. Această situație trebuie stopată și trebuie rezolvată”, a mai spus Ciprian Dobre.

 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *