Black Sea Security Forum ZIUA 2. Impresiile lui Chițac: „Un ONG face treburi mai serioase decât instituțiile abilitate. Nu aș spune că suntem pe Flancul Estic, ci pe Frontul Estic”

Unul dintre cele mai mari evenimente din România pe tema securității Mării Negre și a Balcanilor, organizat de asociația New Strategy Center, în parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanța și Zona Metropolitană Constanța, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, a început, joi, în municipiul nostru și se va încheia sâmbătă.

forum 11

În cea de-a doua zi a lucrărilor a participat și senatorul neafiliat Vergil Chițac, vicepreședinte al Subcomisiei pentru Relații Trans-Atlantice din cadrul Comisiei Politice a Adunării Parlamentare a NATO.

„Impresiile mele sunt foarte bune, în sensul în care mi se pare cea mai serioasă manifestare a unui ONG, New Strategy Center este un ONG, mai serios decât ce organizează instituțiile abilitate ale statului să facă treaba asta. Se vede prin participarea de înalt nivel! (…) Eu am fost astăzi, ieri nu am participat, dar am înțeles că a fost la fel. În primul rând, ne uităm la anvergura celor care au fost și sunt speakeri în paneluri și ne dăm seama că treaba e serioasă. Dincolo de asta, temele sunt serioase. (…) Eu i-aș spune Frontul Estic, nu Flancul Estic, pentru că în flanc mai ai și prieteni, aici sunt numai dușmani… Sigur, Marea Neagră a fost introdusă pe tapet în atenția NATO acum doi ani cu ocazia summit-ului de la Varșovia și s-a văzut că exercițiile militare au fost mărite, capacitatea de răspuns a NATO este mai mare în zona aceasta, am înființat și noi un comandament zonal multinațional de tip brigadă la Craiova”, a spus Vergil Chițac, pentru TOMIS NEWS.

În altă ordine de idei, în prima zi a lucrărilor s-a ridicat problema potrivit căreia concentrarea aliaților americani în alte zone geostrategice ar putea să diminueze atenția acestora în zona Mării Negre. Temerile sunt împărtășite de mai mulți analiști și experți militari, această rocadă putând să ducă la două scenarii: fie locul liber va fi ocupat de Federația Rusă, fie Uniunea Europeană reușește să își facă propria structură militară. O situație de care Vergil Chițac ne-a relatat pe larg.

„Logica mea este următoarea: în 2011, președintele Obama în strategia SUA a spus foarte clar, că sunt o națiune dedicată zonei Asia-Pacific și se concentrează acolo. De ce? Pentru că polul economic mondial s-a mutat în Asia și Pacific. După câteva sute de ani în care lumea a gravitat în zona nord atlantică, polul economic mondial s-a mutat acolo. America nu a fost interesată de Marea Neagră, intervenția și anexarea Crimeii de Federația Rusă a fost și pe fondul neatenției SUA, care, acum, și-a schimbat doctrina. Își propun să înghețe un conflict major și să câștige altul, ca dimensiune a lucrurilor. Așa că și eu mă tem că această concentrare a lor pe Asia-Pacific și Orientul Mijlociu face să nu mai aibă resurse suficiente pentru Europa. Pe fond, președintele Trump este corect: mai bine de 70% din cheltuielile NATO sunt asigurate de americani. Prin ieșirea Marii Britanii din UE, constatăm că țările din UE participă numai cu 20% la cheltuielile NATO! Nu se poate ca 230 de milioane de americani să suporte plata pentru apărarea unei UE cu 500 de milioane de oameni! Creșterea cheltuielilor militare a țărilor din UE e un lucru bun. În condițiile în care SUA vor fi concentrate pe Asia și Pacific, noi trebuie să ne luăm soarta în mâini. Așa s-a conceput PeSCo (cooperarea structurată permanentă a UE – n.r.). Structura aceasta militară nu trebuie să aibă echipamente duplicate cu NATO, trebuie să fie cumva în complementaritate. Nu trebuie să reprezinte față de NATO, să zicem, altceva! (…) În 2008 a avut loc summit-ul NATO la București și Vladimir Putin a spus că Ucraina este un stat artificial creat. Americanii nu au fost interesați de ce se întâmplă aici”, a mai spus Vergil Chițac, pentru TOMIS NEWS.

Cea de-a doua zi a lucrărilor a adus la conducerea panelurilor personalități precum fostul consilier prezidențial Iulian Fota, șeful Statului Major al Armatei Române, gr. Nicolae Ciucă; fostul comandant al Forțelor Aliate din Europa, gr. (r) Philip M. Breedlove; vicepreședintele SIVECO, Florian Ciolacu; șeful Staff-ului Forțelor Aliate din cadrul Comandamentului de la Napoli și Șeful Elementului de Comandă al UE, Luciano Portolano ș.a.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Black Sea Security Forum ZIUA 1. Făgădău: „Avem rude în Balcani, în Dobrogea Mare, în Bulgaria. Istoria este în familiile noastre, să învățăm din trecut și să privim cu încredere la un viitor mai sigur”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.