BLACK SEA SECURITY FORUM 2020. MApN: „De ce contează Marea Neagră? Ce putem face pentru o regiune mai sigură?”

Conferinţa „Black Sea and Balkans Security Forum”, organizată de către New Strategy Center în parteneriat cu MApN şi MAE, se organizează în zilele de 4 şi 5 septembrie, la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, din Bucureşti, unde mai mulţi oficiali din ţară şi din străinătate vor dezbate teme precum securitatea, cooperarea transatlantică, efectele pandemiei de coronavirus, digitalizare, fake news sau militarizarea spaţiului.

La eveniment participă 80 de vorbitori din 19 ţări, printre care miniştri, generali români şi străini, oficiali NATO, analişti militari şi economici, specialişti în finanţe, sănătate, dar şi din industria de apărare şi de comunicaţii. Printre oficialii participanţi la această conferinţă se numără prim-ministrul României, Ludovic Orban, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării din Ucraina, Andriy Taran, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, secretarul de stat Raed Arafat, ministrul Economiei, Virgil Popescu, precum şi şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu sau directorul SatCent, Sorin Ducaru. Pe lângă aceştia, la dezbatere iau parte şi mai mulţi generali din armata română, însă şi şeful Statului Major al Armatei poloneze, Rajmund Andrzejczak, comandantul suprem al forţelor aliate din europa (SACEUR), generalul Tod Walters, sau generalul (r) Ben Hodges, fostul comandant al forţelor terestre americane dislocate în Europa.

Spre dezbatere sunt propuse teme precum: „Întărirea Uniunii Europene şi Solidaritatea Trans-Atlantică”, „Consecinţe ale Pandemiei în Domeniul Medical”, „De ce contează Marea Neagră? Ce putem face pentru o regiune mai sigură” sau „Provocări de securitate emergente pentru Flancul de Est al NATO”. Întregul program al conferinţei poate fi consultat PE SITE-UL OFICIAL.

Ediţia din acest an a evenimentului este organizată de către New Strategy Center, în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, cu susţinerea Ministerului Apărării şi Ministerului Afacerilor Externe. Încă de la început, forumul a devenit locul de dezbateri privind riscurile la adresa securităţii, ameninţări şi vulnerabilităţi, precum şi metodele practice de combatere a acestor provocări.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale a participat la cea de-a patra ediție a evenimentului, ministrul Nicolae Ciucă fiind invitat să prezinte, vineri, panelul cu tema „De ce contează Marea Neagră? Ce putem face pentru o regiune mai sigură?”, alături de ministrul Apărării din Ucraina, Andriy Taran și de fostul comandant suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul (r) Philip M. Breedlove. Tot astazi, șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a participat alături de comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul Tod D. Wolters, la panelul „Provocări emergente de securitate pentru flancul estic al NATO: Anticiparea imprevizibilului”. De asemenea, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-maior Viorel Pană, a luat parte la sesiunea dedicată temei „Spațiu: cooperare, rivalitate sau confruntare? Cum putem evita un război stelar?”

Sâmbătă, 5 septembrie, secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, va participa la panelul „Industria de apărare a UE și proiectele PESCO în perioada de criză. Oportunități pentru Europa de Est”.

New Strategy Center este un ONG care asigură un cadru de dezbateri pentru subiecte de maximă importanţă pentru România, mai ales în domeniile în care ţara noastră ar trebui să fie un furnizor/hub regional, precum şi să substanţieze parteneriatul strategic cu SUA.

Orban: „Puterea economică a UE, adevărata forță de atracție”

Premierul României, Ludovic Orban, prezent la „Black Sea and Balkans Security Forum” a reiterat importanța proiectului european în actuala criză provocată de pandemia de coronavirus, criză care a afectat politicile la nivel regional, european și global.

„Puterea economică a Uniunii Europene, alături de modelul și valorile sale definitorii, constituie adevărata forță de atracție a proiectului european, inclusiv în plan global. Este o versiune de organizare a puterii într-un mod democratic unică pe care trebuie să o păstrăm, să o îmbunătățim permanent, să o creștem atent, să ținem cont de toate considerentele strategice, nu doar de cele pur economice. Privind spre viitor, Uniunea Europeană trebuie să-şi reconfirme reputația de cel mai de succes proiect de pace din istorie. Aceasta înseamnă să rămână unită, ambițioasă, atentă la toate evoluțiile geopolitice în care acționează și adaptabilă. (…) România este unul dintre susținătorii solidarății europene. Ca țară am reacționat și am dat exemple de solidaritate. Avem nevoie de îmbunătățirea instrumentelor pentru a face față unor situații majore de criză”, a spus Ludovic Orban.

Comandantul suprem al NATO din Europa, în vizită în România, decorat de Iohannis

Comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul Tod D. Wolters, face o vizită în aceste zile în România și este decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României”.

Comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa a discutat vineri în prima parte a zilei cu președintele Klaus Iohannis, iar după amiază, după discuții cu ministrul Apărării și Seful Armatei, a făcut declarații împreună cu generalul-locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi decretul privind decorarea generalului Tod D. Wolters cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer, cu însemn pentru militari, de pace „în semn de înaltă apreciere pentru sprijinul acordat României de către Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate în Europa”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.