Birocrația, scoasă din instituțiile publice? PSD și ALDE îl trimit pe liberalul Cîțu „la plimbare“!

Pentru a demonstra că nu taie frunze la câini și că rolul lor este nu doar să taxeze verbal gafele celor de la putere, parlamentarii opoziției vin cu tot felul de proiecte, menite să efientizeze activitatea în administrația publică și nu numai. Deși intențiile sunt lăudabile, în cele mai multe cazuri proiectele aleșilor din tabăra opoziției sunt sortite eșecului. Motive se găsesc mai mereu. În majoritatea situațiilor, deputații și senatorii de la putere resping inițiativele colegilor de la PNL, PMP sau USR, pentru că…pot!!!

Un exemplu în acest sens este proiectul senatorului Florin-Vasile Cîțu, care a propus o „LEGE Anti-birocraţie“! Concret, parlamentarul liberal dorește ca „nicio instituţie sau autoritate publică să nu mai solicite beneficiarilor care accesează un drept sau un serviciu să furnizeze documnente cu informaţii existente deja în bazele de date din sistemul public“. De asemenea, Cîțu mai vrea ca „accesul instituţiilor la informaţiile aflate în bazele de date publice să se facă fie prin interconectarea bazelor de date existente în sistemul public, fie prin solicitarea directă a respectivelor informaţii pe cale instituţională (de către instituţie, nu de către beneficiar, persoana fizică sau juridică).”

În expunerea de motive, senatorul PNL precizează că legea „Anti-birocraţie“ are motivații şi avantaje: „reducerea sau eliminarea timpului petrecut la cozi, la ghişeu pentru accesarea unor drepturi sau servicii; eliminarea drumurilor pe care o persoană trebuie să le facă între diverse instituţii pentru întregirea dosarelor necesare accesării unor drepturi sau servicii; determinarea sistemului public să se apropie de principiile de e-guvernare, accesare electronică rapidă şi eficientă a serviciilor de către cetăţeni; reducerea numărului de funcționari la ghișee și repartizarea mai eficientă de sarcini pentru aceștia, în activități utile în sistemul public; eliminarea șpăgii, în situații limită în care cetățeanul are nevoie de un serviciu pe care sistemul, din birocrație și lipsa arhivei documentelor, tergiversează furnizarea. De asemenea, prin limitarea contactului direct cu un număr mare de funcţionari, se va reduce şi riscul actelor de dare şi luare de mită pentru accesarea unor drepturi sau servicii.“

Pentru a-i determina pe parlamentarii puterii să aprobe un astfel de proiect, PNL a lansat și o petiție online, în care cere cetățenilor să semneze pentru ca „nicio instituţie sau autoritate publică să nu mai solicite beneficiarilor care accesează un drept sau un serviciu să furnizeze documente cu informaţii existente deja în bazele de date din sistemul public“. Până în prezent, 1.031 de persoane au semnat petiția. În primă fază, inițiativa lui Cîțu a fost respinsă la Senat, pe 25 aprilie. Ținând cont că PSD și ALDE dețin supremația și la Camera Deputaților, for decizional în acest caz, este lesne de înțeles că proiectul va fi sortit eșecului. Chiar și așa, proiectul trebuie să își urmeze cursul, termenul pentru depunerea amendamentelor expiră la 14 mai, iar raportul comisiei pentru administrație publică trebuie emis până pe 24 mai.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.