Bilanțul primei zile de RĂFUIALĂ a Guvernului cu benzinăriile: Peste 70 de staţii de carburant controlate, AMENZI în valoare de 370.000 de lei

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, anunţă că ANPC a dat amenzi de 370.000 de lei unui operator de staţii de carburant în urma creşterii nejustificate a preţurilor la benzină şi motorină. În mai multe cazuri, şeful ANPC a emis ordine de încetare a practicilor comerciale incorecte, documente care presupun revenirea la preţurile practicate anterior majorării nejustificate a tarifelor. Şi benzinăria din Beiuş care miercuri a vândut benzină şi motorină la preţuri de peste 10 lei pentru un litru a fost sancţionată. Purtătorul de cuvânt al Executivului a declarat, joi seară, că ANPC, ANAF, Consiliul Concurenţei au făcut deja controale în urma situaţiei constatate miercuri seară la mai multe staţii de carburant din toată ţara.

Până la acest moment, pot să vă prezint situaţia controalelor raportate de aceste structuri. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a controlat peste 70 de staţii de carburant pe întregul teritoriu al ţării, aplicând amenzi în valoare de 370.000 de lei, dintre care ce mai mare, de 100.000 de lei, a fost aplicată chiar la sediul central al unui furnizor de carburanţi care are pe teritoriul naţional 215 staţii de carburant. Odată cu amenda a fost propus şi semnat deja ordinul preşedintelui ANPC Horia Constantinescu, ordinul de încetare a practicilor comerciale incorecte pentru acest furnizor de carburanţi”, a anunţat Dan Cărbunaru.

carbunaru 1
Dan Cărbunaru

Acesta a precizat că benzinăria de la Beiuş care a afişat miercuri preţuri de peste 10 lei pentru un litru de carburant a primit o amendă de 35.000 de lei, fiind propusă şi semnată şi în acest caz decizie de încetare a practicilor comerciale incorecte. Oficialul din cadrul Guvernului a explicat că emiterea unui astfel de document presupune revenirea la preţul anterior pentru produsele comercializate. Decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte au fost emise pentru alţi operatori economici din Cluj şi Galaţi. „În multe situaţii s-a constatat că stocuri preexistente, care aveau o anumită valoare la vânzare, au fost comercializate la preţuri mai mari”, a adăugat Cărbunaru.

O benzinărie din Tecuci a fost amendată cu 10.000 de lei pentru că angajații au permis alimentarea cu motorină într-un rezervor de plastic. Verificarea a pornit după ce rezervorul situat într-o mașină s-a răsturnat pe șosea, la ieșirea din stația de carburant. Amenda a fost aplicată de Inspecția de prevenire din cadrul ISU Galați. Inspectorii au aplicat sancțiunea maximă deoarece, pentru acest tip de abatere, amenda este cuprinsă între 5.000 de lei și 10.000 de lei. Alimentarea cu benzină și motorină în recipiente de plastic este interzisă. Anchete fac și alte instituții. Polițiștii și comisarii Gărzii de Mediu verifică dacă tecuceanul a respectat regulile privitoare la transportul de combustibil. Verificările au pornit după ce o mașină care transporta un rezervor cu 1.000 de litri de motorină s-a răsturnat chiar la ieșirea din stația de carburant. Combustibilul fusese cumpărat de un tecucean speriat de zvonurile privind dublarea prețurilor și raționalizarea motorinei și benzinei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *