Bilanțul pe 2018 al ISU Dobrogea. Arafat vrea să readucă pompierii pe mare. Făgădău: „923 de oameni salvează zilnic 750.000 de oameni, plus turiștii. Asta înseamnă devotament!”

La Instituția Prefectului a avut loc, marți, ședința de evaluare a activității Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea, la care au participat primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău; prefectul Dan Jeacă sau dr. Raed Arafat, secretar de stat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. De asemenea, evident, a fost prezent și col. Gheorghe Popa, inspector șef ISU Dobrogea, care a prezentat bilanțul activității desfășurate de pompierii constănțeni în anul 2018. Potrivit col. Popa, cifrele au fost concludente: în jur de 14.000 de intervenții pentru salvarea de vieți omenești sau de bunuri, mii de intervenții la accidente, la incendii etc, în urma cărora au fost salvate de la distrugere bunuri de peste 25 de milioane de lei dar, cel mai important, viața a mii de oameni.

Primarul Constanței a insistat tocmai pe aceste cifre care… spun totul:

„Este greu să rezumi într-o perioadă de timp atât de scurtă activitatea pe un an de zile. Mi-am notat câteva cifre care, pentru mine, sunt relevante și, întrucât domnul colonel știe că îmi plac cifrele, aș vrea să fiu foarte sintetic. Avem 923 de oameni, care au grijă de 767.594 de constănțeni, plus turiștii! Cât ne costă acești oameni? 63 milioane lei, ceea ce înseamnă 189 lei pe zi, adică 7 lei pe oră, adică jumătate de pachet de țigări sau mai puțin, depinde de marfă. Ce au făcut acești oameni într-un an de zile? 14.000 de misiuni, ceea ce înseamnă 34 de misiuni pe zi, dintre acestea, întrucât în general în conștiința publică, ISU se confundă cu activitatea de pompieri, eu spun cam cum sună la mine: 83,3%, peste 11.500 de misiuni, ambulanțe și autospeciale de descarcerare – asistență medicală de urgență pentru 11.500 de oameni, adică 31 de oameni pe zi și au salvat 298 de persoane. Mai sintetic: 923 de oameni, care muncesc 24/24 și au grijă de peste 750.000 de oameni plus turiști, fac 34 de misiuni zilnic, acordă asistență de urgență pentru 31 de oameni zilnic și salvează un om pe zi, asta cu mai puțin de 7 lei! (…) Asta înseamnă muncă, devotament și în numele municipiului Constanța vreau să mulțumesc fiecăruia dintre dumneavoastră! În mod evident, relația interinstituțională este una foarte bună, pentru că la comandă se află un om deschis!”, a spus Decebal Făgădău.

„Îmi exprim mulțumirea în acest moment de bilanț, știm cu toții că un sistem bine închegat, performant, de intervenție în situații de urgență nu se construiește peste noapte. Aveți nevoie de timp, efort și dăruire”, a precizat, printre altele, prefectul Dan Jeacă.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, nu a putut să participe la ședință, însă a lăsat un mesaj care a fost citit:

„Colaborarea dintre Consiliului Județean Constanța și ISU se va concretiza și prin achiziționarea unei autoutilitare 4×4 în valoare de 158.000 de lei, de asemenea aparatura necesară pentru intervenții ale ISU în valoare de 475.000 lei. Cred că o colaborare reală este cea care determină progresul”, a fost mesajul lui Țuțuianu.

ISU, proiect ambițios: nave de intervenție!

Potrivit dr. Raed Arafat, în următoarea perioadă se va lucra la un proiect ambițios al ISU, prin care pot fi desfășurate intervenții de urgență pe Dunăre, în Delta Dunării și pe mare.

„Proiectul naval integral are o sumă alocată pe fonduri europene de 45 de milioane de euro, asta include un vas mare și trei sau patru vase mai mici pentru zona Deltei Dunării și Dunărea în sine. Bineînțeles, licitația poate să aducă prețuri mai mici, asta nu știm, dar este suma alocată acum. Cel mai probabil va fi o competiție de concept”, a spus dr. Arafat.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.