Bilanțul pe 2017 al Asociației Elevilor din Constanța. Manda: „Chirnogeni, Poarta Albă și încă 31 de localități au dispreț față de lege și față de elevii din comunitatea lor”

Asociația Elevilor din Constanța și-a prezentat, joi, bilanțul de reprezentare pe anul trecut și principalele priorități pe anul în curs. Președintele AEC, Alexandru Manda, a anunțat faptul că una dintre priorități pe anul 2017 a fost creșterea sumelor alocate de administrațiile locale pentru elevi, respectiv bursele de merit sau sociale, considerând că municipiul Constanța s-a încadrat, mai de bună voie, mai cu forța, în prevederile legale.

„La nivelul municipiului Constanța am plecat de la dorința de a crește fondul de burse, propunerea Primăriei la începutul anului 2017 a fost de patru milioane lei, iar după demersurile noastre a crescut la opt milioane lei. În 2015, fondul era de doar două milioane lei. Bursa de merit, pentru elevii care au medie cel puțin 8,50 în anul anterior a crescut de la 35 la 50 lei, cea socială, pentru elevii care îndeplinesc anumite categorii care necesită un sprijin mai amplu a crescut de la 100 la 200 lei, iar elevii care provin din familii cu venit redus primesc o bursă care a crescut de la 30 la 150 lei. De asemenea, după majorările din luna octombrie, cuantumul burselor este acum următorul: cea de performanță: 300, merit: 50, socială și de studiu: 200 lei. Municipalitatea le acordă tot după demersurile noastre care au implicat și o chemare în judecată în 2015, anterior acelui an Primăria Constanța încălcând legea și neacordând burse școlare pentru elevi. (…) La nivelul ministerului, am făcut parte din mai multe comisii și grupuri de lucru prin care am fost numit încă din 2016 membru în comisia facultative pentru manuale școlare. Aici, în februarie, ne-a fost luată în considerare propunerea ca în caietul de sarcini pentru manualele școlare ale anului școlar 2017 – 2018 raportul preț-calitate să fie modificat. Până acum, conta jumătate prețul și jumătate calitatea manualului. După demersurile noastre, acum este de 15 la 85. Se pune mai mare preț pe calitatea manualului și nu pe costul acestuia, nu este un lucru necunoscut faptul că în România am avut investiție și de 2,5 lei pentru manualele școlare”, a spus Alexandru Manda.

Referitor la burse, dacă municipiul Constanța primește o bilă albă, președintele AEC consideră că nu este cazul pentru 33 de localități din județ, care acordă burse hilare, sume insuficiente, aspect pe care Manda îl cataloghează ca fiind „dispreț față de lege și față de comunitate”.

„Avem 70 de localități, unde, conform legii, ar trebui ca elevii să primească burse școlare așa cum primesc și colegii lor din municipiul Constanța. În ianuarie 2017 acordau burse școlare doar șapte primării, restul de 63 încălcau legea. După demersurile făcute în 2017, alături de Instituția Prefectului, în momentul de față acorde burse în județul Constanța 37 de localități din 70. Avem o creștere cu 30 de localități. Din păcate, avem și localități care înțeleg ca bursele să fie, de fapt, un mod prin care să îi jignească pe elevi. Mă refer, de exemplu, la Chirnogeni și Poarta Albă, pe care vreau să le numesc în mod expres, care înțeleg că o bursă socială de 15 lei este suficientă pentru a sprijini niște elevi care ori suferă de o boală gravă, ori sunt orfani, ori au nevoie de măsuri de protecție socială sporite. Ei cred că prin 15 lei putem sprijini acei elevi să nu părăsească școala. Celelalte 33 de localități care înțeleg să încalce legea și să nu acorde burse școlare au, de fapt, un dispreț față de lege și față de elevii din propria localitate, încălcându-le acestora un drept pe care îl au prin lege”, a mai spus Alexandru Manda.

În altă ordine de idei, AEC se confruntă cu o practică păguboasă des întâlnită în Parlamentul României, unde legile se adoptă în funcție de interes, în grabă și, unde nu există interes, se trage de timp pe cât de mult posibil, fiind descoperite constant hibe prin care proiectele legislative nu mai ajung la votul final. Un astfel de caz este cel legat de dreptul de vot al elevilor din liceele cu profil tehnologic în consiliile de administrație.

„La finalul anului 2016, Guvernul României, condus atunci de Dacian Cioloș, a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 81, prin care a eliminat elevii din CA al unităților de învățământ tehnologice, asta după ce toți elevii intraseră în CA în liceele lor, după demersurile asociației noastre, concretizate prin trecerea în Parlament a Legii nr. 95/2015. Am început demersurile să modificăm acea prevedere. La Senat, în luna mai, am reușit, varianta finală a legii includea și elevii în CA, în prezent situația stă „în aer”, deoarece președintele României a retrimis legea în Parlament, iar zilele trecute a trimis-o și la Curtea Constituțională…”, a mai spus Alexandru Manda.

CITEȘTE ȘI:

Asociațiile de elevi condamnă modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*