Bilanţul înarmării MApN în 2020: Marina militară, împotmolită în licitaţii

Forţele Aeriene şi Forţele Terestre au beneficiat, anul trecut, de programe de dotare cu sisteme moderne de armament, avioane, rachete, blindate sau maşini pentru Forţele Speciale, dar Forţele Navale au rămas şi anul trecut fără demararea programului corvetelor. Pe fondul unei atitudini tot mai belicoase a Rusiei şi în contextul în care România continuă să aloce 2% din Produsul Intern Brut în sistemul de apărare, Ministerul Apărării Naţionale a accelarat, anul trecut, procesul de dotare a Armatei cu mijloace moderne de luptă.

Beneficiare a trei mari contracte de înzestrare în anul 2020, Forţele Aeriene (RoAF) par a fi câştigătoare la acest capitol. În primul rând, s-au achiziţionat încă cinci avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon care au intrat în dotarea Escadrilei 53, care zboară sub numele „WARHAWKS” (Şoimii războiului – n.red.) şi luptă sub deviza „We prey, they pray”. Escadrila la comanda căreia se află comandorul Cătălin „Miki” Micloş avea deja în dotare 12 aparate similare, este angrenată în serviciul de poliţie aeriană şi participă la diverse misiuni NATO.

Între altele, anul trecut, aparatele F-16 ale Forţelor Aeriene au escortat chiar şi celebrele bombardiere strategice americane Rockwell B-1 Lancer aflate în misiune deasupra Europei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *