Spread the love

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu și administratorul special al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, Lucian Lungoci, au prezentat, joi, bilanțul acțiunilor de deszăpezire și situația actualizată a drumurilor județene.

Potrivit președintelui CJC, intervențiile RAJDP au fost prompte, nu au fost cazuri serioase de intervenție și, evident, se așteaptă ca vremea să se îmbunătățească în următoarea perioadă.

„Chiar dacă nu am fost prezent fizic pe teren, am fost în permanentă legătură cu domnul Lungoci, am ținut legătura cu primarii din județ, pentru a vedea exact în ce stadiu sunt drumurile județene. Vreau să amintesc că RAJDP și domnul Lungoci sunt în subordinea mea, de aceea l-am lăsat pe dumnealui să comunice intervențiile pe drumurile județene. Fac o mică precizare la acțiunile care s-au desfășurat în ultimele 24 de ore: din 28 noiembrie, ora 02:00, pe teritoriul județului, RAJDP a început să acționeze pe toate tronsoanele de drumuri județene. S-a acționat cu 56 de utilaje, pe care au lucrat aproximativ 160 de persoane. S-au efectuat operațiuni de prevenire și combatere a lunecușului, prin împrăștiere de material antideparant, precum și acțiuni de înlăturare a zăpezii depusă pe carosabil. Rafalele de vânt puternic au îngreunat activitatea, deoarece aceasta era viscolită de pe câmp pe drumuri. Până acum, s-au folosit aproximativ 600 de tone de material antiderapant. De asemenea, s-a intervenit operativ la orice solicitare. La Bărăganu, s-a transportat un pacient care avea nevoie urgentă de dializă. Tot cu mașinile RAJDP s-a intervenit pentru a descongestiona drumurile județene de mașinile blocate în nămeți. (…) Până la ora 13:00, au fost deblocate 163 de autoturisme, 10 TIR-uri, 6 autocare și 2 microbuze, aproximativ 300 de persoane înzăpezite. Costurile tuturor acțiunilor au fost de aproximativ 180.000 lei în această perioadă. (…) Nu avem cazuri de mașini blocate la ora aceasta. Se mai intervine pe câteva tronsoane, sperăm că în următoarele 24 de ore situația se fluidizează pe toate tronsoanele. (…) Este doar un episod de iarnă, un cod galben care s-a terminat în cursul zilei de azi. Sperăm că în următoarea perioadă nu va mai fi o perioadă de iarnă autentică”, a spus Marius Horia Țuțuianu.

Totodată, potrivit administratorului RAJDP, probleme încă mai sunt, joi după amiază, la Mangalia.

„Probleme încă mai sunt pe zona de sud a județului: Mangalia – Negru Vodă, unde avem pe anumite zone blocuri de zăpadă, vânt puternic care viscolește zăpada de pe câmp. Mașini blocate nu sunt, la Mangalia avem utilaje care lucrează și nu am mai lăsat (mașini – n.r.) să circule dinspre Mangalia, eu zic că în trei ore avem și acest drum total practicabil. Atacăm din ambele capete, astfel încât în maxim trei ore să îl dăm circulației. Asta ar fi cea mai mare problemă acum. Sunt toate utilajele pe teren, am distribuit de la alte secții, de la Cuza Vodă, Tariverde, sunt transportate, sunt frezele de mare capacitate, vole, exact pe zona Mangalia – Negru Vodă”, a spus Lucian Lungoci.

De asemenea, Țuțuianu a mai precizat că, pentru comunicarea interinstituțională, s-a constituit un grup de Whatsapp, unde circulă toate informațiile între CJC, RAJDP și primarii din județ.

„Noi avem grup de Whatsapp cu RAJDP și cu toți primarii din județ, pe care este și domnul Lungoci și cu șefii de stații. Când pleacă o informație, pleacă și către dumnealui în secunda doi. Comunicăm fiecare informație, mă refer la oameni înzăpeziți, mașini înzăpezite, drumuri înfundate. Mașini împotmolite este mult spus, pentru că intervenția durează foarte puțin, aproximativ 30 de minute. Nu au fost mașini care să rămână mai mult de 30 de minute în nămeți, nu au fost cazuri urgente, nu au fost probleme autentice de intervenție. Comandamentele de situații de urgență se constituie când este cod portocaliu sau roșu. Nu au fost probleme din cauza căderilor abundente de zăpadă”, a concluzionat Țuțuianu.

CITEȘTE ȘI:

Condițiile de iarnă pun autoritățile pe jar: CJC a aprobat „bugetul deszăpezirii”. Țuțuianu: „De anul viitor începem un proiect de reîmpădurire în sudul județului”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *