Big brother rural: camere video, pentru paza comunală! Primarul comunei Oltina, Gheorghe Chirciu: „Eu aștept altă inițiativă, care vizează transformarea amenzilor în muncă, iar apoi în închisoare“

Veste bună pentru locuitorii de la sate și vești proaste pentru amatorii de furturi. Administrațiile locale din mediul rural ar putea amplasa camere de luat vederi cu acordul inspectoratelor de poliție județene, pentru paza comunală. Măsura este cuprinsă într-un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecția persoanelor, inițiat de 22 de deputați și senatori ai UDMR. Inițiatorii spun că propunerea lor urmărește alinierea activității administrațiilor publice locale cu posibilitățile oferite de tehnica din secolul al 21-Iea, permițând astfel o economisire a resurselor financiare ale consiliilor locale din comunele din România.

„Practica impune, în majoritatea cazurilor, obligația consiliilor locale de a angaja personal însărcinat cu paza bunurilor publice ale cetățenilor sau încheierea de contracte cu firme de pază. În comunele compuse din mai multe localități, această obligație se poate îndeplini numai prin implicarea unei resurse umane mai însemnate, adică implicarea mai multor persoane care sunt însărcinate cu îndeplinirea prevederilor legale. Din cauza resurselor financiare umane foarte scăzute a consiliilor locale comunale, această modalitate de folosire a mijloacelor tehnice moderne ar crea atât o economisire cât și un ajutor în funcționarea mai bună a consiliilor. În secolul al 21-Iea există alte posibilități de a asigura o pază comunală eficientă: sistemele de supraveghere video sunt mijloace tehnice moderne care stochează datele pentru perioade de timp îndelungate, beneficiază de tehnica infraroșu și presupun costuri mult mai reduse. Din motivele prezentate mai sus, propunem modificarea completarea art. 18 din Legea nr. 333/2003, în sensul de a crea posibilitatea consiliilor locale comunale de a îndeplini obligația stipulată în lege prin montarea de sisteme de supraveghere video“, spun parlamentarii.

În ciuda celor expuse de deputații și senatorii UDMR, reprezentanții puterii, atât parlamentarii, cât și cei ai Guvernului, nu susțin inițiativa. Premierul Viorica Dăncilă spune, în nota sa trimisă Parlamentului, că asigurarea pazei utilizând sistemele de supraveghere video nu reprezintă, în sine, în accepțiunea Legii nr. 333/2003, o formă de asigurare a pazei obiectivelor, valorilor și persoanelor. Ținând cont și de punctul de vedere al Guvernului, Senatul, în calitate de prim for sesizat, a respins proiectul în 12 noiembrie. Inițiativa a fost trimisă la Camera Deputaților pentru votul final.

Primarii din județul Constanța spun că e o măsură bună, dar că nu trebuie să fie singulară.

„Noi avem deja montate câteva camere video, care vin în ajutorul polițiștilor. Este bine să fie și o supraveghere video. Dar nu de la camere pleacă efectul pozitiv al siguranței unei localități, ci de la aplicarea legii. Eu abia aștept să fie aprobat în Parlament o inițiativă aflată în procesul legislativ și care vizează transformarea amenzilor în muncă în folosul comunității, iar în cazul în care nu respectă munca în folosul comunității să facă închisoare. Inițiativa a trecut de Senat și se află la Camera Deputaților. Este foarte utilă această inițiativă, pentru că dacă îi dai amendă cuiva și nu a plătit-o acesta te umilește și te înjură. Asta deoarece legea este permisivă în acest moment, pentru că munca în folosul comunității se transformă din nou în amendă. E ca la Turnul Babel! Păi ce facem, ne învârtim în jurul cozii? Măsura instalării camerelor de luat vederi nu trebuie să fie obligatorie pentru că poate unele primării nu au bani să finanțeze proiectul respectiv“, a spus, pentru TOMIS NEWS, primarul comunei Oltina, Gheorghe Chirciu.

La rândul său, primarul comunei Seimeni, Mitică Șerban, a afirmat că instalarea camerelor de luat vederi în comună este o măsură bună, dar e dificil de implementat la un nivel mai mare, care să cuprindă toată comuna.

„Ar fi util un astfel de proiect. Și noi avem în derulare un proiect pentru instalarea unor camere de luat vederi în unele puncte din comună“, ne-a spus Mitică Șerban.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *