Biden SUSPENDĂ importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia. Măsură similară adoptată și de Marea Britanie

Statele Unite vor suspenda importurile de petrol, gaze şi cărbune din Rusia, în contextul sancţiunilor masive aplicate din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, a anunţat, marţi după-amiază, preşedintele Joe Biden.

Astăzi anunţ că Statele Unite vizează principalul element al economiei ruse. Interzicem toate importurile de petrol, gaz rusesc şi energie. Acest lucru înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi accesibil în porturile din SUA; poporul american aplică o nouă lovitură puternică regimului Vladimir Putin”, a declarat preşedintele Joseph Biden. „Această măsură beneficiază de susţinere puternică în Congres, din partea ambelor partide, şi cred că şi în ţară. Statele Unite au mobilizat susţinerea pentru poporul ucrainean şi au transmis clar că nu vom vom participa la subvenţionarea războiului lui Putin”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

Am luat această decizie în urma consultărilor cu aliaţii şi partenerii noştri din întreaga lume, mai ales cu cei din Europa, întrucât eu m-am concentrat pe o reacţie unitară la agresiunea lui Putin, astfel încât să îi menţinem total uniţi pe toţi aliaţii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană. Aplicăm această măsură de interzicere a importurilor înţelegând că aliaţii şi partenerii noştri din cadrul NATO s-ar putea să nu fie în poziţia de a ni se alătura. Statele Unite produc mult mai mult petrol la nivel intern decât totalul ţărilor europene. De fapt, noi suntem exportator net de energie. Deci, noi putem face acest pas, în timp ce alţii nu pot. Dar colaborăm strâns cu Europa şi cu partenerii noştri pentru a dezvolta o strategie pe termen lung în sensul reducerii şi a dependenţei lor de energia din Rusia”, a subliniat Biden, informează mediafax.ro.

Preşedintele SUA a admis că cetăţenii americani ar putea fi afectaţi din cauza majorării tarifelor la carburant, dar a argumentat că „libertatea comportă costuri”. Biden a dat asigurări că va aplica măsuri, inclusiv subvenţii, astfel încât consumatorii americani să nu fie afectaţi prea mult de interzicerea importurilor de energie din Rusia.

Marea Britanie va interzice importul de petrol din Rusia în semn de protest faţă de invazia asupra Ucrainei, iar preşedintele SUA, Joe Biden, este aşteptat să facă acelaşi anunţ, potrivit Politico. Anunţul ar urma să fie făcut până la finalul acestei zile, conform declaraţiilor a trei oficiali britanici. Cu toate acestea, anunţul UE cu privire la o interdicţie similară pare să fie tot mai puţin probabil, din cauza temerilor legate de creşterea inflaţiei şi de eventuale represalii din partea Rusiei.

Interdicţia va avea o perioadă de pregătire de câteva luni pentru a permite pieţei globale să se adapteze şi pentru a împiedica oamenii să cumpere carburant din cauza panicii, au mai spus oficialii britanici. Miniştrii vor sublinia faptul că cetăţenii nu trebuie să se aprovizioneze cu combustibil, deoarece petrolul din Rusia este o parte infimă din totalul energetic al Marii Britanii. Anunţul este de fapt un protest politic faţă de invazia rusă în Ucraina, în încercarea de a exercita presiuni asupra preşedintelui rus, Vladimir Putin. Nu va exista o interdicţie a gazelor ruseşti în acelaşi timp, dar oficialii au confirmat că guvernul Marii Britanii încă discută această chestiune.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.