Biden şi Putin s-au AMENINȚAT reciproc, la telefon, în cazul în care Rusia atacă Ucraina. „Este cea mai PERICULOASĂ situație din ultimii 30 de ani”

Preşedintele SUA, Joe Biden, l-a avertizat joi pe omologul său rus, Vladimir Putin, cu un răspuns ferm la orice invazie rusă a Ucrainei, în cadrul unei convorbiri telefonice în cursul căreia preşedintele rus a afirmat că noi sancţiuni împotriva Moscovei ar fi „o eroare colosală”, relatează AFP. Putin s-a declarat „mulţumit” de această convorbire de aproximativ 50 de minute, „serioasă şi concretă”, potrivit unui oficial al administraţiei americane. Cei doi lideri au menţionat calea diplomatică pentru ieşirea din criza generată de ameninţarea unei invazii ruse. Dar orice progres diplomatic va însemna în primul rând o „dezescaladare” în Ucraina, a avertizat liderul de la Casa Albă.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat „mulţumit” de convorbirea telefonică avută joi cu omologul său american, Joe Biden, şi l-a avertizat pe acesta împotriva unor sancţiuni masive împotriva Moscovei legate de Ucraina, apreciind că acestea ar fi o „eroare colosală”, a indicat Kremlinul, relatează vineri AFP. „Suntem mulţumiţi de discuţiile care au avut loc astăzi”, a declarat presei consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Uşakov, la încheierea convorbirii pe care a descris-o drept „onestă”, „concretă” şi „constructivă”.

Joe Biden a participat la această convorbire telefonică – a doua în mai puţin de o lună cu liderul de la Kremlin – din Wilmington, oraşul său natal din statul Delaware, unde se află în perioada sărbătorilor de sfârşit de an. Statele Unite vor răspunde „într-o manieră fermă” oricărei invazii ruse a Ucrainei, a afirmat Biden în cadrul convorbirii cu Putin, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, fără a da alte detalii. Potrivit unui comunicat difuzat de Kremlin după convorbire, Joe Biden a subliniat că Washingtonul nu va desfăşura „arme ofensive” în Ucraina. Casa Albă a minimalizat aceste afirmaţii, dând asigurări că aceasta este doar o simplă confirmare a politicii actuale.

La rândul său, Kremlinul a cerut „rezultate” la cererile sale de „garanţii” de securitate: negocierea a două tratate de redefinire a echilibrului şi arhitecturii de securitate a Europei care vor fi discutate în curând în cadrul convorbirilor ruso-americane prevăzute să aibă loc pe 10 ianuarie la Geneva. Pentru Moscova, securitatea Rusiei presupune interzicerea oricărei extinderi a NATO, percepută ca o ameninţare existenţială, şi încetarea activităţilor militare occidentale în apropierea graniţelor ruse, zonă pe care o consideră că se încadrează în aria sa de influenţă, notează AFP.

Preşedintele american Joe Biden a propus o „cale diplomatică” de ieşire din criza din Ucraina în convorbirea telefonică pe care a avut-o joi seara cu președintele rus Vladimir Putin. În același timp, președintele Lituaniei Gitanas Nauseda avertizează că situația de criză dintre NATO și Rusia este la nivelul „cel mai periculos din ultimii 30 de ani”, scrie BBC.

Discuția telefonică a fost stabilită la insistențele liderului rus, potrivit oficialilor americani, și a dat tonul negocierilor din 10 ianuarie de la Geneva, privind tratatele de control al armamentului nuclear şi situaţia de la graniţa ruso-ucraineană, unde Occidentul acuză Moscova că și-a adunat trupele în vederea unui posibil atac. Preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin au discutat „diverse subiecte, inclusiv viitoarele contacte diplomatice cu Rusia”, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a Casei Albe pentru probleme de securitate.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat joi „convins” că un dialog „eficient” este posibil cu Statele Unite ale Americii, în mesajul de felicitare de sfârşit de an trimis omologului său american Joe Biden, cu doar câteva ore înaintea unei convorbiri telefonice care a avut loc între cei doi lideri, transmite AFP.

Biden şi Putin a avut o convorbire telefonică joi, în jurul orei 20:30 GMT, a doua discuţie de acest tip în mai puţin de o lună, aminteşte AFP.

Ucraina este teatrul din 2014 al unui conflict civil dintre Kiev şi separatiştii pro-ruşi din estul ţării, care a izbucnit după anexarea de către Moscova a Peninsulei Crimeea.

CITEȘTE ȘI:

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *