Biden răspunde la somația liderului de la Kiev: „Ucraina va intra în NATO când NU va mai avea corupție”

Joe Biden a afirmat luni, într-o conferinţă de presă la Bruxelles că Ucraina trebuie să elimine corupţia şi să îndeplinească alte criterii pentru aderarea la NATO, dar anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia, precum şi rolul Moscovei în partea de est a ţării nu înseamnă că nu va fi acceptată niciodată în Alianţă, notează Reuters.

Ei trebuie să lupte în continuare împotriva corupţiei. Între timp, vom face tot ce ne stă în puteri pentru ca Ucraina să poată rezista agresiunilor ruseşti, pentru a-şi menţine securitatea fizică”, a declarat liderul de la Casa Albă la finalul summitului NATO.

Chiar înainte de începerea conferinței de presă a președintelui Joe Biden de la summit-ul NATO, de luni, Volodimir Zelenski scria pe Twitter că țara sa se va alătura Alianței Nord-Atlantice. În contextul în care Biden a întârziat, inexplicabil, la conferință, postarea a fost luată drept o posibilă explicație pentru întârzierea președintelui american, relatează Politico.

Înțelegerea de care au dat dovadă partenerii NATO față de riscurile și provocările cu care ne confruntăm este lăudabilă. Liderii NATO au confirmat că vom deveni un membru al Alianței”, scria Zelenski pe Twitter, sugerând că Ucraina se va alătura NATO chiar în această perioadă.

Faptul că președintele Biden a întârziat două ore la conferința sa de presă a alimentat această teorie, iar o primire a Ucrainei în Alianță ar fi însemnat un semnal puternic față de Rusia și Vladimir Putin, cu doar două zile înainte de întâlnirea președinților american și rus la Geneva. Pe Twitter, experții de politică externă și jurnaliștii au încercat să interpreteze sensul postării președintelui ucrainean, așteptând cu nerăbdare o confirmare din partea lui Joe Biden. Unii au speculat că Vladimir Putin va anula imediat întâlnirea cu Biden de la Geneva.

Când Biden a apărut, într-un final, în fața camerelor și a spus că NATO susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei dar nu a menționat aderarea acesteia, a devenit destul de clar că Zelenski a supralicitat prin faptul că a omis să spună și când ar putea avea loc aderarea. NATO nu făcuse decât să reitereze angajamentul din 2008 prin care Ucrainei i-a fost promis că se va putea alătura Alianței la un moment dat. Un oficial american familiarizat cu situația spune că nimic nu s-a schimbat la acest moment și că sprijinul pentru Ucraina rămâne, dar Alianța nu-și poate lua încă angajamentul unei aderări a țării pentru că unele țări, printre care Franța și Germania s-ar putea opune.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.