Biden promite revenirea la diplomație: „America s-a întors. Diplomaţia a revenit”. SUA retrag sprijinul pentru ofensiva Arabiei Saudite în Yemen

În cadrul primului său discurs de politică externă în calitate de șef al statului, președintele american Joe Biden a promis revenirea la diplomație, subliniind necesitatea de a reconstrui alianţele SUA şi de a revendica rolul de lider mondial al ţării în fruntea căreia se află. Joe Biden a vizitat joi Departamentul de Stat al SUA, unde a apărat valorile clasice ale diplomaţiei americane – promovarea democraţiei şi a drepturilor omului – valori care, a declarat actualul preşedinte, au fost abandonate de Donald Trump.

America s-a întors. Diplomaţia a revenit. Suntem o ţară care face lucruri mari, iar diplomaţia americană face ca acest lucru să se întâmple. Administraţia noastră este gata să preia rolul şi să ia din nou conducerea”, a declarat Biden adresându-se angajaților din cadrul Departamentului de Stat.

Discursul președintelui s-a bazat în mare partea pe modul în care administrația sa va revendica leadership-ul SUA și va coopera cu aliații săi, după patru ani în care Donald Trump a susținut o ideologie mai izolaționistă. Biden a evidenţiat eforturile de a reconstrui relaţiile cu aliaţii SUA precum Canada, Australia, Japonia, Coreea de Sud şi membri ai Uniunii Europene și a anunțat, de asemenea, îngheţarea retragerii trupelor americane din Germania, precum şi încetarea sprijinului SUA pentru acţiuni ofensive în Yemen.

Ne intensificăm diplomaţia pentru a pune capăt războiului din Yemen, un război care a creat o catastrofă umanitară şi strategică„, a spus Biden.

Președintele a menţionat că administraţia sa va sprijini o iniţiativă condusă de ONU care să impună o încetare a focului în Yemen şi să restabilească negocierile de pace. Totodată, preşedintele american a anunțat că va semna un ordin executiv prin care să se revină la cifra de 125.000 de refugiaţi care să poată fi admişi în timpul primului an fiscal al administraţiei, număr în creștere față de cei 18.000 de refugiați admiși în 2020 în timpul mandatului lui Donald Trump.

Tensiunile continue cu Rusia, arestarea liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, concurenţa cu China şi recenta lovitură de stat militară din Myanmar sunt toate priorităţi pe agenda politicii externe a administraţiei Biden, subiecte prezente în discursul său de joi. Astfel, președintele Joe Biden a anunţat noi planuri pentru o politică externă a SUA pentru clasa de mijloc, inclusiv o nouă abordare a politicii comerciale.

I-am spus clar preşedintelui Putin, într-o manieră foarte diferită de predecesorul meu, că s-au încheiat zilele în care SUA se supuneau în faţa acţiunilor agresive ale Rusiei – imixtiune în alegerile noastre, atacuri cibernetice, otrăvirea cetăţenilor săi. (…) Nu vom ezita să creştem costurile pentru Rusia”, a afirmat Biden.

Cu toate acestea, noul preşedinte nu a vorbit despre măsurile concrete promise de consilierul său de securitate naţională Jake Sullivan menite să „tragă la răspundere Moscova” şi nu a spus aproape nimic despre strategia sa faţă de China, ţară considerată în mod unanim adversarul strategic numărul unu al SUA.

Schimbare radicală de politică externă

Preşedintele american Joe Biden a anunţat, joi, că Statele Unite opresc sprijinul pentru ofensiva condusă de Arabia Saudită în Yemen, afirmând că războiul „trebuie să înceteze”, dar s-a angajat că sprijinul american pentru Arabia Saudită va continua, transmite Reuters. Statele Unite vor continua să sprijine şi să ajute Arabia Saudită să îşi apere suveranitatea şi teritoriul, a afirmat Biden în primul său discurs referitor la politica externă, la Departamentul de Stat din Washington.

Consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan a spus joi, mai devreme, că măsura de încetare a sprijinului pentru ofensiva saudită nu se va aplica eforturilor de neutralizare a afiliatei regionale a organizaţiei al Qaeda. Măsura „se referă la tipurile de operaţiuni ofensive care au perpetuat războiul civil din Yemen şi au provocat o criză umanitară”, a explicat acesta. Noua administraţie a blocat deja două vânzări de armament ghitat cu precizie şi i-a informat pe aliaţii regionali în legătură cu aceste acţiuni, pentru a evita surprizele.

În războiul civil din Yemen au murit zeci de mii de oameni, între care un mare număr de civili, iar 80% din populaţia ţării, de 24 de milioane de oameni, se află într-o situaţie dificilă, potrivit Naţiunilor Unite.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.