Biden: „Este începutul unei INVAZII a Rusiei în Ucraina!” NATO se aşteaptă la un atac de mare anvergură

Președintele american Joe Biden a făcut noi declarații marți, la Casa Albă, după ce Rusia a aprobat trimiterea de trupe militare în cele două republici separatiste Donețk și Lugansk, a căror independență a recunoscut-o cu o zi în urmă. Biden a anunțat primul set de sancțiuni economice împotriva Rusiei.

Instituim sancţiuni ample asupra datoriilor suverane ruse. Aceasta înseamnă că tăiem finanţarea occidentală pentru guvernul rus”, a spus preşedintele SUA într-un discurs.

Declaraţiile preşedintelui SUA vin în urma deciziei preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a recunoaşte independenţa celor două republici separatiste din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, şi a ordinului de a desfăşura trupe ruseşti în Donbas. Biden a afirmat că Putin a susţinut „în mod bizar” că cele două regiuni pe care le-a recunoscut ca state independente nu mai fac parte din Ucraina.

Acesta este începutul unei invazii ruse a Ucrainei”, a spus el, făcând referire la discursul lui Putin de luni şi la aprobarea Consiliului Federaţiei pentru trimitere de trupe în Donbas.

Voi începe să impun sancţiuni drept răspuns, sancţiuni care merg mult mai departe de paşii pe care noi şi aliaţii şi partenerii noştri le-am aplicat în 2014. Dacă Rusia merge mai departe cu această invazie, suntem pregătiţi să mergem mai departe cu sancţiunile”, a spus Biden.

Biden spune că SUA vor colabora cu Germania pentru a se asigura că proiectul conductei Nord Stream 2nu va avansa”. Rusia va plăti un preţ şi mai mare dacă va continua agresiunea – inclusiv sancţiuni mai severe, avertizează el. Biden a precizat că a păstrat legătura în mod constant cu liderii europeni, inclusiv cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. SUA, aliaţii şi partenerii săi au lucrat la unison, spune el.

Suntem uniţi în sprijinul nostru pentru Ucraina. Suntem uniţi în opoziţia noastră faţă de agresiunea rusă. Suntem uniţi în hotărârea noastră de a ne apăra alianţa NATO”, a spus preşedintele.

Biden a afirmat că nu are intenţia de a lupta cu Rusia, dar promite că va apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. El a adăugat că nu ai nevoie de sânge decât dacă intenţionaţi să începi un război – făcând referire la dezvăluirile conform cărora Rusia şi-a făcut provizii de sânge în apropierea graniţei cu Ucraina. Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat marţi că a autorizat transferul de soldaţi americani în statele baltice Lituania, Estonia şi Letonia, ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina, transmit AFP şi EFE.

Nu avem nicio intenţie de a lupta împotriva Rusiei”, a declarat Biden într-un discurs de la Casa Albă, după ce Moscova a recunoscut independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi a autorizat trimiterea de trupe ruseşti în Donbas. Liderul american a apreciat că mai este încă timp pentru a evita „ce este mai rău” în Ucraina, unde spectrul unei invazii ruseşti este tot mai mare.

Nu există nicio îndoială că Rusia este agresorul, aşa că suntem conştienţi de provocările cu care ne confruntăm”. „Cu toate acestea, mai este încă timp pentru a evita cel mai rău scenariu, care va provoca suferinţe enorme pentru milioane de oameni”, a declarat Biden, citat de AFP.

Vom judeca Rusia în funcţie de acţiunile sale, nu de cuvintele sale. Şi orice ar face Rusia în continuare, suntem pregătiţi să răspundem cu unitate, claritate şi convingere. Sper că va rămâne deschisă calea diplomatică”, a spus el.

Preşedintele american, Joe Biden, a susţinut, marţi seară, declaraţii cu privire la ultimele evoluţii ale crizei ucrainene, în care a anunţat sancţiuni împotriva Rusiei. Rusia nu se arată deranjată de aceste sancțiuni, ba chiar susține că nici măcar nu a urmărit conferința lui Biden.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitry Peskov, spune că Kremlinul nu a urmărit discursul lui Biden asupra Ucrainei „pentru că președintele Putin ține întâlniri de lucru”.

Vladimir Putin a purtat discuții la Kremlin cu președintele Republicii Azerbaidjan Ilham Aliyev, aflat într-o vizită oficială în Rusia, informează administrația prezidențială rusă.

NATO se aşteaptă la un atac de mare anvergură din partea Rusiei

NATO se aşteaptă la un atac de mare anvergură din partea Rusiei în Ucraina şi a plasat în alertă forţa sa de reacţie rapidă pentru a apăra aliaţii, a anunţat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează AFP, Reuters şi DPA.

Toate indiciile arată că Rusia plănuieşte un atac masiv în Ucraina” după trimiterea de trupe în teritoriile separatiste proruse din Donbass, în estul Ucrainei, a declarat Stoltenberg după o reuniune extraordinară a Comisiei NATO-Ucraina desfăşurată la sediul din Bruxelles al Alianţei.

Nu ştim dacă Rusia a recunoscut (independenţa, n.red.) unităţilor administrative Doneţk şi Lugansk sau pur şi simplu părţile ocupate de către separatişti. Nu este clar”, a spus fostul premier norvegian, chiar înainte ca preşedintele rus Vladimir Putin să anunţe recunoaşterea suveranităţii separatiştilor asupra ansamblului regiunilor Lugansk şi Doneţk.

Rusia promisese să-şi retragă trupele şi, în loc de asta, ea concentrează mai multe forţe, în formaţie de luptă, pregătite să lovească. Alte trupe se află în Donbass, în regiunile Doneţk şi Lugansk, şi asta agravează situaţia”, a insistat înalta oficialitate NATO.

NATO este pregătită să-şi apere aliaţii. Forţa de reacţie rapidă este în fază de alertă, dar ea nu a fost desfăşurată”, a accentuat Jens Stoltenberg.

Această forţă este formată din 40.000 de militari şi este dotată cu o forţă operaţională interarme cu nivel înalt de pregătire (VJTF), numărând 8.000 de militari, cu o componentă aeriană plasată în prezent sub comandament francez.

Am trimis întăriri în est şi avem altele în aşteptare. Avem peste 100 de avioane în alertă şi 120 de nave pe mare”, a explicat secretarul general al Alianţei.

Continuăm să îi cerem Rusiei să facă un pas în spate… nu este niciodată prea târziu să nu ataci”, a adăugat el.

Consiliul de securitate de la Kremlin a votat luni pentru recunoașterea independenței republicilor separatiste din Donbas, iar președintele Vladimir Putin a semnat decretele pentru independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk. Occidentul a condamnat în unanimitate gestul Moscovei și impune sancțiuni împotriva celor responsabili. În teren, tensiunea continuă să crească, Rusia trimițând forțele armate să asigure „menținerea păcii” în regiunile separatiste.

Rusia a făcut doar un prim pas într-un plan mult mai amplu, spune secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Potrivit acestuia, Alianța se așteaptă ca Rusia să își continue mișcările de trupe. Într-un interviu Exclusiv pentru Digi24, Geoană a spus că din această cauză NATO va trimite mai mulți militari în Europa de Est, iar grupul de luptă din România va fi operaționalizat mai rapid. NATO a anunţat pentru marţi o reuniune de urgenţă cu cele 30 de state membre ale Alianţei şi cu reprezentantul Ucrainei, după recunoaşterea de către Rusia a celor două provincii separatiste din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, transmite AFP.

Stoltenberg a avut marţi mai devreme o întâlnire cu ministrul de externe polonez, Zbigniew Rau. „O reuniune oportună cu ministrul de externe Zbigniew Rau, al preţiosului nostru aliat al NATO, Polonia, pentru a aborda consecinţele recunoaşterii de către Rusia a (provinciilor) Doneţk şi Lugansk din Ucraina. Aceasta este o încălcare deliberată a dreptului internaţional şi a acordurilor de la Minsk, care creşte dramatic tensiunile în Europa’”, a scris secretarul general al NATO pe Twitter.

În acest timp, la Moscova, viceministrul de externe rus Andrei Rudenko a anunţat că Rusia nu intenţionează deocamdată să desfăşoare trupe te teritoriul celor două republici separatiste pe care le-a recunoscut luni. Două decrete semnate luni de preşedintele rus Vladimir Putin ordonă Ministerului Apărării ca „forţele armate ale Rusiei (să-şi asume) funcţiile de menţinere a păcii pe teritoriul” celor două provincii din estul Ucrainei.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.