Biden e nerăbdător să se instaleze la Casa Albă, Marile Puteri REFUZĂ să recunoască victoria candidatului democrat

Joe Biden – care nu a fost încă instalat preşedinte al Statelor Unite după victoria anunţată sâmbătă în alegerile prezidenţiale – şi vicepreşedinta sa Kamala Harris, care şi-a exprimat voinţa de a restaura rapid „sufletul Americii”, îşi încep săptămâna aceasta tranziţia la Casa Albă cu două priorităţi – lupta împotriva covid-19 şi reconcilierea unei Americi puternic împărţite. Această perioadă de tranziţie a echipei democrate nu se anunţă însă tocmai calmă, din cauza atitudinii actualului preşedinte în exerciţiu Donald Trump, care refuză, în continuare să-şi recunoască înfrângerea.

Instalarea oficială a lui Joe Biden în funcţie urmează să aibă loc la 20 ianuarie, la Washington. Însă, Joe Biden şi Kamala Harris îşi încep încă de luni calandarul tranziţiei. La Wilmington, în Delaware, fieful lui Biden, cei doi urmează să fie informaţi de Comitetul Consultativ de Tranziţie cu privire la covid-19. În cadrul acestei reuniuni, preşedintele-ales urmează să susţină o alocuţiune în care să-şi detalieze planul cu privire la o îndiguire a pandemiei în Statele Unite, unde s-a soldat deja cu peste 237.000 de morţi. Tot luni, un Grup de lucru alcătuit din 12 membri urmează să fie înfiinţat cu scopul de a lupta împotriva bolii. Acest grup urmează să fie prezidat de către fostul chirurg general, dr. Vivek Murthy, şi de către fostul comisar al Administraţiei Alimentelor şi Medicamentelor (FDA), dr. David Kessler. Grupul de lucru urmează să pună în aplicare promisiunile lui Joe Biden pe tema situaţiei sanitare – inclusiv să înfiinţeze un corp specializat, să crească producţia de măşti de protecţie şi o mai bună urmărire a cazurilor de contact.

Altă sarcină a echipei Biden-Harris este constituirea unei administraţii. Niciun calendar nu a fost prezentat cu privire la acest subiect, însă cei doi au promis un Guvern care să reflecte Statele Unite, din care să facă femei şi persoane de culoare. Cu toate acestea, majoritatea republicană din Senat, care urmează să se afle în joc în scrutine strânse în Georgia în ianuarie, ar putea să-i influenţeze opţiunile. În cazul în care republicanii îşi păstrează majoritatea în Camera superioară, liderul Mitch McConnell ar putea refuza să confirme în funcţii personalităţi pe care le-ar considera prea de stânga.

Atitudinea lui Donald Trump în zilele următoare va influenţa, de asemenea, marja de manevră a lui Joe Biden până la 20 ianuarie. Pentru a obţine un acces la agenţii federale, este necesar ca un funcţionar de rang înalt să declanşeze procesul tranziţiei.

Candidatul democraților la Casa Albă, Joe Biden, a anunţat luni crearea unui grup operaţional format din experţi medicali ce va fi însărcinat cu dezvoltarea unui plan pentru limitarea răspândirii noului coronavirus în America, relatează dpa. Mass-media l-au dat pe Joe Biden ca fiind câștigător al alegerilor în fața lui Donald Trump. Mai mulți lideri mondiali l-au felicitat pe Biden și i-au urat succes ca președinte SUA. Momentan, președintele Americii este Donald Trump, până când justiția validează alegerea noului președinte.

Duminică, democratul Joe Biden şi consilierii săi au început să discute cum să reacţioneze la criza coronavirusului, întârind în acelaşi timp intenţia de a elimina diviziunile politice. Republicanul Donald Trump nu a oferit niciun indiciu că ar intenţiona să îşi recunoască înfrângerea, campania sa continuând demersurile de a contesta rezultatul în justiţie.

Preşedintele american Donald Trump, care, conform proiecţiilor realizate de presă, a pierdut alegerile pentru un nou mandat în faţa democratului Joe Biden, a postat noi mesaje pe Twitter prin care susţine că alegerile au fost „furate”.

Credem că aceşti oameni sunt hoţi. Maşinile marilor oraşe sunt corupte. Aceastea au fost alegeri furate. Cel mai bun realizator de sondaje din Marea Britanie a scris în această dimineaţă că acestea au fost clar alegeri furate, că este imposibil de imaginat că Biden l-a depăşit pe Obama în unele dintre statele acestea”, a scris Trump. “Acolo unde a contat, au furat ce le trebuia să fure”, a transmis Trump.

Israel, Rusia și China, prudente…

Deși valuri de felicitări curg din lumea occidentală după victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA, liderii autocrați de care Donald Trump se apropiase păstrează tăcerea. Reacțiile de la Kremlin, Bejing sau Ankara întârzie, iar premierul israelian nu a pronunțat numele președintelui ales. Dacă în urmă cu patru ani Kremlinul transmitea un mesaj președintelui Trump la câteva ore după ce proiecțiile presei americane arătau că el este câștigător în fața lui Hillary Clinton, acum asupra centrului de putere de la Moscova planează tăcerea, notează The New York Times.

Kremlinul a declarat luni că va aştepta rezultatele oficiale ale alegerilor prezidenţiale din SUA înainte de a face comentarii despre rezultatul scrutinului şi că a luat notă de anunţul preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump referitor la obiecţiile juridice legate de vot, informează Reuters şi AFP. Preşedintele rus Vladimir Putin nu s-a pronunţat asupra acestei chestiuni după ce sâmbătă mass-media americane l-au anunţat drept câştigător al alegerilor din 3 noiembrie pe candidatul democrat Joe Biden, cu 273 de mari electori, graţie succesului înregistrat în statul-cheie Pennsylvania. Într-o videoconferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Moscova consideră că înainte de a face vreun comentariu privind alegerile din SUA este mai bine să aştepte rezultatele oficiale ale scrutinului.

Relaţiile dintre Moscova şi Washington s-au deteriorat în special în 2014 când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea. În acea perioadă, Joe Biden avea funcţia de vicepreşedinte în administraţia condusă de Barack Obama.

Nici un comentariu public nu a venit nici dinspre curtea regală a Arabiei Saudite, țară care depinde puternic de Statele Unite în materie de apărare. Aripa de stânga din Partidul Democrat ar dori ca SUA să retragă sprijinul pe care îl acordă Arabiei Saudite în războiul din Yemen.

În ceea ce-l privește pe premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, aliat apropiat al lui Donald Trump, el l-a felicitat pe Joe Biden, dar fără să-l numească președinte ales, remarcă The Guardian.

China nu l-a felicitat încă pe Joe Biden pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale din SUA, remarcă AFP. Beijingul a explicat luni că încă nu se cunoaşte rezultatul definitiv al scrutinului din 3 noiembrie.

Am luat notă că dl. Biden a fost declarat câştigătorul alegerilor. După câte ştim, rezultatul alegerilor va fi determinat de legile şi procedurile în vigoare în Statele Unite”, a declarat presei Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.

În timp ce Biden a primit încă de sâmbătă mesaje de felicitare din întreaga lume, China, Rusia, Mexicul şi Brazilia s-au abţinut de la astfel de poziţii.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.