Biden DESCHIDE granițele SUA: 125.000 de refugiaţi pe an! Atac la Trump: Vrea să NU mai aibă acces la rapoartele serviciilor de informații

Joe Biden vrea să primească în Statele Unite de opt ori mai mulţi refugiaţi decât cel mai mic nivel istoric – impus de către Donald Trump la sfârşitul mandatului său, relatează AFP:

Ne confruntăm cu o criză de peste 80 de milioane de deplasaţi care suferă în lume”, a deplâns Joe Biden Joe, într-un discurs, la Departamentul de Stat, anunţând un decret prezidenţial care să permită „creşterea primirii refugiaţilor la 125.000 în primul an fiscal complet” al noii administraţii, care începe la 1 octombrie.

Noul preşedinte îşi respectă astfel promisiunea din campania electorală cu privire la prograul său de reinstalare, care priveşte doar 15.000 de persoane în anul bugetar în curs. Acest număr istoric de mic a fost anunţat cu aproape o lună înainte de alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, în care l-a înfrânt pe Donald Trump, care a făcut din lupta împoriva imigraţiei – atât legale, cât şi ilegale – una dintre priorităţile preşedinţiei sale. În mandatul predecesorului său, democratul Barack Obama, erau primite în medie 100.000 de persoane pe an.

Acest program vizează doar refugiaţi selectaţi de către agenţiile de securitate şi de informaţii americane în tabere ONU din întreaga lume, cu scopul de a fi reinstalaţi în Statele Unite, în principal persoane vulnerabile şi în vârstă, văduve şi persoane cu deficienţe. Joe Biden a subliniat că programul cu privire la reinstalare va proteja şi membrii comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT).

Ne vom asigura să promovăm drepturile acestor persoane, luptând împotriva incriminării penale şi protejând refugiaţii şi solicitanţii de azil din această comunitate. Noi am oferit refugiu celor care fug din calea violenţei şi persecuţiei, iar exemplul nostru a determinatalte ţări să-şi deschidă uşa larg”, a anunţat el în primul său discurs de politică externă, la Departamentul de Stat.

Timp de ani de zile, Statele unite au primit mai mulţi refugiaţi decât toate celalelte ţări la un loc, însă Canada le-a depăşit în 2019, deschizându-şi uşa unui număr de peste 30.000 de migranţi, potrivit unor date ONU. Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi Filippo Grandi a salutat acest anunţ:

Acţiunea preşedintelui Biden va salva vieţi, pur şi simplu. Acest lucru arată că forţa este ancorată în compasiune”, a adăugat el, în comtextul în care ONU estimează că numărul refugiaţilor primiţi în lume nu a fost niciodată atât de mic de 20 de ani, în pofida unui nivel-record al deplasărilor forţate, în mare parte din cauza pandemiei covid-19.

Președintele Joe Biden este de părere că predecesorul său în funcție, Donald Trump, nu ar trebui să aibă acces la rapoartele serviciilor de informații din cauza comportamentului său „impredictibil”. În SUA există tradiția de a permite foștilor președinți să fie informați despre principalele probleme de securitate ale țării. Nu este un drept stipulat de lege, ci mai degrabă un gest de bunăvoință și respect al președintelui în funcție față de predecesorii săi.

Întrebat într-un interviu la CBS News dacă Donald Trump ar trebui să se bucure de acest privilegiu, președintele Joe Biden a răspuns: „Cred că nu” și și-a motivat refuzul prin „comportamentul imprevizibil” de care a dat dovadă fostul locatar al Casei Albe. „Cred că nu ar trebui să primească rapoarte de informații”, a declarat Joe Biden în primul său interviu acordat de când este președinte, interviu ce va fi difuzat integral duminică după-amiază, înainte de finala Super Bowl.

Președintele a evitat să facă speculații despre ce s-ar putea întâmpla dacă Trump dacă ar avea acces la rapoarte clasificate, dar a sugerat că fostul președinte nu inspiră încredere că va ști să păstreze secretul. „Ce preț pune el pe un briefing al serviciilor de informații? Ce altă valoare ar avea (pentru el) decât aceea că l-ar putea strecura pe undeva și ar putea spune ceva?” – a spus actualul lider al Casei Albe. 

Donald Trump a avut conflicte cu reprezentanții comunității de informații în timpul celor patru ani de președinție și a numit nu mai puțin de șase directori ai serviciilor naționale de informații. El a pus sub semnul îndoielii rapoartele agențiilor americane care spuneau că Rusia a invervenit în alegerile din 2016 și i-a mustrat pe șefii spionajului reproșându-le că au fost „extrem de pasivi și naivi” în privința Iranului. În 2017, Donald Trump a dezvăluit ministrului de externe al Rusiei informații strict secrete despre o operațiune în privința grupării teroriste Stat Islamic, ceea ce a zdruncinat încrederea comunității de informații a SUA.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *