Biden a vorbit cu Putin la telefon. Viziunea Rusiei: „Un al treilea Război Mondial ar duce la sfârșitul civilizației. Situația poate evolua neprevăzut”

Preşedintele SUA, Joe Biden, „nu a fost reţinut” în convorbirea telefonică pe care a avut-o în această săptămână cu preşedintele rus Vladimir Putin, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, informează Reuters. Liderul de la Casa Albă a adus în discuţie, cu această ocazie, şi tratamentul acordat de Rusia opozantului regimului de la Moscova, Alexei Navalnîi, aflat acum în detenţie, precum şi alte probleme dificile.

Nu a fost reţinut în a transmite îngrijorarea sa cu privire la modul în care este tratat Alexei Navalnîi şi la comportamentul faţă de protestatari„, a declarat presei Psaki.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a mai spus că Biden nu a avut niciodată reţineri în ceea ce-l priveşte pe preşedintele Putin sau în privinţa exprimării îngrijorării sale cu privire la acţiunile guvernului rus şi „cu certitudine a transmis în mod clar acest lucru în apelul telefonic”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat, în cadrul unei întâlniri virtuale a Forumului Economic Mondial, că pandemia de coronavirus a exacerbat problemele şi dezechilibrele globale şi că acestea se pot agrava până la o luptă de tipul „toţi împotriva tuturor”, relatează CNBC.

Pandemia de coronavirus a devenit o problemă majoră pentru omenire şi a accelerat schimbările structurale, ale căror condiţii preliminare existau deja. Avem toate motivele să credem că tensiunile ar putea fi agravate şi mai mult”, a spus Putin. Acesta a invocat experţi care au comparat starea actuală a afacerilor globale cu anii 1920 şi 1930, când vine vorba de amploarea a ceea ce el a numit „provocări şi ameninţări potenţiale” sistemice. Criza a sporit stratificarea socială, populismul, radicalismul de dreapta şi de stânga, a spus Putin, adăugând că procesele politice interne devin tot mai violente:

Toate acestea nu pot decât să afecteze relaţiile internaţionale, făcându-le mai puţin stabile şi previzibile. În secolul 20, eşecul şi incapacitatea de a rezolva astfel de probleme au dus la catastrofalul Al Doilea Război Mondial. Desigur, în zilele noastre un astfel de conflict nu este posibil, sper că în principiu nu este posibil, deoarece ar însemna sfârşitul civilizaţiei noastre. Dar aş dori să reiterez că situaţia s-ar putea dezvolta în mod imprevizibil şi necontrolat dacă vom sta fără să facem nimic pentru a evita acest lucru. Şi există posibilitatea ca noi să experimentăm un prăbuşire reală a dezvoltării globale, care ar putea duce la o luptă a tuturor împotriva tuturor”, a spus el.

Putin, a cărui apariţie la summit-ul Agendei de la Davos nu figura în programul de preconferinţă, a adăugat că o astfel de luptă ar însemna nu numai „distrugerea valorilor tradiţionale”, ci şi a libertăţilor fundamentale. O responsabilitate comună astăzi este de a evita un astfel de viitor distopic, a adăugat el.

Apariţia lui Putin la summit, care are loc de obicei în staţiunea de schi din Davos, Elveţia, şi atrage lideri globali din lumea politică şi de afaceri, este controversată. Dar Klaus Schwab, fondator şi preşedinte executiv al Forumului, l-a prezentat pe Putin spunând că Rusia este un participant vechi şi că este important ca dialogul constructiv să continue în vremuri de dispute şi diferenţe. În Rusia au loc tulburări din ce în ce mai mari, după arestarea liderului opoziţiei şi critic al lui Putin, Alexei Navalnîi, care a fost reţinut imediat ce s-a întors în Rusia la începutul acestei luni, după ce a fost tratat în Germania în urma otrăvirii cu agentul nervos Noviciok. Navalnîi susţine că Putin a ordonat tentativa asupra vieţii sale, dar preşedintele neagă orice implicare. Naţiunile occidentale iau în considerare sancţiuni suplimentare asupra Rusiei, ca urmare a arestării lui Navalnîi.

Putin a criticat şi puterea giganţilor mediei sociale, afirmând că impactul lor asupra societăţii face ca aceştia să concureze cu guvernele alese.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.