Biden a semnat 17 decrete în prima zi ca președinte. SUA rămân pe traiectoria anti China

În primele ore după ce a devenit președinte al Statelor Unite, Joe Biden a semnat 17 decrete prezidențiale. Primul a făcut obligatorii purtarea măștii și păstrarea distanței în toate clădirile federale. Celelalte au inversat o serie de decizii luate de Donald Trump: a demarat procedura de revenire a Statelor Unite în Acordul de la Paris și a blocat retragerea din Organizația Mondială a Sănătății. Alte măsuri vizează oprirea construcției zidului de la frontiera cu Mexicul și protejarea tinerilor imigranți.

Cred că unele lucruri pe care le vom face vor fi îndrăznețe și vitale și nu e alt moment mai bun să începem decât astăzi. Voi începe prin a-mi respecta promisiunile făcute poporului american. Avem multe de făcut. Acestea sunt doar decrete prezidențiale, sunt importante, dar avem nevoie de legislație pentru multe dintre lucrurile pe care le vom face. Primul ordin pe care îl voi semna are legătură cu pandemia de COVID-19 și va impune, după cum am tot spus, purtarea măștilor, păstrarea distanței fizice în clădirile federale și în mijloacele de transport care fac legătura între state și așa mai departe. Este primul pe care îl semnez. Vom combate schimbările climatice aşa cum n-am mai făcut-o niciodată până acum”, a declarat Joe Biden.  

Fostul preşedinte Donald Trump notificase ONU în privința intenţiei SUA de a părăsi acordul în 2019, decizie care a devenit oficială în noiembrie 2020. Un alt ordin semnat de Joe Biden vizează revocarea autorizaţiei prezidenţiale acordate pentru construirea controversatului oleoduct Keystone XL. Lansat în 2008, proiectul a fost blocat de fostul preşedinte Barack Obama, dar reautorizat de preşedintele Donald Trump. O altă decizie luată de Biden este de a pune capăt interdicţiei de călătorie instituite de Trump pentru cetăţenii provenind din ţări majoritar musulmane. Biden a solicitat, de asemenea, administraţiei sale să consolideze programul DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) destinat copiilor imigranţilor. Noul preşedinte a dispus, de asemenea, revocarea unui ordin naţional de urgenţă care a constituit baza pentru realocarea de fonduri federale în vederea construirii unui zid de-a lungul frontierei SUA-Mexic.

Reprezentanta Taiwanului în SUA a fost invitată oficial la ceremonia de învestitură a noului preşedinte american Joe Biden, ceea ce Taipeiul a prezentat ca fiind o premieră după ce Washingtonul a ales în 1979 să recunoască regimul de la Beijing, informează joi AFP. Emisara taiwaneză Hsiao Bi-khim a postat o fotografie cu ea în timpul ceremoniei de miercuri, declarându-se „onorată să reprezinte poporul şi guvernul Taiwanului la învestirea preşedintelui Biden şi a vicepreşedintei Harris„. „Democraţia este limba noastră comună, iar libertatea este scopul nostru comun„, a adăugat ea. Ministerul taiwanez al Afacerilor Externe a afirmat că este pentru prima dată vreme de decenii când un emisar taiwanez este „invitat oficial” de comitetul pentru organizarea acestei ceremonii. La rândul său, Partidul Democratic Progresist (PDP), la putere în Taiwan, a evocat „un nou pas înainte după 42 de ani„.

Decizia care irită China

China continentală (condusă de Partidul Comunist) şi Taiwanul (refugiu al armatei naţionaliste la sfârşitul războiului civil chinez din 1949) sunt administrate de peste 70 de ani de două regimuri diferite. Insula numără 23 de milioane de locuitori, care se bucură de un sistem democratic, însă Beijingul o consideră o provincie chineză şi ameninţă să o recucerească prin forţă în cazul proclamării oficiale a independenţei sau intervenţiei americane, notează AFP. Relaţiile Beijing-Taipei sunt tensionate după instalarea la putere în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, al cărei partid militează în mod tradiţonal pentru independenţa insulei – o linie roşie pentru China. Washingtonul a rupt relaţiile diplomatice cu Taipei în 1979, pentru a recunoaşte Beijingul drept singurul reprezentant oficial al Chinei. Cu toate acestea, SUA rămân aliatul cel mai puternic al Taiwanului şi principalul său furnizor de arme.

Jim Risch, preşedintele republican al Comisiei pentru afaceri externe din Senat, a salutat prezenţa lui Hsiao la învestitură:

Felicit noua administraţie pentru această invitaţie şi o încurajez să continue progresele realizate în relaţia cu Taiwanul, pentru a face faţă provocărilor şi realităţilor geopolitice„, a scrie el pe Twitter.

Preşedinţii americani manifestă o extremă prudenţă în politica lor faţă de Taiwan pentru a nu suscita furia Beijingului, comentează AFP. Însă atitudinea s-a schimbat în mod radical în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, care a operat o apropiere de Taiwan în asemenea măsură încât relaţiile cu Beijingul erau tot mai reci. Într-un gest fără precedent pentru un preşedinte taiwanez, Tsai chiar l-a contactat telefonic pe Trump pentru a-l felicita pentru alegerea lui ca preşedinte în SUA, în 2016.

Cum s-a făcut transferul codurilor nucleare între Donald Trump și Joe Biden, fără ca cei doi să se întâlnească

Faptul că Donald Trump nu a participat la ceremonia de învestire a lui Joe Biden a creat un precedent unic în istoria SUA și, în același timp, o problemă de protocol și securitate referitoare la transferul codurilor nucleare de la un președinte la altul. Ultima oară când un președinte a refuzat să participe la ceremonia de învestire a succesorului său a fost Andrew Johnson, în 1869. Cu diferența că, în acea perioadă, Statele Unite nu dispuneau de un arsenal nuclear, iar americanii nu aveau de ce să-și bată capul cu astfel de chestiuni tehnice precum „coduri de lansare”, „valiză nucleară” sau „rachete cu rază lungă de acțiune lansate de pe submarine”. De această dată, întreaga coregrafie a transferului de putere a inclus, în premieră, două valize nucleare și doi „biscuiți” (carduri prezidențiale care conțin codurile de lansare), informează New York Times.

Unul dintre cele mai importante și, în același timp, discrete momente care se desfășoară în cadrul ceremoniei depunerii jurământului de către un nou președinte american este cel legat de procesul de predare-primire al celebrei „valize nucleare”. Conform The Guardian, obiectul în sine este o valiză metalică Zero Halliburton îmbrăcată în piele, care seamănă mai degrabă cu o geantă veche medicală și care cântărește în jur de 20 de kilograme. Valiza conține așa-numita „Carte Neagră” (Black Book) – meniul de opțiuni nucleare aflat la dispoziția președintelui SUA, un „biscuite” (un card unic aflat la dispoziția șefului statului, care certifică faptul că ordinul vine direct de la el) și un sistem de comunicații de urgență prin care președintele poate comunica ordinele (în cazul teoretic în care acesta e cumva izolat și nu se află deja într-un buncăr sau centru de comandă).

valize

În dimineața zilei de 20 ianuarie, un militar cu unica misiune de a căra valiza nucleară s-a aflat în preajma lui Donald Trump, până în secunda când Joe Biden a depus jurământul și a devenit, oficial, al 46-lea președinte al SUA. În mod normal, dacă Trump ar fi fost și el prezent la inaugurarea lui Biden, militarul respectiv ar fi înmânat, pur și simplu, valiza unui alt militar care ar fi devenit aghiotantul noului președinte Biden, conform CNN. De această dată, în condițiile în care cei doi președinți nu s-au aflat, fizic, unul lângă celălalt, protocolul a fost complet diferit: au fost doi militari, două valize și doi „biscuiți”. Astfel, o valiză s-a aflat pe 20 ianuarie, până la ora 11:59:59 în Florida, în preajma lui Trump. În același timp, o a doua valiză s-a aflat la Washington, lângă Biden. La prânz, codurile nucleare de pe „biscuitele” lui Trump au devenit inutilizabile, exact ca la o carte de credit expirată. În același moment, cardul lui Biden a devenit activ.

Simplu spus, cardul lui Biden nu era valabil la ora 11:59, în vreme ce cardul lui Trump nu mai era valid la 12:01”, a declarat, pentru CNN, Vipin Narang, expert în domeniul nuclear.

Într-un fel, de această dată „norocul” americanilor a fost că Joe Biden era oricum deja familiarizat cu întreaga procedură deoarece, în calitatea sa de vicepreședinte al SUA între 2009-2017, în mandatul lui Barrack Obama, fusese informat despre procesul de „moștenire a autorității nucleare”, în situația în care președintele ar deveni incapabil să-și exercite funcția. De asemenea, actualul vicepreședinte Kamala Harris a fost și ea, mai mult ca sigur, informată despre această procedură, la fel ca și Joe Biden. Fostul vicepreședinte Mike Pence a fost şi el familiarizat cu respectivul protocol nuclear. De altfel, conform CNN, Mike Pence a avut și el la dispoziție, până pe 20 ianuarie, o astfel de valiză.

Premieră: O femeie conduce pentru prima dată serviciul național de informații

Avril Haines a fost confirmată, miercuri seară, de Senatul american în funcţia de director al serviciului naţional de informaţii, informează CNN. Ea este primul nominalizat în Cabinetul lui Joe Biden care primeşte confirmarea Senatului. Desemnarea ei a fost aprobată cu 84 de voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”. Haines, avocat în vârstă de 51 de ani, este prima femeie director al serviciului naţional de informaţii. Confirmarea ei continuă precedentul recent al Senatului de a confirma nominalizaţii în ziua în care preşedintele depune jurământul. Senatul a confirmat două propuneri ale lui Trump în prima zi şi mai multe pentru foştii preşedinţi Barack Obama şi George W. Bush. Ar putea dura mai mult ca nominalizaţii lui Biden să primească votul senatorilor, confirmările fiind blocate de faptul că liderul republican din Senat, Mitch Michell, şi liderul democrat, Chuck Schumer, nu au ajuns la un acord privind o rezoluţie legat de modul de împărţire a puterii în for, au spus mai mulţi senatori miercuri.

Scrisoarea lui Trump pentru Biden

Noul președinte al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a dezvăluit miercuri că predecesorul său, Donald Trump, i-a lăsat o scrisoare „foarte generoasă” înainte de a pleca de la Casa Albă. Fostul președinte, care a refuzat să își accepte înfrângerea, a respectat totuși tradiția și i-a lăsat lui Biden o scrisoare, în Biroul Oval, scrie CNN. Vorbind din Biroul Oval al Casei Albe, după ce a semnat primele ordine executive din poziția de președinte al SUA, Joe Biden a declarat că predecesorul său i-a lăsat o scrisoare „foarte generoasă” dar al cărui conținut nu îl va face cunoscut, din respect pentru Trump.

„Preşedintele a scris o scrisoare foarte generoasă. Fiindcă este privată, nu voi discuta despre ea înainte de a discuta cu el, dar a fost generoasă”, le-a declarat reporterilor al 46-lea preşedinte al SUA. Un asistent de rang înalt al lui Trump a descris scrisoarea ca fiind o „notă personală”, în care fostul preşedinte doreşte succes ţării şi îşi exprimă dorinţa ca noua administraţie să aibă grijă de ţară. Oficialul a declarat că scrisoarea către Biden a fost unul din multele puncte de pe agenda de marţi seara, ultima petrecută de Trump în Biroul Oval.

Scrisoarea către succesorii lor a devenit o tradiţie modernă pentru preşedinţii americani, care o lasă pe masa de lucru din Biroul Oval cunoscută ca Resolute Desk – o piesă de mobilier construită din scânduri de stejar provenite din vasul britanic de explorări arctice Resolute, făcută cadou de regina Victoria preşedintelui american Rutherford Hayes. Aceasta este una dintre puținele tradiții pe care Donald Trump le-a respectat. Fostul lider american nu a participat la ceremonia de învestire a succesorului său. În mod tradițional, președintele în exercițiu și succesorul său merg împreună la Capitoliul SUA pentru ceremonia de învestire, ca un simbol al tranziției pașnice de putere, un fundament al statelor democratice. Trump a devenit primul președinte care nu participă la această ceremonie de la Andrew Johnson, din 1869, și până în prezent. Pe lista foarte scurtă a președinților care nu au luat parte la inaugurarea mandatului succesorilor se mai află John Adams și John Quincy Adams.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.