Benzinăriile NU sunt obligate să taie prețul la pompă – „Ordonanța 50 de bani” este… opțională

Benzinarii din România nu vor fi obligați să reducă prețul la pompă pentru consumatori. Este informația pe care a clarificat-o ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ordonanța oferă un cadru legislativ și o conformare benevolă. Nu e obligatorie. Eu din ce cunosc în  piață sunt convins că benzinăriile din piață vor aplica această reducere de 50 de bani„, a declarat Virgil Popescu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a anunţat că astăzi Executivul a aprobat ordonanţa de Urgenţă privind susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină. Ministrul Energiei a spus că Ordonanţa intră în vigoare în această noapte. Mă aştept ca în perioada imediat următoare să văd în piaţă companii care o aplică, a mai spus Popescu.

Virgil Popescu a arătat că Ordonanţa prevede reducerea cu 50 de bani a preţului la carburanţi, 25 de bani vor fi suportaţi de bugetul de atat şi 25 de bani va fi o reducere voluntară pe care voluntar o vor aplica lanţurile de benzinării, în cazul în care doresc să ia şi această reducere de la buget de 25 de bani. Ministrul Energiei a precizat că Ordonanţa intră în vigoare în această noapte.

Mă aştept ca în perioada imediat următoare să văd în piaţă companii care aplică această ordonanţă. Să le lăsăm un termen scurt,în aşa fel încât sistemele fiscale să poată fie actualizate li să poată să reflecte aceste modificări”, a precizat Popescu.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Mihai Diaconu a precizat că la 15 zile după aprobarea ordonanţei de urgenţă care prevede compensarea preţului la carburanţi cu 50 de bani la pompă, va fi stabilit, prin ordinul preşedintelui ANAF, modelul declaraţiei pe care trebuie să o depună operatorii economici care comercializează carburanţi. El a adăugat că impactul bugetar pentru stat, după adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă de către Guvern este de 800 milioane lei şi a subliniat că, din analizeze Ministerului de Finanţe nu va creşte deficitul bugetar după luarea unei astfel de măsuri.

Rolul Ministerului de Finanţe s-a rezumat în a găsi un mecanism simplificat în vederea compensării acestor subvenţii acordate operatorilor economici. Am lucrat împreună cu specialiştii de la Ministerul Energiei. În termen de 15 zile de la aprobarea ordonanţei, prin ordinul preşedintelui ANAF, se va stabili modelul declaraţiei pe care trebuie să o depună operatorii economici care comercializează carburanţi, iar ulterior, compensarea se va face cu obligaţiile fiscale ale acestora, TVA, impozit pe profit, etc. Din analizele noastre estimăm că în principal stingerea se va face pe partea de TVA”, a afirmat Mihai Diaconu, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

Întrebat care vor fi costurile pentru stat după adoptarea acestei măsuri de către Executiv, secretarul de stat în MFP a răspuns: „Din estimările noastre costurile statului vor fi de 800 milioane lei. Sunt calcule făcute şi bazate pe consumul anterior”.

Nu, noi zicem că nu creşte deficitul bugetar. Impactul ar fi fost mult mai mare dacă preţurile ar fi crescut în continuare. Formulele macroeconomice ne spun că nu va creşte deficitul bugetar”, a mai precizat Diaconu, întrebat dacă va creşte deficitul bugetar, în contextul aprobării acestei OUG.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a anunţat că astăzi Executivul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină şi pentru modificarea art. 18 din ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art, XXVIII din ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunţat că ordonanţa intră în vigoare în această noapte.

Mă aştept ca în perioada imediat următoare să văd în piaţă companii care o aplică. Să le lăsăm un termen scurt,în aşa fel încât sistemele fiscale să poată fie actualizate li să poată să reflecte aceste modificări”, a mai spus Popescu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *