Beneficiarii de fonduri europene, OBLIGAȚI să intre sub incidența legii referitoare la informațiile de interes public

Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public a intrat într-un amplu proces de modificare, completare și adaptare la realitatea economică a zilelor noastre. Legea care oferă accesul liber și neîngrădit la informații de interes public, în spiritul transparenței guvernamentale și prin care instituțiile de stat sunt obligate să asigure informarea corectă pentru solicitanți, trebuie modificată radical, după cum consideră inițiatorul proiectului, deputatul PMP, Petru Movilă (FOTO).

„De peste zece ani, România a beneficiat de fonduri europene. Una din condițiile impuse de Uniunea Europeană țării noastre pentru a beneficia de acești bani a fost transparența totală a implementării programelor și proiectelor europene. De aceea, considerăm că art. 2, lit. a) trebuie completat și cu beneficiarii proiectelor cu fonduri europene, atât entități private cât și publice, mențiune care va aduce Legea 544/2001 mai aproape de realitatea economică a zilelor noastre”, motivează deputatul Movilă.

Totodată, parlamentarul dorește abrogarea unui alt articol din lege, care face referire la publicitatea care aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală, ori industrială.

„Acest articol permite ascunderea unor abuzuri din partea autorităților locale (cum) sunt concertele organizate de primării din banii contribuabililor, care nu fac publice sumele cheltuite pentru contractarea serviciilor oferite de artiști”, a mai motivat Movilă.

În ultimă instanță, deputatul PMP dorește și punerea la punct a instituțiilor de stat, care, potrivit legii, trebuie de regulă să organizeze lunar conferințe de presă. Astfel, deputatul Movilă dorește eliminarea sintagmei, iar organizarea lunară a acestor conferințe va deveni obligatorie.

Proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public a fost depus la Parlament pe 10 octombrie 2018, iar Senatul l-a adoptat pe 25 martie a.c. În prezent, proiectul este la Camera Deputaților, unde are un traseu mai greoi, primind aviz favorabil de la comisia pentru drepturile omului pe 2 aprilie, dar avize negative de la comisia juridică și comisia pentru administrație publică (ambele pe 9 aprilie). Raportul comisiei pentru cultură trebuia emis până pe 16 aprilie.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *