Bătălia pentru nămolul de la Techirghiol, faza pe ANRM. Vișan: „Nu trebuie să fie afectat microclimatul în care se formează acest tip de nămol”

Bătălii grele se duc la Techirghiol în ultima vreme, pentru salvarea vestitului nămol! De altfel, proprietățile nămolului din Techirghiol sunt recunoscute la nivel international, iar singura entitate care  îl exploatează este Sanatoriul Balnear de Recuperare, alături de complexul balnear şi de recuperare „Corpore Sano”, care, din motive neelucidate momentan, nu a fost vizitat încă de DNA și care oferă servicii medicale, construit „din banii avocaţilor”, „creierul” operațiunii fiind fostul director al Sanatoriului, liberalul constănțean Septimiu Bourceanu. Pe de altă parte, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), aflată în subordinea Guvernului României, a dat undă verde pentru explorarea resurselor de nămol din Lacul Techirghiol şi altor societăţi, astfel că trei perimetre ale lacului se află în vizorul unei societăţi din Germania, pentru explorare, cu premisele unei viitoare exploatări.

Din aceste motive, primarul liberal de la Techirghiol, Iulian Soceanu, consideră că nămolul va fi „exportat în alte țări” și, cu acest prilej, se va produce declinul turismului la Techirghiol. Înainte ca nemții să ne ia nămolul și să fugă cu el, locuitorii din Techirghiol au demarat o petiție, prin care solicită „interzicerea exportului în afara ţării şi a comercializării doar în zona de coasta a Mării Negre”. La ora publicării acestui material, existau 1.330 de semnatari.

Mai mult, liberalii strâng rândurile și primarul de la Eforie, Robert Șerban, vine în sprijinul lui Soceanu și, pe 22 mai, și-a motivat poziția vehementă:

„Este evident faptul că se doreşte exploatarea nămolului în scop comercial, urmărindu-se doar obţinerea unui profit. Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, chiar a recunoscut că nici o lege românească nu interzice comercializarea resurselor minerale în străinătate. (…)  Mă întreb cum pentru aceşti investitori nu există nici o reglementare, nici o restricţie sau obligativitate. (…)  Nemaiexistând nămolul cu toate proprietățile sale, turiștii vor înceta să vină, sau, vor veni în număr mult mai mic. Ce se va întâpla cu toate aceste baze de tratament, cu personalul deja specializat pe acest tip de recuperare, practic ce se va întâpla cu toți locuitorii zonei, care trăiesc din activități de turism? Consider că beneficiul pe care statul român l-ar obţine din redevenţă este infim în comparaţie cu nevoile şi pierderile comunităţii, dar mai ales, comparativ cu dezastrul ecologic pe care o exploatare sistematică l-ar genera. Ca primar al orașului Eforie, nu pot să tolerez o asemenea greșeală. Lacul Techirghiol, nămolul binefăcător este emblema noastră, a zonei, a celor care locuim în stațiunile dezvoltate pe malul lui. Este identitatea noastră, este un dar pe care l-am primit de la înaintașii noștri și pe care, la rândul nostru, trebuie să îl păstrăm, cu toate proprietățile sale, și să îl dam generațiilor viitoare”, susține Robert Șerban.

Luni, președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, a ridicat prin intermediul unei interpelări la premierul Sorin Grindeanu „problema nămolului” la „rang” de „a doua Roșie Montană”.

Huțucă s-a dus cu „problema nămolului” la Grindeanu: „Nu putem asista nepăsători la crearea unei alte ,,Roșia Montană’’ în Lacul Techirghiol”

De fapt, toată această discuție gravitează în jurul SC Formin Techirghiol SRL, societate care a depus la ANRM o cerere prin care solicită iniţierea unui concurs public de oferte pentru obţinerea unei licenţe de explorare.

Între timp, social-democrații nu au asistat impasibili la toată această debandadă și deputatul constănțean George Vișan ne-a precizat că ceea ce dorește SC Formin s-ar putea materializa într-un viitor teribil de îndepărtat, realizabil de la prea puțin spre deloc.

„Astăzi (marți – n.r.) am avut o discuție cu domnul deputat Iulian Iancu (cunoscut ca „expert” al României în materie de resurse – n.r.), despre situația licențelor de exploatare a resursei de nămol din lacul Techirghiol. Concret, este vorba despre două licențe de explorare. A existat o discuție între conducerea ANRM și deputatul mai sus menționat, în cadrul căreia s-a vorbit despre studiul de impact aflat în execuție, studiu care urmează să reliefeze nivelul cantităților care trebuie extrase, astfel încât să nu fie afectat microclimatul în care se formează acest tip de nămol. Mai mult, rezultatul licitației prin care SC Formin a câștigat dreptul de exploatare a acestei resurse trebuie materializat printr-o Hotărâre de Guvern, iar pentru aceasta nu există încă un orizont clar de timp”, a spus deputatul George Vișan, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.