BĂTAIE DE JOC față de polițiști. Vela i-a trimis la întâlnirea cu sindicatele pe… Gabi Oprea și Anghel Iordănescu! Coarnă: „Orban mi-a promis că se vor respecta drepturile noastre!”

Reacții negative la adresa ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, după ce la întâlnirea programată vineri cu toate sindicatele MAI s-au dus doar secretarii de stat Traian Berbeceanu și Bogdan Despescu. Alături de aceștia și fără știința lor au mai participat… Gabriel Oprea și Anghel Iordănescu!

Evident, sindicatele, respectiv Europol, SNPR Decus, Sindicatul „Diamantul”, SNPPC, SNAP ș.a. s-au arătat reticente față de succesul întâlnirii, iar multe dintre acestea s-au plâns că ministrul Vela a ales să se vadă doar cu liderii agreați.

„Am acceptat și onorat această invitație tocmai pentru că așteptam cu mare interes câteva răspunsuri arzătoare pentru toți polițiștii pe care îi reprezentăm. Toate organizațiile au fost prezente prin reprezentanții lor, iar spre surprinderea noastră, în sală a intrat Gabriel Oprea și generalul (r) Anghel Iordănescu. Imediat după, a apărut Bogdan Despescu, secretar de stat, însoțit de Traian Berbeceanu. Secretarul de stat Despescu a transmis că ministrul Vela nu mai poate ajunge pentru că se află într-o conferință de presă inopinată dar că ne transmite mesajul dumnealui, un mesaj de unitate și de solidaritate. Dincolo de acest mesaj, nu am înțeles care a fost scopul și motivul prezenței lui Gabriel Oprea. Mai mult, Despescu nu ne-a putut asigura concret care va fi poziția Guvernului în privința drepturilor financiare ale polițiștilor, respectiv de plata a 25% din diferența salariului avut în plată față de cel al grilei din 2022, majorarea pentru plata orelor lucrate sâmbăta, duminica și în sărbători legale și a normei de hrană”, au precizat reprezentanții sindicatului Europol.

„Nu sunt semnale de neachitare pe viitor a orelor suplimentare efectuate în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale. De asemenea, transmitem că orice tentativă de scoatere a poliţiştilor de sub prevederile L233/2015 privind pensiile militare de stat se va lovi de vehemenţa noastră de împiedicare a oricăror „ajustări” ce contravin hotărârilor CCR şi directivelor UE, prin toate mijloacele legale de care dispunem!‼️ Ni s-a comunicat că urmează o întâlnire la o dată ulterioară între dl. ministru şi reprezentanţii sindicatelor. Sperăm ca măcar atunci să nu intervină nimic atât de important ca acum, încât problemele REALE ale angajaţilor să fie trecute la capitolul … „şi altele”. We’ll just have to wait and see”, au transmis și reprezentanții SNPR Decus.

„Discuțiile au avut un caracter general, fără a fi transmise soluții concrete la solicitările reprezentanților sindicatelor. Singurul mesaj clar transmis de chestorul sef Despescu a fost îndemnul la calm în ce privește intenția polițiștilor de a se grăbi să înceteze raporturile de serviciu cu drept la pensie. Este exclusă eliminarea polițiștilor din categoriile celor care beneficiază de pensie de serviciu militară. De asemenea, a mai afirmat că cele două proiecte de lege, care circulă în spațiul on-line, privind salarizarea polițiștilor, nu corespund variantei oficiale. (…) Sa te intalnesti cu sindicatele, e pana la urma o dovada ca te intereseaza si interesele generale ale salariatilor, nu doar dosarul 10 august. Daca tot ne aflam pe acolo, am deschis discutia pe problema structurilor de suport si am vazut ca de data asta exista o deschidere ca macar noi sindicatele sa ajungem la o pozitie unitara fata de ei, in sensul ca la eliberarea postului sa fie transformat postul vacant in post de functionar public sau contractual”, a transmis și Sindicatul „Diamantul”.

A fost o întâlnire politică. Mai lipseau Dudu Georgescu și Balaci! Orban mi-a promis că se vor rezolva problemele

Reprezentanții SNPPC susțin că, de la bun început, întâlnirea de vineri li s-a părut a fi una politică și, astfel, implicarea a fost… pe măsură, adică redusă. Președintele SNPPC, Dumitru Coarnă, s-a arătat șocat de prezența lui Gabriel Oprea și Anghel Iordănescu, mai ales că Berbeceanu și Despescu nu știau că aceștia vor participa.

CITEȘTE ȘI:

„Da, au fost și Oprea și Iordănescu! În calitate de… nu știu! Mi s-a părut o întâlnire… politică. Eu am recomandat celor doi oameni ai mei să nu deschidă nici un subiect și apoi să plece. Nu am înțeles cine a organizat și de ce așa! Ministrul nu a venit și nu știu de ce nu a venit, nici măcar Traian Berbeceanu nu știa că vor veni Oprea și Iordănescu, nu i-a spus nimeni nimic! Oprea și Iordănescu sunt oameni politici, în calitate de ce să vină acolo? Trebuia să fie acolo discuții tehnice, cu privire la salarizare, la legea pensiilor, la aspectele noastre profesionale – dotare ș.a.m.d. Nu avem noi nevoie de nici un fel de intervenție politică! Suntem apolitici și ne implicăm doar profesional, social. (…) Ce teme să abordezi cu Anghel Iordănescu? Pe cinstite! Mai trebuia să vină Dudu Georgescu și Balaci – Dumnezeu să-l odihnească!”, a spus Dumitru Coarnă, pentru TOMIS NEWS.

Cu privire la aspectele tehnice și urgente ale polițiștilor, Coarnă ne-a mai precizat faptul că premierul Ludovic Orban l-a contactat duminică dimineață și i-a oferit un pachet întreg de promisiuni:

„Ne gândim la niște forme de protest, dar chiar acum am avut niște discuții cu domnul Orban, care m-a sunat și mi-a promis că vor respecta legea salarizării și că vom primi acel spor despre care vorbeam și că polițiștii din zona de ordine publică, rutieră, crimă organizată, judiciar, vor primi sporurile, practic mi-a spus că va respecta reglementarea în domeniul nostru și atunci sigur că nici noi nu vom avea motive de protest. Și cu privire la legea pensiilor mi-a promis că vom rămâne în legea 223, să dea Dumnezeu să rămână așa și cred că domnul Orban își va ține cuvântul, nu ar fi avut de ce să mă contacteze… Mi s-a luat și mie o piatră de pe inimă, pentru că zilele astea am avut un stres fantastic de mare”, a mai spus Dumitru Coarnă, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *