Băsescu: „Nu poți să interzici drepturi fundamentale prin ordin al „comandantului acțiunii” în baza stării de alertă, care nu există în Constituție!”

Măsurile de carantinare sunt tot mai dese în ultima perioadă în România. Începute prin închiderea HoReCa și a școlilor, în ultimele zile vedem tot mai multe carantinări zonale. Ovidiu, prima dată în județul Constanța, apoi chiar municipiul Constanța, de ieri și, de astăzi, încă șapte localități. De asemenea, încă opt în județul Ilfov, tot de astăzi.

Puținele inițiative juridice au scos la iveală ilegalitatea acestor măsuri sau, mai exact, modul lor de aplicare. În acest sens, europarlamentarul Traian Băsescu a punctat sâmbătă că starea de alertă nu este prevăzută în Constituție și că nu poți să carantinezi localități în baza ordinului comandantului acțiunii, respectiv șeful DSU, Raed Arafat. De altfel, toate localitățile carantinate în prezent sunt în această situație exclusiv din pixul lui Arafat, fără a avea în realitate o acoperire legală.

Respectaţi Constituţia! Am spus în mod repetat că „Starea de alertă” este un atac la Constituţie. Justiţia a început să anuleze rând pe rând, măsurile de carantinare, de închidere a şcolilor sau a restaurantelor. Problema este că aceste procese vor continua să facă harcea-parcea măsurile şi aşa slabe şi întârziate luate de guvern. Nu poţi să interzici sau să limitezi drepturi fundamentale prin ordin al “comandantul operaţiunii” în baza declarării “stării de alertă”. Starea de alertă nu este prevăzută în Constituţie, în timp ce drepturile cetăţenilor români sunt garantate de Constituţie în nu mai puţin de 39 articole (de la 15 la 54). Drepturile fundamentale pot fi limitate temporar, numai prin instituirea “stării de urgenţă” decretată de Preşedintele României, în baza art. 93 din Constituţie. Dar pentru asta, Preşedintele României şi nu “comandantul operaţiunii”, trebuie să-şi asume responsabilitatea…PS – Pentru punerea sub control a pandemiei sunt un adept al unor măsuri mult mai dure decât cele acum în vigoare, dar acest lucru trebuie făcut cu respectarea Constituţiei”, a transmis Traian Băsescu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *