Barna (USR-PLUS): „Mă voi RETRAGE, dacă DNA începe urmărirea penală”

Până în acest moment nu am nicio informație oficială de la DLAF privind implicarea mea în vreo notă de constatare care să fie trimisă la DNA”, spune Dan Barna, lider USR PLUS, după ce DLAF a precizat că este în curs de investigare proiectul în care este implicată firma sa de consultanță.

Barna anunță că se va retrage din funcțiile publice pe care le deține, dacă procurorii DNA îl pun sub urmărire penală.

„Nu am comis nicio faptă penală, nu am fost chemat la DNA. Nu am fost invitat la audiere, cu excepția celei de acum o lună și jumătate, pe care chiar eu am anunțat-o. Dacă se va porni o urmărire penală împotriva mea, evident mă voi retrage. Acesta este un lucru firesc. Mă voi retrage, în măsura în care se va porni o măsură penală în ceea ce mă privește. Sunt dispus la orice este necesar, principiile „fără penali în funcţii publice” e un crez cu care am venit în politică. Am solicitat şi la DLAF o notă de constatare. Nu vreau să vorbim despre un viitor care nu o să existe, pentru că, nefiind nicio faptă asupra căreia să am eu personal îndoială, nu văd de ce am discuta scenarii care nu se vor realiza.”, a declarat, marţi, Dan Barna, după apariţia acestor informaţii în spaţiul public.

Sesizările DLAF ce vizează proiecte cu banii UE în care ar fi fost implicat și Barna (USR), intrate luni pe rolul DNA – Începe ancheta după înregistrare

Cele două sesizări ale Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) privind presupuse nereguli în legătură cu derularea a două proiecte finanțate cu fonduri europene, au intrat, luni, pe rolul Direcției și sunt în curs de înregistrare, potrivit unui răspuns oficial al instituției.

La data de 10 mai 2021, la sediul DNA au fost primite două sesizări formulate de instituția la care faceți referire și în care sunt reclamate presupuse fapte de natură penală comise în contextul implementării unor proiecte finanțate din fonduri europene. Cele două documente se află în procedură de înregistrare și repartizare, prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, se arată în răspunsul integral al Direcției la cererea stiripesurse.ro.

Surse judiciare atrag atenția că DLAF a sesizat DNA doar cu privire la proiectele finanțate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 – „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1 – „Dezvoltarea economiei sociale”, „Punți comunitare” (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760), „SES-am Deschide-te!” (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699), „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar fiind în acest caz unitatea administrativ-teritorială Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba și în cazul proiectelor „Punți Comunitare” (cod SMIS 56760) și „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699).

Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor).

Direcţia Naţională Anticorupţie nu consideră o prioritate lămurirea dosarelor în care sunt vizate afacerile vicepremierului Dan Barna. Sesizările transmise de DLAF săptămâna trecută, pe două dintre proiectele cu fonduri europene coordonate de liderul USR, în care beneficiar a fost CJ Alba, au fost primite ieri de DNA şi sunt încă în procecedură de înregistrare şi repartizare. Pe un alt proiect cu fonduri europene, în care beneficiar a fost firma care i-a aparţinut lui Dan Barna, DLAF nu a terminat verificările. De asemenea, un dosar penal din acelaşi scandal, clasat în 2019 de DNA Alba şi redeschis de DNA Central în acelaşi an, este în continuare ţinut de DNA Central cu urmărire penală „in rem”, fără suspecţi şi fără inculpaţi.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *