Barna REFUZĂ interimatul la Sănătate, USR-PLUS ar vrea RETRAGEREA lui Cîțu! Orban: „Nu există o altă soluție politică decât actuala formulă”

Ludovic Orban a declarat miercuri că PNL îl susține pe premierul Florin Cîțu. Reacția acestuia vine în contextul în care USR PLUS ar cere, în schimbul rămânerii la guvernare, retragerea lui Cîțu din funcția de premier.

Considerăm că este mai importantă pentru România buna guvernare decât persoana unui ministru și atunci când este necesară schimbarea unui ministru, pentru a asigura buna guvernare, premierul are deplina capacitate de a propune o astfel de decizie”, a spus liderul PNL.

Orban consideră că este complet exclus ca Florin Cîțu să fie schimbat din funcția de premier. Mai mulți membri USR au cerut demiterea lui Cîțu, după schimbarea din funcție a lui Vlad Voiculescu.

Schimbarea premierului nu poate fi decisă decât de coaliție. Noi am analizat înainte de a-l propune în funcție pe Florin Cîțu și din punct de vedere al PNL, noi îl susținem. Suntem angajați într-o coaliție de guvernare alături de USR și UDMR și nu există o altă variantă mai bună. Eu zic să lăsăm lucrurile să se deruleze, să vedem deciziile, declarațiile.  Nu există nici în ipotezele cele mai științifico- fantastice varianta unui guvern cu PSD„, a declarat Ludovic Orban.

Președintele PNL susține că formula guvernamentală nu se va schimba în urma revocării din funcție a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. El spune că această decizie e una care nu are nicio legătură cu decizia PNL de a menține coaliția stabilă.

Am luat act de decizia d-lui Cîțu. Așa cum am declarat luni după ședința coaliției e și dreptul fundamental de a interveni când este necesar, de a asigura buna guvernare, chiar și prin schimbarea unui ministru. Pentru PNL nu există o altă soluție politică decât actuala formulă. Această decizie e una care nu are nicio legătură cu decizia noastră de a menține coaliția. E strict o decizie care urmărește ca la Ministerul Sănătății, cu atât mai mult suntem în valul trei, evident tot USR-PLUS să desemneze un ministru care să gestioneze domeniul și să aibă capacitatea de a lupta pentru creșterea actului medical”, a spus Ludovic Orban.

Premierul Florin Cîțu i-a înaintat președintelui Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a lui Vlad Voiculescu. Potrivit lui Cîțu, interimatul funcției va fi asigurat de către Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea ministerului Sănătății. Numai că Barna… refuză să asigure interimatul. Liderii USR PLUS au la această oră o ședință în care discută scenariile după demiterea ministrului Sănătății Vlad Voiculescu. Decizia premierului i-a luat în surprindere pe partenerii de Alianță.

Dan Barna și-ar fi informat colegii din conducerea Alianței USR PLUS că refuză să preia interimatul la Ministerul Sănătății. Surse din partid susțin că sunt mai multe scenarii luate în calcul, inclusiv ieșirea de la guvernare, deși această variantă are șanse mici, o recunosc chiar lideri din partid. Un alt scenariu transmis pe surse de cei din USR PLUS este rămânerea la guvernare, dar fără Cîțu premier. O astfel de variantă, însă, presupune demiterea prim-ministrului prin moțiune de cenzură sau demisie a premierului și automat demiterea cabinetului. Se discută și posibile variante de înlocuire a lui Vlad Voiculescu la ministerul Sănătății. Unul dintre numele vehiculate pe surse este cel al medicului și deputatului USR, Adrian Wiener. PLUS nu ar fi totuși de acord cu această propunere. Partidul lui Cioloș își dorește în continuare ministerul Sănătății.

Luptele interne dintre USR și PLUS ar putea fi motiv de tensiune, pe fondul demiterii lui Voiculescu și în contextul în care cele două partide se pregătesc pentru un Congres în care va fi aleasă o conducere unică, Dan Barna și Dacian Cioloș exprimându-și intenția de a candida. Aripa Cioloș ar încerca să forțeze ieșirea de la guvernare pentru a prelua controlul total asupra USR, în contextul în care Cioloș și Barna se află în competiție deschisă pentru Congres. În paralel, pentru Barna, ieșirea de la guvernare ar însemna finalul carierei sale politice, deci este personal motivat să susțină păstrarea Coaliției cu PNL. 

Florin Cîțu le-ar fi mărturisit liberalilor că a rămas „șocat”, în momentul în care a văzut că a fost publicat Ordinul Ministerului Sănătății în Monitorul Oficial, iar în Guvern nu avusese loc o discuție în acest sens. De asemenea, Florin Cîțu era nemulțumit pentru faptul că numărul de paturi de la ATI a crescut doar pe hârtie, asta pentru în teren situația era la fel. Cîțu le-a transmis celor de la USR-PLUS să vină rapid cu o variantă de ministru interimar, iar dacă nu fac asta până diseară, atunci premierul va prelua portofoliul ca interimar.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.