Barna (Mediu), prezent la Constanța: „Putem să identificăm acele containere cu deşeuri din Port; este nevoie de mai multă atenţie”

Suntem în faza în care putem să identificăm acele containere (din Portul Constanţa, n.r.) care conţin deşeuri şi prin care se încearcă introducerea în ţară a acestor cantităţi în mod ilegal, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, cu ocazia unei vizite efectuate în judeţul Constanţa, alături de prefectul județului, Silviu Coșa și președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă.

„Suntem în faza în care putem să identificăm acele containere care conţin deşeuri şi prin care se încearcă introducerea în ţară a acestor cantităţi în mod ilegal. Aş vrea să felicit Garda de Mediu Constanţa şi Garda Naţională pentru acţiunile de succes în port. În paralel este nevoie, însă, de mai multă atenţie pe ceea ce înseamnă ecologizare, control pe depozitare ilegală de deşeuri în tot judeţul Constanţa. Aceste activităţi vor fi intensificate, vor fi mai multe controale şi mai prompte intervenţiile Gărzii de Mediu, pentru că avem nevoie de un judeţ curat, de localităţi curate. Avem nevoie de intervenţii în cazul în care persoane fizice, persoane jurice sau autorităţi locale nu respectă legea, în ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor”, a susţinut Tanczos.

Ministrul Mediului a adăugat că a solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa să scurteze procesele de autorizare şi să sprijine autorităţile locale şi companiile care solicită acorduri de mediu sau avize.

„Am cerut ca Agenţia Judeţeană de Mediu să fie mult mai eficientă pe partea de autorizare, de reglementare astfel încât procesele să fie scurtate, intervenţiile şi răspunsurile Agenţiei să fie date în timp util şi să sprijine autorităţile locale şi companiile care vin şi solicită acorduri de mediu, avize şi alte aprobări”, a spus oficialul.

Poliţiştii de frontieră au oprit, pe data de 7 mai, în Portul Constanţa Sud Agigea, zece containere cu deşeuri din Germania care urmează să fie returnate expeditorului. Potrivit unui comunicat de presă al Gărzii de Coastă, containerele erau destinate unei societăţi din judeţul Prahova care efectuează activităţi de import. La distanţă de câteva zile, alte 45 de containere sosite tot din Germania cu deşeuri şi tot pentru firma din Prahova, au fost descoperite în Portul Constanţa Sud Agigea. În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că nu corespund datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, mărfurile constând în deşeuri, amestec de metal şi hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii şi bucăţi de azbest, în cantitate de aproximativ 900 de tone, ce nu pot fi puse în libera circulaţie pe teritoriul României, arată sursa citată. În aceste cazuri a fost luată măsura nepermiterii importului pe teritoriul României de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa. Poliţiştii de frontieră continuă cercetările, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de folosirea de acte nereale şi nerespectarea regimului deşeurilor, iar bunurile vor fi returnate la expeditor.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.