Barna (Mediu): „E o luptă continuă cu MAFIILE. Sunt mai multe ORGANIZAȚII CRIMINALE în jurul importului ilegal de gunoi”

Este o luptă continuă cu mafiile„, a declarat la Digi24 ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a vorbit despre organizațiile de crimă organizată în jurul activităților cu deșeuri. Ministrul a spus că România nu are un sistem organizat pentru colectarea selectivă și depozitarea ecologică a deșeurilor.

Importul de gunoi este ilegal. În Uniunea Europeană se vând cantități semnificative de deșeuri reciclabile dintr-un stat membru în altul. Am stabilit cu poliția prin ce modalități să limităm accesul anumitor produse în România, să putem scana camioanele, să vedem ce conțin comparativ cu documentul pe care le completează. E o luptă continuă cu mafiile, sunt mai multe organizații criminale, de crimă organizată în jurul acestor activități”, a declarat ministrul Mediului.

El a făcut referire la situația din Bihor când în curtea unei firme au fost găsite aproape 190 de tone de deșeuri care fuseseră aduse cu camioanele din Italia: „Ajungeau acolo și firul mergea mai departe, de la firmă de reciclare din Cluj, etc. Oamenii ăștia sunt organizați”.

Tanczos Barna a subliniat că România are o problemă în sensul că nu este capabilă să ofere materie primă pentru industria de reciclare.

În mod paradoxal, în România există o adevărată industrie de reciclare, însă statul nu e capabil să ofere materie pentru această industrie de reciclare. Este o anomalie, să ai industria de reciclare, dar să nu ai un sistem organizat care să facă tot procesul de colectare selectivă a deșeurilor, de tratare, de transport și depozitare. Avem o industrie întreagă, fabricile de ciment așteaptă materie primă de calitate. Sunt firme specializate pe reciclare și unele trebuie să plece din țară pentru că România nu e în stare să organizeze la nivelul primăriilor sau al județelor colectarea separată, tratarea, astfel încât materia primă să fie pregătită pentru industrie. Vom finanța din PNRR industria de reciclare astfel încât capacitatea să se dezvolte. Intrăm cu controale și peste autorități publice locale, și la persoane fizice, și la proprietarii de terenuri, așa încât să simtă lumea că îi doare, că îi arde la buzunare”, a mai afirmat Tanczos Barna.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.