Barna a RĂBUFNIT împotriva liberalilor: „Avem o LIMITĂ! NU acceptăm orice! Să începem să funcționăm ca bărbați de stat și mai puțin ca puștani”

Copreşedintele USR Dan Barna a afirmat, luni, că actuala coaliţie merge mai departe, iar guvernarea continuă în această structură pentru a îndeplini programul asumat: „Există o susţinere la nivelul actualului ministru Vlad Voiculescu, care se va reflecta şi în perioada următoare. Vlad continuă la Ministerul Sănătăţii, nu a fost niciun moment în discuţie în coaliţie ideea ca Vlad să fie demis sau să se retragă”, a declarat el.

Mesajul e unul foarte simplu: coaliţia merge mai departe, coaliţia e asumată pe reformele pe care le-am propus în programul de guvernare. Continuăm în această structură pentru că este foarte important ca acest guvern să îşi îndeplinească programul de guvernare”, a declarat Dan Barna, luni, după şedinţa coaliţiei de guvernare.

Prestația ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, a provocat nervozitate pe toate palierele guvernării. Pe de-o parte, liberalii așteaptă demisia de onoare a lui Vlad Voiculescu și îi cer premierului să-l demită pe ministrul Sănătății pentru că ar putea afecta și imaginea PNL prin gesturile sale. Pentru a tempera spiritele, liderul PNL Ludovic Orban le-a transmis colegilor săi că este mai importantă acum stabilitatea coaliției și fondurile care pot reveni României prin PNRR. Orban i-a asigurat pe liderii PNL că la evaluarea de 6 luni a miniștrilor, premierul Florin Cîțu o să fie „exigent și imparțial” și că deja Vlad Voiculescu are multe bile negre dar nu este momentul unei decizii fără întoarcere. De cealaltă parte, alianța USR PLUS care l-a propus în funcție pe Vlad Voiculescu nici nu vrea să audă de schimbarea acestuia și susțin că nu vor fi de acord să fie scos Voiculescu țap ispășitor nu doar pentru toate problemele din Sănătate ci pentru toate scandalurile care au apărut după instalarea coaliției de guvernare și prin sacrificarea lui să se pună batista pe țambal.

USR PLUS au spus clar că dacă pleacă Voiculescu pleacă toți”, au invocat surse politice. De asemenea, vicepremierul Dan Barna (USR PLUS) a declarat luni la HotNews că alianța pe care o reprezintă nu va accepta orice de dragul prezenței la guvernare:

Încercăm să găsim soluții în coaliție, fiind foarte discreți în ieșirile publice, dar nu vreau să se intrepreteze că spiritul nosru de colaborare e slăbiciune sau nepăsare. Fiecare are o limită. Ideea că am accepta orice chestiune doar ca să fim la guvernare nu este pe masă. Este un guvern de coaliție și deciziile se iau prin consens. Cât suntem în limitele programului de guvernare vorbim de o coaliție stabilă. Eu sunt foarte optimist (că vom guverna încă 3 ani și jumătate)”, a spus Barna.

Barna mai spune că, spre deosebire de PNL, alianța din care face parte este „partenerul responsabil” din guvernare în timp ce liberalii sunt cei care ies și atacă public și nu arată respect:

Și eu acum să spun despre nemulțumirea că pe offshore ne trage lumea de mânecă „Mai facem ceva cu gazul ăla sau nu se întâmplă nimic?” Nu asta e soluția. E un subiect pe care-l aducem aproape în fiecare săptămână în coaliție, dar nu ieșim să… De asta spun, USR PLUS este partenerul responsabil în această guvernare. Oferim respect și așteptăm să primim respect, de fapt despre asta e vorba. Foarte rar spre deloc ați vazut oameni din USR PLUS ieșind în spațiul public să aducă nemulțumiri. De aceea aștept același tip de respect din partea partenerilor de coaliție”, a mai spus Barna.

În ședința coaliției, Barna le-a transmis celorlalte partide ca vor mai aparea episoade delicate precum discutia despre activitatea lui Vlad Voiculescu, dar ele vor fi depășite dacă în coaliție se vor comporta ca bărbați de stat, nu puștani de stat.

Există suficient de multă rațiune în toți cei 3 parteneri să reușim să trecem peste aceste valuri de emoție, supărări, oportunism, care apar și vor mai apărea. Am închis, mergem mai departe, legat de actuala presiune construită împotriva lui Vlad Voiculescu. Sunt convins că vor apărea și alte teme delicate. Ăsta a fost și mesajul pe care l-am transmis în coaliție că eu îmi doresc să începem să funcționam ca bărbați de stat și mai puțin ca puștani de stat”, a declarat Dan Barna.

Vlad Voculescu o să susţină marţi o prezentare în care o să precizeze ce a făcut până acum în fruntea Ministerului Sănătăţii:

Avem lupta cu pandemia. Toată societatea este atentă la evoluţia acestei pandemii, pentru că atrage suferinţa. E acest efect pe componentă umană. Atrage, de asemenea,  acele restricţii şi acele zone afectate din economie. Vârful de lance în această luptă este Ministerul Sănătăţii. Vlad Voiculescu, în calitate de ministru al Sănătăţii, este în prima linie a acestei bătălii din societate, cu virusul şi toate efectele lui. E normal ca vârful de lance încasează toate loviturile şi toate ghiulelele, toată drojdia din societate care este aruncată ca manifestare. Ea vine în principal către cel care e în prima linie, vine în Vlad Voiculescu. El nu a stat deloc în dulap. Vlad o să iasă mâine (n.r.: marţi), i-am cerut mâine să iasă. (…)  Mâine l-am rugat pe Vlad, pentru că a devenit un exerciţiu social ‘hai să-l atacăm pe Vlad Voiculescu’… Dar ce i se reproşează? A, că nu a ştiut nu ştiu unde, că a răspuns greşit la jurnalişti… Da, nu i-a ieşit comunicarea perfect în ultima perioadă. Sunt de acord cu asta. (…) Atunci când munceşti foarte mult comunici mai puţin performant, exact ca în cazul lui Vlad Voiculescu. Când ai timp să bibileşti comunicatele ele arată frumos. Când ai o criză după alta am văzut că unele comunicări nu sunt atât de inspirate. Solicitarea premierului are această logică: hai să le arătăm puţin că se întâmplă lucruri”, a concluzionat Barna.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *