Banii pentru avioanele F-16, „gaură” în buget. Ministerul Apărării EVALUEAZĂ posibilitatea unor rate… mai mici

Exact acum o lună, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, anunța că plata ratelor la avioanele de luptă F-16 comandate de Slovacia din Statele Unite ale Americii va trebui reevaluată, întrucât cele 150 de milioane de euro care trebuie achitate până la sfârşitul lui septembrie vor fi o problemă semnificativă pentru buget. Slovacii au atras atenția în repetate rânduri că aceste plăţi vor consuma o parte semnificativă din bugetul ministerului. Slovacia a plătit deja 900 de milioane de euro pentru aceste avioane. Pentru anul acesta este prevăzută achitarea a 150 de milioane, iar în 2021 a peste 500 de milioane de euro.

„Plăţile vor fi un cuţit în spate pentru bugetul nostru şi realmente va trebui să reevaluăm cumva acest lucru”, a insistat ministrul slovac al Apărării.

Slovacia a decis să achiziţioneze 14 avioane americane F-16 C/D Block 70, documentele fiind semnate în 2018. Primele patru ar urma să fie livrate în 2022, iar celelalte în anul următor.

Bugetele de apărare sunt influențate semnificativ de criza provocată de pandemia cu SARS-CoV-2 și România este… în aceeași situație cu Slovacia.

Pe 11 decembrie 2019, Camera Deputaților a adoptat definitiv Proiectul de Lege pentru continuarea dezvoltării capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Etapa de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a avut pe 14 ianuarie 2020, la sediul M.Ap.N., o întrevedere cu președintele companiei Lockheed Martin, Marillyn Hewson. Subiectele aflate pe agenda convorbirilor au vizat stadiul implementării programelor de înzestrare aflate în derulare cu această companie, precum și cele aflate în etapa de operare şi suport, Avionul multirol F-16, Lansator Multiplu de rachete cu bătaie mare – HIMARS, Sistemele sol-aer PATRIOT, radare de mare distanță sau radare pentru supraveghere la înălțimi mici și medii.

În septembrie 2016, primele șase avioane Lockheed Martin  F-16, din cele 12 achiziționate de România, au decolat de pe baza Monte Real din Portugalia, pentru a intra în dotarea Forțelor Aeriene Române, prilej cu care s-a reînființat istorica Escadrilă 53 de Vânătoare. În prezent, cele 12 avioane F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române execută deja misiuni în cadrul Serviciului de Luptă Poliţie Aeriană, sub comandă NATO. Cele 5 avioane pentru care România, la finalul anului 2019, a semnat un nou contract cu Guvernul Republicii Portugheze, vor completa Escadrila 53 Vânătoare din cadrul Bazei 86 Aeriană și vor executa misiuni similare cu avioanele aflate în dotare, imediat după livrarea acestora.

Conform contractului semnat cu Guvernul Republicii Portugheze livrarea acestora se va realiza în perioada 2020-2021, respectiv 4 avioane vor fi livrate în anul 2020 și 1 avion în anul 2021. De asemenea, până la apariția pandemiei CoVid-19, s-au iniţiat demersuri pentru achiziţionarea următoarelor 2 escadrile, în acest sens fiind prospectată piaţa cu posibilii furnizori de aeronave F-16. Achiziţia celor 5 avioane a fost aprobată la finalul lunii noiembrie 2019 de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării, ulterior, Parlamentul României adoptând proiectul de lege aferent. Astfel, Guvernul României a atribuit Guvernului Republicii Portugheze un contract în valoare de 130 mil. Euro (fără TVA), pentru achiziţia a 5 avioane F-16 din excedent, precum și a unui pachet de bunuri și servicii, care includ modernizarea acestora și a celor aflate în dotare.

În contextul în care Slovacia solicită reevaluarea plății ratelor pentru achiziția acestor avioane, ne-am adresat Ministerului Apărării dacă intenționează să aibă o abordare similară. Ministerul a refuzat să ne precizeze care este impactul asupra bugetului MApN ca urmare a achiziționării avioanelor F16, invocând doar alocarea a 2% din PIB pentru Apărare.

„Achiziţia celor 5 avioane și a pachetului de bunuri și servicii de la partenerul portughez a fost planificată în bugetul Ministerului Apărării Naționale, realizându-se în contextul alocării a 2% din PIB pentru apărare”, au precizat reprezentanții MApN, pentru TOMIS NEWS.

În ceea ce privește reevaluarea plății ratelor, ministerul ne-a înștiințat că va evalua această posibilitate după ce această perioadă de criză va trece:

„Fondurile necesare pentru finanțarea acestui program, respectiv achiziţia a 5 avioane de la partenerul portughez,  au fost planificate din anul 2019 și au fost eșalonate pe o perioadă de 5 ani, contravaloarea ratelor aferente anului 2020 fiind deja transferate Guvernului Republicii Portugheze, înaintea declanșării pandemiei. Având în vedere contextul actual cu privire la criza provocată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, o evaluare a impactului acesteia asupra programului de achiziţie cu avioane F-16 va fi realizată imediat ce această perioadă de criză va fi încheiată”, au precizat reprezentanții MApN, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *