Spread the love

Plenul Parlamentului s-a reunit, luni, pentru votul de învestire a Guvernului condus de președintele PNL, Ludovic Orban. Executivul propus de premierul desemnat este compus din trei femei şi 13 bărbaţi, mulţi dintre ei fiind parlamentari. Orban propune 15 miniştri şi un vicepremier – Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte al PNL. Orban a cooptat în echipa sa un diplomat de carieră – Bogdan Aurescu, care lucrează în MAE din 1996, dar şi un militar de carieră, generalul Nicolae Ciucă, unul dintre cei mai succes ofiţeri ai Armatei Române.

CITEȘTE ȘI:

Şedinţa plenului Parlamentului a început după ora 14.00, iar premierul desemnat a prezentat Programul de Guvernare şi lista cu persoanele propuse pentru a face parte din Guvern. În ultimele zile, Guvernul desemnat Orban a trebuit să treacă cel mai dificil examen: strângerea numărului minim de 233 de voturi necesare pentru a obține votul de încredere al Parlamentului. Liberalii au negociat la sânge cu parlamentari de la PSD şi de la PRO România, iar duminică seară și luni dimineață aceștia se bazau pe aproximativ 238-240 de senatori şi deputaţi.

CITEȘTE ȘI:

Negocierile au fost atât de intense, încât PRO România a fost zguduit luni de scandaluri. Victor Ponta a anunțat că parlamentarii PRO România care vor intra în plenul Parlamentului pentru a vota la învestirea guvernului condus de Ludovic Orban vor fi excluși din partid. Cu doar două ore înainte de votul din Parlament, ruptura dintre Mihai Tudose și Victor Ponta a fost definitivă, iar ședința grupului stabilită pentru ora 13:00 a fost anulată. Cei șase parlamentari ai PRO România care au votat guvernul Orban au fost Georgian Pop, Sorin Câmpeanu, Damian Florea, Daniel Constantin, Meiroșu Emilia, Liviu Ioan Balint (fost PMP) și deputatul constănțean Mircea Banias. În urma votului cu bile exprimat de senatori și deputați, cabinetul Orban a primit votul de încredere: 240 pentru!

CITEȘTE ȘI:

Banias: „Nu avem procedură de excludere, dar nu pot să stau într-un loc unde nu sunt dorit”

Pe fondul scandalului din PRO România, se pune întrebarea: ce i-a convins pe acești parlamentari să susțină Guvernul PNL?

Liberalii mizează pe 150 de locuri în Parlament, la alegerile de anul viitor, așa că au, teoretic cel puțin, de unde să promită. Astfel, parlamentarii PSD și ai PRO România care au votat guvernul Orban vor fi recompensați cu locuri pe listele liberalilor. Sau nu? Deputatul Banias ne-a explicat motivele pentru care a votat Guvernul PNL:

„Nu acesta a fost motivul pentru care eu am votat Guvernul (loc pe listele PNL – n.r.). Motivul pentru care am votat Guvernul a fost că eu de foarte mulți ani fac parte dintr-o echipă, alături de domnii Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin, cu care m-am consultat și împreună am ajuns la concluzia că e absurd să nu îl votăm. Nu avem altă propunere și nu e normal să lăsăm țara fără Guvern. Eu regret ce se întâmplă (în PRO România – n.r.), mandatul nu e imperativ, fiecare parlamentar face cum crede că e bine pentru țară și pentru alegătorii lui”, a spus deputatul Banias, pentru TOMIS NEWS.

În ceea ce privește cearta care pare ireparabilă în partid, Banias ne-a mai spus că PRO România nu are procedură de excludere, dar nici nu poate să stea undeva unde nu este dorit.

„Noi am venit să construim în PRO România, dar nu pot să stau într-un loc în care nu sunt dorit… Până una-alta, sunt mai mulți colegi de aceeași opinie cu mine și așteptăm să vedem cum vor evolua lucrurile. De la bun început, când am fondat acest partid, ne-am pus problema că nu vrem să facem o procedură de excludere. Nu avem procedură de excludere!”, a mai spus Banias, pentru TOMIS NEWS.

Huțucă: „Apreciez că Banias a săvârșit un act de conștiință”

De partea cealaltă, liberalii susțin că situația politică era de așa natură încât nu mai era loc de negocieri pragmatice, ci de ieșire la liman. Potrivit președintelui PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, parlamentarii care și-au trădat partidele au săvârșit un act de conștiință și că doar în ideea unor parteneriate viitoare, pe termen lung și a presiunii pe care acești parlamentari le suportă din partea partidelor lor, ar putea exista varianta trecerii acestora în PNL.

„În toate discuțiile care s-au purtat anterior votării Guvernului, argumentele puse pe masă au fost cele legate de riscul păstrării a încă o zi la guvernare a acestui guvern interimar. S-a făcut un inventar cu vulnerabilități și riscuri, a fost prezentat tuturor partenerilor de discuții și o parte dintre ei au convenit să își asume răspunderea să susțină acest Guvern. Dacă ulterior trecerii acestui Guvern vor avea loc alte rânduri de discuții despre eventualele alt gen de parteneriate pe termen lung în interiorul aceleiași formațiuni politice lăsăm timpul să ne lămurească și vom discuta la momentul respectiv. Ca să existe o asemenea posibilitate (de candidatură pe listele PNL – n.r.) trebuie să existe o solicitare sau o ofertă! În acest moment, nu s-a pus discuția în acești termeni. (…) Eu apreciez faptul că domnul Banias și-a asumat responsabilitatea și a săvârșit acest act de conștiință, dar ce pot să spun este că, în cel mai sigur mod, la discuțiile cu domnul Banias nu s-a ridicat problema vreunei funcții politice sau vreunei poziții pe lista de parlamentari înaintea votului. De mâine încolo, într-adevăr, în situația în care există o solicitare sau o ofertă, putem purta astfel de discuții. Acum, depinde și de reacția partidelor din care dânșii provin și presiunea pe care o suportă datorită votului lor”, a spus deputatul Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *