BALAMUC în PNL: Liberalii vor capul lui Ludovic Orban

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a declarat duminică seară faptul că partidul are nevoie de o reformă totală și că Ludovic Orban a eșuat în calitatea de președinte al formațiunii liberale. Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, l-a criticat pe președintele partidului, Ludovic Orban. El a declarat că partidul are nevoie de o reformă totală și că Ludovic Orban a eșuat în calitatea de președinte al formațiunii liberale.

Sper să nu facem vreo greșeală precum cele pe care le au făcut Ion Diaconescu, Radu Vasile, Mircea Ionescu Quintus, în CDR. Nu am vrut să ies public pe anumite decizii care nu mi-au convenit. Cred că am tăcut prea mult. Acum singurul lucru cu care trebuie să fiu atent este să sprijinim Guvernul Cîțu (…) Partidul are nevoie de o reformă totală. Partidul este mai puternic cu cât este mai unit, cu atât este mai puternic și toată lumea are loc aici. Cred că Ludovic Orban va fi un foarte bun președinte al Camerei Deputaților, dar nu cred că trebuie să fie și președinte al PNL. Cred că a eșuat în această calitate”, a declarat Rareș Bogdan.

Rareș Bogdan a mai dezvăluit faptul că strategia PNL este să susțină Guvernul Cîțu. În paralel, liberalii se pregătesc pentru alegerile interne, congresul fiind programat în luna iunie. Ieșirea publică a lui Rareș Bogdan împotriva liderului PNL, Ludovic Orban, este doar un semnal de atac al taberei din PNL care se poziționează împotriva lui Orban. Europarlamentarul se arată nemulțumit și de modul în care Ludovic Orban, președintele PNL, a gestionat negocierea Guvernului. Bogdan evocă momentul în care el și unii colegi au aflat cum a condus Orban negocierile cu USR-PLUS și UDMR.

„În acele negocieri Ludovic a cerut o pauză pentru a se întâlni doar cu președinții: Kelemen Hunor, Dacian Cioloș, Dan Barna. Întâlnirea a durat 40 de minute. După această întâlnire Ludovic Orban a venit schimbat la față și a zis: s-a încheiat și avem 9 ministere. Și am zis: uau, până atunci nu aveam decât 7 sau 8. Ai obținut unul în plus. Și spunea domnul Orban că trebuie să închidem așa. Și i-am spus: e bine. Am reușit să luăm și dezvoltarea și fondurile europene? Și l-am rugat să mi le zică… Atunci i-am spus: păi stai măi Ludovic dar n-am luat nici transporturi, nici dezvoltare, nici fonduri europene? Păi predicatele noastre de campanie erau astea: dezvoltarea. (…) Păi și ce am luat? De acolo s-a rupt filmul fiindcă ne-am certat violent. A doua zi eu cu Raluca Turcan n-am mai participat la negocieri deloc. Am refuzat să mai participăm. Am încercat să venim cu un BPN. Ce să mai negociezi? Negociezi ca papagalul de la 9 dimineaţa ca tu să te duci la 7 să te întâlneşti cu Barna, Cioloş şi Kelemen să vii cu hârtia scria? Ce-s eu, papagalul vostru? Nu vin!”, a mai spus Rareș Bogdan.

În final, Rareș Bogdan este de părere că Orban nu trebuia să demisioneze din funcția de premier, ci din cea de președinte de partid.

Regret că a doua zi dimineața, după alegerile parlamentare, nu am ieșit cu Robert Sighiartău, cu Florin și ceilalți să cerem deimisia președintelui PNL pentru că a dus partidul la pierderea alegerilor. El nu avea de ce să demisioneze din poziția de prim-ministru, trebuia să-și dea demisia din poziția de președinte de partid. E primul președinte de partid din ultimii 30 de ani, care a pierdut alegerile și care a rămas în funcție, ceea ce este anormal. Și puteam să ne dăm noi ca exemplu demisia ca să-l obligăm și pe el. Nu am făcut asta, tot așa, ca să nu destabilizăm partidul înaintea negocierilor de formare a coaliției. Dar în momentul în care un premier și un președinte de partid îți obține în locul în care candidează 21%, atât a luat PNL la București, e o problemă și ea trebuie rezolvată. Partidul ăsta trebuie să aibă viitor, nu numai trecut și prezent”, a mai spus europarlamentarul, care a mai arătat că „toți premierii care au ajuns la Palatul Victoria au ieșit de acolo trăncăniți la cap, cu o singură excepție (Emil Boc – n.r.)”.

Liderii „din umbră” ai revoltei sunt primarii PNL din zona Ardealului, acolo unde partidul are cele mai puternice organizații și locul de unde vin cele mai multe voturi. Pe lângă liderii din Ardeal, conform surselor noastre, revolta se extinde și spre alte județe ale țării, inclusiv spre Oltenia și Banat. Nemulțumirile celor din PNL sunt generate atât de negocierile privitoare la formarea Guvernului, cea mai mare supărare fiind pierderea ministerelor Dezvoltării și Fondurilor Europene. Primarii PNL din zona Ardealului și-au făcut calcule pe banii europeni care urmau să vină în România și din acest motiv aveau nevoie de controlul Ministerului Dezvoltării pentru a-și finanța o serie de proiecte.

Secretarul general al PNL îi cere lui Orban DEMISIA

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, îi cere și el lui Orban să plece de la conducerea partidului, susținând că „PNL are nevoie de dialog și de democrație” și că „sunt lucruri care trebuie spuse, pentru că au fost ținute prea mult timp în birourile unora”. Astfel, Sighiartău l-a acuzat pe Orban, luni, că în ultimul an ar fi condus discreționar partidul și a cedat ministere importante, în negocierile cu coaliția de guvernare, pentru a obține șefia Camerei Deputaților.

Din punctul meu de vedere, da (n.r. – Ludovic Orban trebuie să plece). PNL a pierdut alegerile generale. Din păcate, n-am reușit să avem o discuție privind acestea alegeri și n-am făcut o analiză în BPN cu privire la ceea ce s-a întâmplat, pentru că, până la urmă, tot timpul poporul are dreptate, iar la alegerile generale PNL s-a clasat pe locul doi, după PSD”, a spus secretarul general al PNL.

Sighiartău a susținut că au existat mai multe greșeli în timpul guvernării Orban legate de gestionarea pandemiei, dar și de modul în care au fost promovate în funcții anumite persoane:

„Am fost puși de multe ori alături de PSD prin comportamentul pe care l-au avut unii colegi de-ai mei în guvernare și prin felul în care au fost promovați anumiți oameni în funcții publice. (…) În ultimul an partidul a fost condus discreționar de către președintele partidului. E clar că trebuie să discutăm în interiorului partidului și să alegem în cadrul congresului din iunie sau din toamnă o nouă echipă. (…) Ne interesează ca PNL să aibă viitor. Avem un congres și trebuie să alegem cea mai bună variantă. PNL are nevoie de o echipă, nu de un om, care să negocieze pentru partid, nu pentru indivizi. Tot mai mulți colegi sunt nemulțumiți, PNL a cedat câteva ministere importante pentru dezvoltarea României (…) Oamenii au înțeles că aceste posturi au fost cedate pentru a obține președinția Camerei Deputaților”, a mai susținut Sighiartău.

Congresul PNL, o competiție între Ludovic Orban și Rareș Bogdan. S-au stricat ambasadele cu Cîțu

Senatorul liberal Daniel Fenechiu susține că ieșirea publică a lui Rareș Bogdan, care i-a cerut demisia lui Ludovic Orban de la conducerea PNL, nu are nimic spectaculos în ea, ci este doar un preambul la congresul care va avea loc în toamnă. Competiția dintre liderii importanți ai partidului e bună, subliniază Fenechiu, pentru că poate asigura o conducere mai performantă.

„Partidul Național Liberal e un partid mare, cu multe personalități, cu multe orgolii, iar pe acest fond întotdeauna apar dispute între liderii importanți. Nu mi se pare nimic spectaculos în această situație. Anul acesta este un an electoral și cu siguranță se pregătește o competiție la nivelul de vârf al PNL. (…) Este foarte bine că există competiție, că sunt lideri care își doresc conducerea partidului, că doar competiția e de natură să genereze calitate în actul de conducere. Rareș este un om care a adus voturi PNL-ului, un om care are o cotă bună de încredere, este un om care este urmărit de mulți membri ai PNL. Competiția lui Rareș Bogdan cu Orban este de bun augur”, spune liberalul.

Începând de vinerea trecută, Ludovic Orban și Florin Cîțu nu-și mai vorbesc. Mutarea care a iscat disputa dintre cei doi a fost schimbarea lui Daniel Dragoş Tănăsoiu din funcţia de secretar de stat, şef al Corpului de control al prim-ministrului. Florin Cîțu a forțat vineri, fără succes, numirea unui nou nou secretar general al Guvernului, fără acordul lui Ludovic Orban. Amintim că grupul PNL de la Cluj, în fruntea căruia se găsesc Emil Boc, Alin Tișe, Ilie Bolojan, cere funcția de secretar general al Guvernului pentru actualul prefect de Cluj, Mircea Abrudean, în vreme ce Tănase Stamule, apropiat al lui Ludovic Orban, este susținut de PNL Giurgiu pentru această funcție. Acesta este și unul dintre motivele pentru care Rareș Bogdan, purtătorul de cuvânt al grupului disident din PNL, a ieșit duminică seara cu atacuri acide la adresa lui Ludovic Orban și i-a cerut acestuia demisia din fruntea partidului.

Săftoiu: „Au fost eliminați membri PNL pentru a intra spuma traseistă

Adriana Săftoiu, fost deputat PNL, spune că partidul a derapat grav de la principiile morale sub conducerea lui Ludovic Orban, un exemplu fiind importul masiv de pesediști, dar gruparea din PNL care cere schimbarea lui Ludovic Orban ar fi trebuit să ia atitudine după alegerile locale, acum fiind deja prea târziu pentru că răul a fost făcut. E nevoie de o reformă, dar nu pe principiul „să plece ei ca să venim noi”, mai afirmă fostul deputat PNL.

Suntem pe aceleași poziții, dar avem opinii diferite. Sigur că mi-aș fi dorit ca PNL să țină la principiile pe care le-a expus public. Nici cel mai mare adversar al PNL nu poate să îi reproșeze că într-un an de guvernare nu a reparat, măcar, ceea ce nu s-a făcut în 30 de ani. Dar nici cel mai bun prieten al PNL nu poate să nu vadă abateri grave de la principii care, ca să fie respectate, nu aveau nevoie nici de buget și nici de rezolvarea pandemiei, ci doar de o morală minimă. Ne-am împăunat că nu vom hrăni traseismul, nici urmă de pesedist în PNL, și am împănat listele locale si parlamentare cu pesediști, de tot netul a vorbit despre aripa PSD în PNL. Au fost eliminați membri PNL pentru a intra spuma traseistă. PNL a țipat ritos că e doar cu meritocrația. Și am asezat un cârd de “pretenari” prin funcții, iar oglinda care ni s-a spart în cap a fost documentarul Recorder. Iar acolo șocul e omul pus la acea direcție care spunea senin că îl recomandă apartenența la partid. Nu era o excepție, ci regula. Sigur că după alegerile locale ar fi fost necesară o analiză. În București, care contează cel mai mult în aritmetica electorală, PNL a luat doar 19% la locale. Eșecul a fost răsplătit prin faptul că șefia organizației de București s-a regăsit pe locuri eligibile pe lista parlamentară de București, deschisă chiar de șeful partidului, prim-ministru. Cu această listă, PNL a iesit pe locul III pe București. A demisionat cineva? Revolta de acum e cam târzie. Răul deja a fost făcut. S-a tăcut și între septembrie-decembrie. Fiecare își apăra locul eligibil, apoi speranța că va avea de spus ceva în numirile prin instituțiile guvernului. Si cum s-a dus si speranța asta, s-a pus de o revoltă. E nevoie de o reformă, dar nu in baza “să plece ei ca să venim noi”. Eram impresionată dacă opozitia s-ar fi arătat la fel de vocală public atunci când conta. Acum listele sunt făcute, oamenii sunt în băncile lor asa că reforma necesară nu înseamnă eliminarea unui singur om. Ci eliminarea, ceea ce nu cred, a unui fel ipocrit de a face politică. Să spui una si să faci alta…e o listă întreagă de principii de la care s-a abătut PNL cu ajutorul multor șefi din conducerea partidului. De exemplu, listele cu traseiști nu au fost validate doar de șeful cel mare al partidului, ci inclusiv de organizații. E rost de o reformă? Atunci, să începem, dar nu cu privirea doar la un om”, a scris Adriana Săftoiu.

Raluca Turcan: „PNL are nevoie de o împrospătare

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, luni, că PNL are nevoie de o „împrospătare” dar că orice reformă trebuie discutată în interiorul partidului.

Ca membru al PNL îmi doresc să conștientizăm toate problemele care există în PNL, să ni le spunem în interiorul partidului, astfel încât partidul să iasă întărit după congres. Mi-ar părea rău ca până la congres să purtăm mai multe discuții în spațiul public și mai puțin în interior și după aceea să ne vină foarte greu să ne revenim și să recâștigăm încrederea oamenilor în PNL. (…) Există voci care au opinii diferite față de vocea președintelui PNL, dar până la scandal mai e cale lungă”, a spus oficialul din Guvern.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.