Balamuc electoral în SUA: Secret Service a instituit zonă de restricție la casa lui Biden. Trump: „Câștig ușor președinția cu votul legal”

Donald Trump pare că nu va ceda ușor în fața lui Joe Biden. Republicanul spune că decizia privind cine trebuie să fie președintele Statelor Unite se află în mâna Curții Supreme a SUA.

„CÂȘTIG ușor președinția Statelor Unite cu votul legal. Observatorilor nu li s-a permis, în niciun fel sau formă, să-și facă treaba și, prin urmare, voturile acceptate în această perioadă trebuie să fie stabilite ca voturi ilegale. Curtea Supremă a SUA ar trebui să decidă”, arată Donald Trump într-un mesaj recent postat pe paginile sale de socializare.

polls1 1

Echipa de campanie a lui Donald Trump a subliniat vineri că alegerile prezidenţiale americane „nu s-au terminat”, după ce presa americană a anunţat că Joe Biden îl devansează în Pennsylvania, un stat-cheie decisiv în scrutin, fără de care republicanul nu poate rămâne la Casa Albă, relatează AFP.

În ceea ce priveşte celelalte state-cheie aflate în joc, tabăra lui Trump se vrea de asemenea prudentă.

Georgia se îndreaptă către o renumărare a voturilor, iar noi suntem siguri că vom găsi buletine de vot în neregulă şi că preşedintele Trump va câştiga până la urmă. (…) Există numeroase nereguli în Pennsylvania, mai ales faptul că oficiali electoriali au împiedicat ca observatorii noştri legali voluntari să aibă cu adevărat acces în centrele de numărarea voturilor. (…) În fine, preşedintele este pe cale să câştige în Arizona” în acest stat, apreciază Matt Morgan, reproşând din nou postului Fox News şi agenţiei americane de presă Associated Press (AP) că i-au atribuit o victorie lui Joe Biden. Celelalte publicaţii aşteaptă în continuare să se pronunţe.

Justiţia a dat dreptate echipei de campanie a lui Trump în acest subiect.

În Nevada, unde Joe Biden înregistra un avans, dar unde numărarea voturilor este în curs „se pare că mii de persoane au votat prin corespondenţă în neregulă”, apreciază acest reprezentant al echipei de campanie a preşedintelui în exerciţiu.

Tabăra republicană îşi multiplică recursurile judiciare, iar preşedintele în exerciţiu i-a acuzat pe democraţi că vor să-i „fure” alegerile.

Statul american Georgia, unde candidatul democrat Joe Biden şi preşedintele republican Donald Trump sunt aproape la egalitate în scrutinul prezidenţial american, va efectua o renumărare a voturilor, potrivit secretarului de stat local Brad Raffensperger, transmite AFP.

Cursa în Georgia „rămâne prea strânsă”, a declarat Brad Raffensperger în timpul unei conferinţe de presă la Atlanta. „Fiind o diferenţă atât de redusă, vom avea o renumărare în Georgia”, a anunţat acesta.

Potrivit CNN, în acest stat Joe Biden şi Donald Trump au fiecare aproximativ 49,4% din voturi după numărarea a circa 99% din buletine. Dar, conform aceluiaşi post, candidatul democrat conduce în alte trei state unde numărarea voturilor încă nu s-a încheiat, respectiv Pennsylvania, Arizona şi Nevada, şi mai are nevoie doar de 17 din cei 270 de electori care îi asigură câştigarea scrutinului.

Potrivit unui responsabil electoral din Georgia, Gabriel Sterling, citat de DPA, s-ar putea ca acest stat să nu reuşească validarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale până la sfârşitul lunii noiembrie. El a adăugat că în continuare nu vede indicii de fraude majore sau extinse, contrar afirmaţiilor lui Donald Trump, dar a asigurat că oficialii sunt vigilenţi, dată fiind diferenţa redusă dintre cei doi candidaţi.

Donald Trump a obţinut majoritatea voturilor sale în peste 90% dintre cele 376 de comitate americane care au înregistrat cel mai mare număr de cazuri de Covid-19 la numărul de locuitori.

Statele din Midwest – foarte afectate de pandemia covid-19 – au votat larg, într-un paradox elocvent, cu Donald Trump. Potrivit agenţiei americane de presă Associated Press (AP), majoritatea acestor comitate se află în Montana, North Dakota, South Dakota, Nebraska, Kansas, Iowa şi Wisconsin. Este vorba despre regiuni în care purtarea măştii de protecţie şi distanţarea socială au fost slab acceptate şi puţin încurajate de către administraţiile locale. Libertatea – valoarea centrală a SUA – ar fi, în opinia acestor locuitori, ameninţată de virus şi de măsurile restrictive susţinute de către democraţi.

Preşedintele republican în exerciţiu, Donald Trump, le-a spus unor aliaţi, în ultimele zile, că nu intenţionează să-şi recunoască înfrângerea de către candidatul democrat la preşedinţie Joe Biden, chiar dacă este înfrânt în statele-cheie Georgia şi Pennsylvania, fără de care nu poate rămâne la Casa Albă, dezvăluie CNN. Consilieri de-ai săi, inclusiv secretarul general al Casei Albe, Mark Meadows, nu au încercat să-i prezinte consecinţele unui asemenea gest, ci i-au alimentat declaraţiile false potrivit cărora i se „fură” alegerile, scrie CNN.

Serviciile secrete, mobilizate pentru… Biden

Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA) a instituit miercuri – la o zi după alegerile prezidenţiale americane – în mod temporar, o zonă de restricţie „a spaţiului naţional al Apărării”, deasupra casei candidatului democrat Joe Biden, la Wilmington, în Delaware, relatează CNN. Potrivit unei note adresate piloţilor, postată pe Internet, o zonă de excludere aeriană -cu o rază de o milă (1,6 kilometri) – este în vigoare deasupra casei lui Biden până miercurea viitoare. FAA a anunţat că o restricţie de zbor a fost impusă, de asemenea, deasupra Centrului de Convenţii Chase din Wilmington, situat în apropierea locuinţei lui Biden, unde candidatul democrat ar urma să-şi susţină eventual discurs al victoriei.

Secret Service, o unitate specială din cadrul poliţiei americane însărcinată cu protecţia preşedintelui american şi oficialilor de rang înalt, urmează să-şi suplimenteze efectivul la Wilmington, în Delaware, în contextul în care candidatul democrat la fotoliul de la Casa Albă Joe Biden se apropie de o victorie în alegerile prezidenţiale, dezvăluie în ediţia de vineri The Washingotn Post (WP), relatează AFP.

Această agenţie federală l-a protejat pe Joe Biden pe când era vicepreşedintele lui Barack Obama, iar apoi din nou, începând din martie, potrivit CNN, după ce a obţinut victoria în alegerile primare democrate şi a devenit candidatul democrat la preşedinţie.

În Statele Unite, candiaţii la fotoliul de la Casa Albă sunt protejaţi de către Secret Service. Dispozitivul candidaţilor nu este la fel de important ca al preşedintelui, însă devine comparabil, în cazul în care un candidat obţine victoria în alegeri şi devine „preşedinte-ales”, până când este învestit în funcţie, la 20 ianuarie.

Fraude, renumărări…

Donald Trump şi Joe Biden au lansat încă de miercuri acţiuni de strângeri de fonduri, în urma furtunii judiciare lansate de către preşedintele republican în exerciţiu, care încearcă să obţină în justiţie o renumărare a voturilor exprimate în alegerile prezidenţiale de marţi în anumite state-cheie. Proceduri judiciare, dar şi renumărarea în sine a voturilor ar urma să coste fiecare parte milioane de dolari…

Anturajul lui Trump a sesizat justiţia în Michigan şi ameninţă să o facă în Wisconsin, dar şi în Nevada, în cazul în care Biden obţine o victorie în acest stat. Site-ul de ştiri politice The Hill scrie că preşedintele în exerciţiu se află deja într-o poziţie financiară dificilă în ultimele săptămâni. Biden a intrat în ultima linie dreaptă, în octombrie, cu 177 de milioane de dolari, iar Trump cu 63 de milioane. Astfel, echipa lui Trump este necesar să strângă noi fonduri în vederea susţinerii unei eventuale gherile judiciare. Ea a început să trimită, de miercuri, e-mailuri şi mesaje simpatizanţilor, în care acuză democraţii de faptul că „fură alegerile”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.