Baisan s-a înscris oficial în cursa pentru șefia PNL: „Este nevoie de o schimbare de paradigmă, de la șef de partid la lider!”

Membrii Biroului Politic Județean al Filialei Constanța a Partidului Național Liberal reuniți în ședință duminică, 12 martie a.c., au anunțat că au decis ca data de convocare a Comitetului de Coordonare Județean să fie 27 aprilie 2017. De asemenea, membrii BPJ au validat, tot cu unanimitate de voturi, componența Comisiei Județene de Organizare a Alegerilor, aceasta fiind formată din cinci membri, și anume: Adrian Manole, Marilena Dragnea, Marius Enescu, Costel Stanca și Marius Pricopie.

Actualul președinte al PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, nu va mai candida pentru un nou mandat și, de astăzi, s-a dat drumul la înscrierile în cursa pentru șefia județeană a partidului. La scurt timp după anunțul PNL, consilierul județean liberal, Remus Cristy Baisan, și-a depus candidatura și a organizat o conferință de presă în care și-a prezentat programul electoral intern.

CITEȘTE ȘI:

PNL a stabilit: 27 aprilie pentru conferința județeană. Dragomir: „12 ani la conducerea filialei este arhisuficient. Am nevoie de liniște pentru mine și familia mea”

Farul, călăuza lui Baisan

Inițial, consilierul județean ar fi dorit să își lanseze candidatura în Piața Far, din motive personale și emoționale, însă starea vremii l-a „împins” spre sediul de partid.

„Am dorit să ne întâlnim inițial în Piața Far, dar condițiile meteorologice nu ne-au permis să facem acest lucru. Totuși, dorința mea de a ne întâlni acolo avea motivații. În toamna anului 2014, actualul președinte Klaus Iohannis ținea un discurs într-o campanie în care nimeni nu îi dădea nici o șansă. Al doilea urma însemna o victorie zdrobitoare, resimțită în majoritatea secțiilor de votare din Constanța. Acest lucru demonstrează că există un potențial care la acel moment a fost valorificat, un etalon pe care îl propun membrilor PNL, targetul pe care mă angajez să îl obțin în alegerile din 2020. Farul orientează navele. Simbolic, PNL are nevoie de un lider care să ne orienteze spre o direcție mai bună. În ceea ce mă privește, farul are o încărcătură emoțională, sunt un om care practică yachtingul, iar farul este un reper de încredere spre destinația aleasă. Întâlnim sintagma „farul democrației”, astăzi în PNL este nevoie de mai multă democrație”, a spus Cristy Baisan.

„Am dezvoltat toată infrastructura nautică din România”

Consilierul județean susține că a dezvoltat toate infrastructurile nautice din România, în afară de portul turistic Tomis, asta pentru că „mi-aș fi încălcat principiile, lucru pe care nu sunt dispus să îl fac”.

„Dacă aș fi fost dispus să dau curs unor propuneri mai puțin serioase din partea autorităților constănțene, aș fi făcut și Portul Tomis, dar mi-aș fi încălcat principiile, lucru pe care nu am fost dispus să îl fac. S-a făcut o propunere neserioasă, care, după sistemul Radu Mazăre, plățile nu erau garantate. Motiv pentru care cel care a realizat Portul Tomis, din informațiile pe care le am, nici la ora actuală nu și-a încasat banii”, a mai spus Baisan.

„Am ieșit campioni naționali la yachting, cu o echipă care nu a mai practicat acest sport”

Baisan se bazează în politică și pe succesul din mediul privat și chiar cel personal, din care susține că a construit echipe „de la zero” și cu care a bifat rezultate excepționale. De asemenea, consilierul județean susține că liberalii din cadrul CJC nu au depus încă nici un proiect de hotărâre întrucât așteaptă de la președintele instituției, Marius Horia Țuțuianu, planul de dezvoltare al județului, pe care viitoarele proiecte ar trebui să se plieze.

„Începând de anul trecut, am dedicat tot timpul, resursele mele, activității politice. (…) Un partid proactiv este un partid implicat, în căutare permanentă de soluții, care să rezulte în urma consultării interne și a societății, care, pe plan local, nu trebuie să aștepte soluții din altă parte. Trebuie să le identifice și să le aplice riguros. În activitatea CJC, la ora actuală, PNL nu a depus nici un proiect de hotărâre, întrucât așteaptă de mai bine de opt luni ca actuala conducere a CJC să prezinte strategia de dezvoltare a județului, astfel încât când vom depune proiecte de hotărâri să fie viabile, constructive și nu doar să depunem pentru a pune „bife”! (…) Parcurgem o perioadă dificilă… cu siguranță trebuie o ajustare vis-a-vis de CJC, dar diferența dintre noi și PSD, la ultimele alegeri locale, a fost de 106 voturi, PSD are un consilier în plus prin redistribuire. Suntem o forță, va trebui să venim cu proiecte de hotărâre, dar am solicitat președintelui CJC să prezinte strategia de dezvoltare! (…) Au avut loc discuții interne, să găsim soluții astfel încât să avem o poziție unitară. Sunt un om nou în politică, nu îmi negociez principii, vin din mediul de afaceri și atunci când nu înțeleg anumite lucruri, cer să mi se explice și dacă nu mă regăsesc în ele, nu mă fac părtaș. Luările mele de poziție au avut rolul de a transmite actualei conduceri a CJC faptul că în perioada următoare un PNL mobilizat va reprezenta o opoziție temeinică, dar constructivă. (…) Vis-a-vis de implicarea mea în politică, înainte de a pleca în SUA eram masterand la Universitatea din Southampton, pentru un curs de politică și relații internaționale. La revenirea în România, am vrut să mă implic, dar 2004 nu avea o scenă politică în care să mă regăsesc. Sunt membru al PNL din 2007, m-am înscris la Limanu, unde locuiam la momentul respectiv. Implicarea mea politică dedicată este de un an, dar nu am fost detașat, am fost susținător cum am putut al liberalismului. Nu am avut nici un ciclu electoral la care să nu particip activ, am venit din Marea Britanie și la turul 1 și 2 la prezidențiale doar pentru a vota… vis-a-vis de dimensiunea implicării mele politice, chiar dacă nu a fost la vedere, la intensitatea la care s-a desfășurat în ultimul an, a existat, are un istoric. (…) După 27 de ani de democrație în România, am asistat la o ruptură care s-a produs între clasa politică și societate, eu cred că trebuie aduși oameni din societatea civilă în politică, eu vin din mediul de afaceri, cunosc bine realitățile din mediul privat și din experiența acumulată aș putea să îmi aduc contribuția. Am construit echipe, de la zero și am construit acolo unde oamenii au crezut că e imposibil de construit. Când m-am apucat de yachting, echipajul cu care am ieșit campioni naționali a fost compus din oameni care nu au mai făcut niciodată yachting! (în 2009 – 2010, campionatul național și campionatul Mării Negre – n.r.)”, a mai spus Remus Cristy Baisan.

Nu se bate cu Huțucă: „PNL va trebui să aibă o opțiune: mediul privat sau din zona statului”

Zvonistica orașului vorbește despre potențiala candidatură a deputatului Bogdan Huțucă, din „zona” actualului președinte al PNL, Gheorghe Dragomir. Acesta ar putea beneficia de sprijinul lui Dragomir, pentru o continuare de „dinastie”. Din această perspectivă, Baisan a precizat că nu duce o bătălie împotriva lui Huțucă, ci pentru proiecte, iar partidul trebuie să ia o decizie: va continua cu oameni care au lucrat cu statul sau cu oameni care vin din societatea civilă și mediul privat.

„Atunci când performanța partidului este cea pe care am înregistrat-o la alegerile parlamentare, există o oarecare nemulțumire și mi-am manifestat-o în câteva rânduri și mi-am spus punctul de vedere. Ulterior, suntem cu toții conștienți că este momentul să reconstruim și doar un PNL reformat, unit, poate avea șanse. Altfel, vom ajunge ca vecinii noștri de alături! (PNȚCD – n.r.) (…) Această filială a fost condusă în felul în care s-a făcut politica 27 de ani! Felul în care lucrurile s-au întâmplat, parcursul PNL a fost unul sinuos, cu multe schimbări, la care a trebuit să se adapteze, inclusiv alianța USL, urmată de o fuziune cu PDL, fac ca modul în care te comporți să încerce să fie unul care să dea un grad mare de incluziune! În momentul în care relaxezi principiile, îți pierzi din fermitate, din tăria mesajului! Ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani cu PNL: s-a pierdut fermitatea mesajului! Asta nu trebuie atribuit unei persoane, s-a întâmplat la nivel național (…) Nu este o bătălie cu domnul Huțucă, domnul Huțucă este o opțiune. Vis-a-vis de echipa care va da susținerea viitorilor candidați, aceste echipe vor rezulta din alegerile interne locale, în 70 de localități, care își vor trimite reprezentanții la alegerile din 27 aprilie. (…) Dacă insistăm să facem referiri la o persoană care nu și-a depus candidatura… suntem două persoane care venim din zone diferite. Eu nu am lucrat niciodată cu statul, nu am obținut nimic cu sprijin politic. PNL, în următoarea perioadă, va trebuie să hotărască dacă vrea să dea continuitate oamenilor care vin din zona statului sau din zona antreprenoriatului. Liberalismul înseamnă antreprenoriat și eu consider că exponenții PNL trebuie să vină din mediul de afaceri, din clasa mijlocie, ca să fie legitimi și reprezentativi, dar va fi o opțiune pe care partidul o va lua”, a concluzionat consilierul județean liberal.

Cine este Baisan

Remus Cristy Baisan are 49 de ani, a absolvit liceul de aviație „Henri Coandă” din Bacău, în 1991 a ajuns în Marea Britanie unde a studiat la Facultatea de Business Management și Marketing, la Universitatea din Portsmouth. Tot acolo a urmat un MBA. A fost manager în domeniul nuclear, IT și electronică, iar la începutul anilor 2000 a ajuns în SUA, la compania Dover, companie cu o cifră de afaceri de cinci miliarde de dolari. A avut birouri în Silicon Valley, iar din 2004 s-a întors în țară, unde a intrat în afaceri cu infrastructuri nautice, piață pe care susține că a dominat-o până în 2011, când a vândut afacerea unei alte companii.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *