Baisan a explodat: „Solicit demisia lui Gheorghe Dragomir și a acoliților săi! Noaptea se scot chitanțe, pentru vicierea rezultatelor la alegeri”

Consilierul județean Remus Cristy Baisan a organizat, vineri, o conferință la sediul organizației municipale a PNL Constanța. Candidat la șefia partidului, Baisan a părut vineri un fel de exilat la municipiu, după ultimele evenimente de la județ, unde se pare că s-ar întâmpla toate neregulile de pe lume, nestatutare, ilegale chiar, în opinia consilierului județean, căruia recent i s-a adăugat și actualul președinte al organizației municipale, senatorul Vergil Chițac.

Baisan a tunat și a fulgerat din nou la adresa președintelui PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, și a „acoliților săi”.

„Se înlocuiește democrația cu autocrația”

PNL Constanța a avut mereu o problemă cu „neamurile” din interiorul partidului, care și la alegerile din anii trecuți și-au ocupat confortabil funcțiile, lucru pe care ar dori să le repete și cu acest prilej. De data aceasta, Baisan preferă să țipe și insistă să rămână „o persoană vocală”.

„Este un motiv pentru care organizez conferința de astăzi la municipiu și nu la județ: este o formă de protest vis-a-vis de ceea ce se întâmplă la ora actuală în cadrul organizației județene . (…) Nu mai este nici un secret faptul că în interiorul PNL stilul meu de exprimare, modul de a spune lucrurilor pe nume, au dus la o etichetare a mea ca fiind o persoană vocală, o pată de culoare sau, chiar mai mult, președintele partidului, domnul Gheorghe Dragomir, a considerat să mă eticheteze ca fiind un „frustrat”. Atâta timp cât vocea mea este auzită voi continua să rămân o persoană vocală, indiferent de etichetări. (…) Autocrația nu mă caracterizează în nici un fel! La ora actuală, anumite persoane în interiorul PNL Constanța încearcă să înlocuiască democrația cu autocrația și este un fel în care dânșii consideră că trebuie să se facă politică. Cred foarte mult în disciplina de partid, nu există performanță fără disciplină”, a spus Baisan.

CITEȘTE ȘI:

Liberalii se ambiționează să se autodistrugă? Dragomir: „Chițac vrea să fie vicepreședinte la nivel național” Chițac: „Partidele sunt structuri mafiote, trebuie să intervină DNA”

„Dragomir ne-a întins o capcană”

Înainte de alegerile parlamentare, era clar că actualul președinte, Gheorghe Dragomir, nu va candida și că nu se va înscrie nici în cursa pentru șefia organizației județene. A anunțat că va „veghea” alegerile interne. Baisan consideră că se plănuiește o nouă „cursă”, după cea de la parlamentare.

„A existat un val de entuziasm, pentru că am căzut într-o capcană. Valul spunea că PNL este pregătit să se reformeze și că oameni noi vor veni să facă politică. Din păcate, a fost un entuziasm de scurtă durată, am alcătuit liste fără a consulta activul de partid sau îndepărtând activul. Rezultatele au fost cele pe care le știm: dezastruoase, nu proaste! Motiv pentru care imediat după terminarea alegerilor parlamentare am ieșit public și am cerut demisia de onoare a celor care s-au făcut responsabili pentru aceste rezultate. (…) S-a spus că suntem pe media națională. Noi trebuia să facem parte din filialele cu rezultate bune la nivel național. Suntem filiala în topul 5 de scădere între cele două tururi de alegeri, nici pe departe pe media națională! Suntem fruntași la scădere! (…) Odată ce s-a decis că alegerile interne vor fi de jos în sus s-a instalat o doză de optimism, că PNL va intra într-un ritm de normalitate. S-a stabilit un calendar. (…) La nivel județean, s-a constituit o comisie care să vegheze la corectitudinea acestor alegeri. Au pus în fruntea acestei comisii un om integru, respectat, cu vechime în partid: domnul Adrian Manole. Activul de partid l-a girat necondiționat. Rolul comisiei de alegeri interne era să intre în consultări cu toate organizațiile locale pentru a stabili de comun acord un parcurs firesc al alegerilor. Dată fiind durata strânsă de timp în care trebuie să organizăm alegerile este o cursă contracronometru: trebuie să facem alegeri în 70 de organizații locale, care să se termine cu 10 zile înainte de cele la nivel județean. Comisia a însăilat o propunere de organizare a alegerilor pe care ne-a supus-o spre aprobare, moment în care am depus amendamente și am propus ca în anumite organizații să studiem mai atent. Problema cea mai mare o reprezintă faptul că în municipii și orașe alegerile se organizează noaptea! Nu este corect! (…) Aceste alegeri interne trebuiau să reprezinte o platformă de dezbatere, iar în urma procesului de alegeri trebuia să identificăm viitorii lideri și să-i legitimăm. Așa cum stau lucrurile la ora actuală, mai mult de 90% din organizațiile în care se organizează alegeri, președintele în funcție nu are contracandidat! Este rezultatul autocrației într-un partid! Într-un partid înfierat de autocrație, lumea se teme să candideze! Lumea se teme să candideze pentru că a fost obișnuită să participe la alegeri interne profund viciate și fraudate!”, a mai spus Baisan.

„La Medgidia, vor vota 56 de membri! 65 din 70 de organizații nu vor avea contracandidat!”

Cum se vor desfășura alegerile în organizațiile interne? Cum au fost dintotdeauna: pe repede-înainte, fără contracandidați, o mascaradă a votului de care nici un partid politic nu intenționează să se delimiteze. În opinia lui Baisan, scenariul se repetă și în cazul PNL și a adus alte acuzații grave:

„În organizații mari: Mangalia, Medgidia, Năvodari, Cernavodă; asistăm la o viciere profundă a procesului electoral intern care se manifestă printr-o blocare a accesului membrilor PNL la vot! Tot noaptea, în interiorul filialei județene se fac liste cu membri care au voie să voteze, printr-o interpretare incorectă a statutului! Trăim un paradox, într-o localitate cum este Medgidia, cu 40.000 de locuitori, vedem că, la vot, pentru alegerea președintelui organizației, vor participa 56 de membri! Într-o localitate cum este Mangalia, la vot vor avea acces puțini peste 100 de membri! Sunt organizații vechi și mari, cu sute de membri! Cerința conducerii PNL a fost ca acești membri să aibă un cuvânt de spus, numai că li s-a luat dreptul la vot! La Medgidia, într-un mod total abuziv, s-a blocat dreptul membrilor de a-și plăti cotizațiile! Există peste 200 de membri care s-au dus la sediu să își plătească cotizația și li s-a refuzat acest lucru! Aceeași situație și la Năvodari! În aceste organizații, președinții trebuie să fie cei agreați de șefii vremii! (…) Organizația condusă de senatorul Vergil Chițac asistă la reversul medaliei: după aproape un an de zile de periere a membrilor PNL, la nivel de municipiu, s-a ajuns la concluzia că are aproape 300 de membri activi și implicați. Baza de date arăta mult mai mulți… (…) Întrucât președinția municipiului trebuie să ajungă într-un mod autocrat în dreptul unei persoane desemnate și nu votate, am asistat la înscrieri peste noapte a peste 500 de noi membri în această organizație! Membri care nu pot fi identificați, care nu au fost implicați în campaniile electorale, care nu au trecut pe la partid, dar care au fost aduși în organizație cu rolul de a vicia rezultatul alegerilor interne! Asistăm la un proces de alegeri profund viciat, care urmează să producă niște lideri nedoriți de marea masă a partidului. Aceasta nu este o competiție internă, când nu ai contracandidat în 65 de organizații din 70, nu putem vorbi de competiție internă! Când blochezi accesul membrilor la vot, nu poți vorbi de legitimitatea alegerilor! Din discuțiile pe care le am cu organizațiile, trebuie să spun că nemulțumirea membrilor este la cote alarmante!”, a mai spus Baisan.

Acoliții lui Dragomir să demisioneze”

Punctual, consilierul județean i-a scos „la tablă” pe „acoliții lui Dragomir”. Le-a solicitat demisiile și a explicat și de ce.

„Cred că plecarea prin demisie din fruntea filialei PNL a actualului președinte, Gheorghe Dragomir, împreună cu acoliții dânsului: Septimiu Bourceanu, Robert Boroianu, George Muhscină, Marilena Dragnea, Gabriela Tomescu, ar putea retransmite un mesaj de încredere. Dragomir ne-a promis că se retrage din fruntea filialei și că vrea să predea ștacheta și să vegheze asupra procesului democratic de organizare a alegerilor. Ceea ce nu ne-a spus, este că nu vrea s-o predea oricui, ci lui Robert Boroianu și că nu vrea să plece, ci țintește o poziție de vicepreședinte la nivel național, iar pentru a fi în măsură să își negocieze această poziție are nevoie să controleze în totalitate delegația care va merge din partea Constanței la alegerile din 17 iunie. Aici este miza! Dragomir îl promovează pe Robert Boroianu într-un mod în care numai Trahanache al lui Caragiale mai putea fi promovat. Omul bun la toate! Bun și candidat la Primărie, bun și parlamentar, bun și trezorier, bun și președinte de organizație! De ce îi cer demisia lui Boroianu: într-un mod nestatutar, a devenit în vara anului trecut trezorier al PNL Constanța, adică gestionează banii partidului! Toți! Conform statutului, trezorierul are obligația de a prezenta lunar un raport de trezorerie, astfel încât membrii partidului să cunoască situația financiară. În ciuda faptului că am cerut în mod repetat să ni se prezinte o situație la zi a banilor, acest raport niciodată nu a fost prezentat! Sunt foarte circumspect vis-a-vis de modul în care banii au ajuns și au plecat din partid. (…) În condițiile în care PNL, la nivel național, are datorii de șase milioane de euro, noi refuzăm cotizațiile activului de partid. Pentru că: „Nu avem nevoie de banii voștri! Dacă vă luăm banii, vă lăsăm să votați! Dacă vă lăsăm să votați, ne viciați rezultatul, cu democrația voastră!” Solicit demisia secretarului general, Septimiu Bourceanu și secretarului general adjunct, Gabriela Tomescu. Ceea ce face la ora actuală secretarul general este la limita legii, nu la limita statutului! Prin acel secretariat, la ora actuală, noaptea, se fabrică documente, care viciază procesul de alegeri interne! Solicit retragerea din comisia de organizare a alegerilor a doamnei Marilena Dragnea! Este într-o incompatibilitate morală, atâta timp cât își dorește să fie și candidat la funcția de președinte al organizației Năvodari! PNL are resursa umană capabilă să o înlocuiască din acea poziție”, a mai spus Remus Cristy Baisan.

Boroianu: „Singurul mod de a fi ascultați și auziți acești candidați este de a împroșca cu noroi. Chițac vrea să controleze municipiul”

Ca reacție la valurile de acuzații ale consilierului județean liberal, deputatul Robert Boroianu consideră că este vorba doar despre o campanie electorală internă foarte urâtă, din partea lui Baisan și dorința lui Vergil Chițac de a controla organizația municipală „cu un grup restrâns de oameni”.

„Eu nu intru în polemici cu colegi care doresc să facă așa ceva, mă rog, unii au început campania, doresc să candideze la anumite funcții și singurul mod de a fi ascultați și auziți este acela de a împroșca cu noroi în colegii de partid. Domnul Baisan a fost alături de noi până acum două luni jumate – trei, a participat la toate acțiunile, a fost la zi cu toate informațiile care s-au transmis membrilor BPJ. Dacă ar fi fost o problemă, ar fi semnalat la momentul respectiv. Mi se pare că acum este o chestiune tardivă, făcută din răutate. Ce reacții să am la astfel de colegi? Supărarea domnului Chițac vine din faptul că dorește să facă alegeri la municipiu cu un număr mai mic de membri, ceea ce, din punctul meu de vedere, nu este legitim. Am tot clamat în campanie că ne dorim cât mai multă lume la vot pentru ca votul să fie legitim, dar atunci când facem alegeri în interiorul organizației, dorim ca cei care ne aleg să fie într-un număr cât mai mic, un grup cât mai restrâns, în așa fel încât să putem să controlăm acel grup. Eu cred că alegeri cu 700-800 de membri, câți au cotizația plătită la zi în registrul partidului, sunt alegeri corecte și așa ar trebui să fie organizate”, a spus Robert Boroianu, pentru TOMIS NEWS.

UPDATE 2

Comitetul de Coordonare Local al PNL Lumina l-a reconfirmat pe primarul Ioan Roman în funcția de președinte al organizației. În urma centralizării voturilor, Biroul Politic Local al PNL Lumina are doi vicepreședinți – Mihai Viorel Ungureanu și Viorel Popescu – cinci membri și un trezorier.

De asemenea, Comitetul de Coordonare Local al PNL Ovidiu l-a reconfirmat în funcția de președinte al organizației pe primarul George Scupra. În urma centralizării voturilor, Biroul Politic Local al PNL Ovidiu este format din opt vicepreședinți –George Albină, Tudor Cumpănașu, Radu Dan, Laurențiu Libu, Mircea Ovezea, Dan Pîndichi, Ion Strongaru și Sesnur Suliman – nouă membri și un trezorier.

La ședințele Comitetelor de Coordonare Locale liberale au participat președintele PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, deputatul Bogdan Huțucă, secretarul general al PNL Constanța, Septimiu Bourceanu, secretarul Comisiei de Coordonare și Desfășurare a Alegerilor, Marilena Dragnea, consilierul județean George Niculescu și Dan Pîndichi, membru în BPJ al PNL Constanța.

UPDATE PNL Constanța a început alegerile

Între timp, filiala Constanța a PNL anunță că a demarat joi, 23 martie a.c., seria alegerilor interne în organizațiile comunale, orășenești și municipale, în perspectiva Comitetului de Coordonare Județean (CCJ) care va avea loc în ziua de 27 aprilie a.c. Prima organizație locală unde au fost organizate alegeri a fost cea din comuna Topraisar, acolo unde liberalii au ales-o în funcția de președinte pe Anișoara Ghiță. În urma centralizării voturilor, Biroul Politic Local al PNL Topraisar are trei vicepreședinți – Matei Datcu, Iulian Gherghilescu și Nicolae Păun – cinci membri și un trezorier.

Tot ieri au fost organizate alegeri și în PNL Techirghiol, acolo unde liberalii l-au reconfirmat în funcția de președinte pe actualul primar Iulian Soceanu. În urma centralizării voturilor, Biroul Politic al PNL Techirghiol este format din opt vicepreședinți – Doina Babanica, Guler Amet, Adrian Teodor Picoiu, Stere Guteanu, Florin Zisu, Dan Bogoi, Edvin Abdula și Mihai Irofte – nouă membri și un trezorier.

La ședințele Comitetelor de Coordonare Locale liberale au participat președintele PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, deputatul Bogdan Huțucă, secretarul general al PNL Constanța, Septimiu Bourceanu, secretarul Comisiei de Coordonare și Desfășurare a Alegerilor, Marilena Dragnea, consilierul județean Bogdan Bola și Gheorghe Zamani, membru al BPJ al PNL Constanța.

Alegerile în teritoriu continuă astăzi în organizațiile Partidului Național Liberal din localitățile Lumina și Ovidiu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *