„Băieții deștepți” din energie: Cum au ajuns firme cu ZERO angajați să distribuie electricitate în România

În spatele facturilor mai mari la energie și gaze se află foarte mulți bani. Liberalizarea haotică a pieței energiei din România a dus și la apariția unor profitori. Europa Liberă a verificat toate firmele din domeniul electricității și gazelor – peste 120 de companii – într-un demers menit să răspundă la întrebarea „Cine se îmbogățește în urma creșterii facturilor?” Primul efect legat de preț al liberalizării pieței de energie din România a fost creșterea acestora de la 1 iulie. Teoretic, efectul trebuia să fie opus.

În România erau până pe 1 ianuarie 2021, aproape 5,9 milioane de consumatori casnici care aveau un contract reglementat. Toți plăteau un preț maxim negociat de stat cu furnizorii firmelor care ofereau energie electrică în apartamente și case. Aproape 99% dintre cei 5,9 milioane de consumatori (majoritatea casnici) primeau energia de la șapte firme: CEZ Vânzare SA, Electrica Furnizare SA, E.ON Energie România SA, Enel Energie SA, Enel Energie Muntenia SA, Engie România SA și Tinmar Energy SA, așa cum reiese din rapoartele ANRE. RCS&RDS, un alt jucător mai nou pe piața de energie, deținea, conform raportărilor companiei, aproape 150.000 de abonați la sfârșitul anului trecut. După liberalizare, consumatorii au putut să aleagă dintre 57 de firme (în cazul energiei electrice) și dintre 69 de societăți (pentru gaze) care este compania care le furnizează energia. La șapte luni după liberalizare sub 1,4 milioane de români și-au schimbat contractele și aproximativ 120.000 și-au schimbat furnizorul, conform datelor obținute de Europa Liberă de la ANRE. Peste jumătate din aceștia au încheiat un contract cu Hidroelectrica SA, compania națională care produce energie prin centralele amplasate în barajele cursurilor râurilor și ale Dunării.

120.000 de consumatori din 5,9 de milioane reprezintă puțin peste 2%. Asta înseamnă un eșec răsunător. Practic, nu s-a schimbat nimic, doar ai permis marilor furnizori să-și mențină cota de piață și să decidă totul în domeniu, iar pe micii furnizori îi obligi să crească tarifele pentru a rezista pe piață. Urmarea: creșterea prețurilor. Ceea ce s-a întâmplat”, este opinia tranșată a lui Viorel Bratoveanu, expert în domeniul energetic.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, și Florin Cîțu, premierul României, au dat vina pe certificatele CO2 pe care normele Uniunii Europene le impun statele care încă folosesc termocentrale pe bază de cărbuni. Certificatele CO2 sunt de fapt – în spatele unei scheme complicate – un fel de taxă pe energie aplicată statelor care nu investesc în energia verde.

Principala cauză a creșterii prețului este costul certificatului de CO2 nu doar în România, ci peste tot, acolo unde există energie pe cărbune prețul este foarte sus, 55 de euro costul unui certificat care se adaugă la costurile de producție şi evident că toți ceilalți producători vor beneficia de acest preț și vor face profit”, a explicat Virgil Popescu.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, spune că aceste declarații nu prea sunt realiste sau corecte. „Certificatele CO2 nu au nimic cu scumpirile la gaze, unde este marea problemă a consumatorilor – creșteri de peste 100%. Certificatele CO2 au scumpiri pe piața de energie electrică de circa 4%, adică nici nu reprezintă cauza principală”, detaliază acesta.

Firme cu zero angajați

Europa Liberă a verificat, cu ajutorul platformei termene.ro, cine se află în spatele tuturor furnizorilor de energie electrică și a celor de gaze. Pe lângă marile companii, sunt și firme care au un salariat sau chiar zero angajați

East Wind Farm din București (energie electrică)

– cifră de afaceri de 20 de milioane de lei, profit de 4,7 milioane de lei, un angajat.

Acționarul principal este offshore-ul olandez Transeastern Power BV din Amsterdam, cu peste 99% din acțiuni. East Wind Farm a fost cumpărat de Transeastern Power Trust, un fond canadian de investiții, de la OMV cu aproape 25 de milioane de euro. Petre Lificu, fost director ANRE, a fost reprezentantul canadiene companiei în României.

Alive Capital SA (energie electrică)

– cifră de afaceri de – 145.000 de lei, profit de – 20.000 de lei, zero angajați.

Acționarul unic este italianul Billi Giacomo, iar administrator este Gina Maria Andrei.

RES Energy Solutions SA din Bihor (energie electrică și gaze)

– cifră de afaceri de 8,9 de milioane de lei, profit de 600.000 de lei, un angajat.

Acțiunie sunt deținute în mare parte de alte firme: Aqua President SRL (Jean Podilă – 70% și Dumitru Fechete – 30%) – 33,4%, Construct Scut SRL (Vasile Scuturici, acționar unic) – 21,91% și Ganatran SRL – 6,85%.

Energy Grid SRL din București (energie electrică)

– cifră de afaceri de 360.000 de lei, profit de 10.000 de lei, fără angajați.

Acționari sunt: Radu Andrei Ieșan – 55% și Ioana Cristina Shaiq – 41%.

Werk Energy SRL (energie electrică)

(cifră de afaceri de – 7,6 de milioane de lei, profit de – 16.000 de lei, fără angajați)
Acționarul unic este grecul Antonios Tsesmetzis.

Plenerg SRL din București (energie electrică)

– cifră de afaceri de 7,1 de milioane de lei, pierderi de – 1,5 milioane de lei, un angajat.

Firma este deținută de două societăți din Olanda, Project Sierra 10 BV – 95% și Project Sierra 11 BV.

Photovoltaic Green Project din Ilfov (energie electrică)

– cifră de afaceri de 14,8 de milioane de lei, pierderi de 9,8 milioane de lei, un angajat

Acționarul principal este firma ilfoveană Transenergo Com SA, cu 97,62%.

Articolul integral AICI!

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *