Ayatollahul Khamenei îndeamnă la prudență față de Joe Biden: „Ostilităţile SUA nu vor înceta odată cu plecarea lui Donald Trump”

Ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat miercuri că ostilităţile SUA faţă de Iran nu vor înceta odată cu plecarea actualului preşedinte american Donald Trump, informează AFP.

Aţi fost martori la ceea ce v-au făcut America lui Trump şi America lui Obama (Barack Obama, fostul preşedinte al SUA). Ostilităţile nu se limitează la America lui Trump şi nu vor înceta odată cu plecarea lui. (…) Nu aveţi încredere în duşman, acesta este sfatul meu„, a subliniat Khamenei pe site-ul său oficial, adresându-se unor înalţi responsabili ai ţării sale şi familiei generalului ucis Qassem Soleimani.

Întrevederea dintre Ali Khamenei, în vârstă de 81 de ani, şi familia generalului Soleimani este prima sa apariţie publică după ce un membru al anturajului său a dezminţit zvonuri cu privire la starea lui de sănătate, săptămâna trecută.

Şeful Forţei Al-Quds, unitate de elită însărcinată cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei, Soleimani a fost ucis pe 3 ianuarie 2020 într-un atac american lângă aeroportul internaţional din Bagdad. În zilele ce au urmat, Iranul a tras rachete asupra bazelor americane şi ale altor ţări ale coaliţiei în Irak.

Relaţiile dintre Washington şi Teheran sunt foarte tensionate după Revoluţia Islamică din 1979, însă ele s-au înrăutăţit şi mai mult după sosirea lui Trump la Casa Albă, care a retras unilateral, în mai 2018, SUA din acordul de la Viena asupra programului nuclear iranian încheiat în 2015 cu marile puteri şi a reintrodus sancţiuni severe împotriva Teheranului. Preşedintele american ales, Joe Biden, care l-a învins pe Donald Trump în alegerile din noiembrie, şi-a exprimat dorinţa de a relua relaţiile diplomatice cu Iranul, însă Khamenei a atenţionat de mai multe ori împotriva unor speranţe de deschidere către Occident.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *