Avocatul Poporului, despre propunerea ca nevaccinații să-și plătească spitalizarea: „Sub nici o formă NU văd cum s-ar putea accepta!”

Într-un interviu pentru PS News, Avocatul Poporului, Renate Weber, a criticat propunerea PNL făcută în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, potrivit căreia persoanele nevaccinate să își plătească singure spitalizarea în cazul în care se infectează și fac o formă severă de COVID-19. Aceasta precizează că o asemenea propunere nu are șanse să treacă în dezbaterile care urmează, susținând că nu ar putea fi justificată în niciun fel pentru că „s-ar încălca dreptul de a beneficia de serviciile de sănătate în sistemul public”.

„Din punctul meu de vedere, a le cere celor care nu se vaccinează să își plătească spitalizarea ar însemna pur și simplu să le negăm un drept constituțional pe care îl au, și anume acela de a a beneficia de servicii de sănătate. Toată lumea plătește acele asigurări de sănătate, deci sub nicio formă nu văd cum anume s-ar putea justifica obligarea persoanele să își plătească spitalizarea dacă nu se vaccinează, cu atât mai mult, cu cât astăzi se știe foarte clar că vaccinul nu oferă o imunizare, acesta doar ajută persoanele care contactează virusul să facă niște forme mai ușoare, dar și aici depinde de organismul fiecărei persoane. Deci chiar nu cred că o asemenea măsură ar putea să treacă de un control de constituționalitate. În plus, haideți să ne uităm și la alte tipuri de vaccin care există astăzi în România, iar multe dintre ele pe care le fac copiii la naștere și mai târziu cu rapelurile de rigoare. Copiii care nu se vaccinează nu primesc astăzi îngrijiri medicale?!  Din câte știu eu, în Uniunea Europeană, o asemenea măsură ar fi categoric fără precedent, să le ceri oamenilor să își plătească spitalizarea. E ca și cum fumătorilor le spui: dacă nu vă opriți din fumat și dacă faceți boli care să vă afecteze capacitatea pulmonară sau funcționarea plămânilor vă obligăm să plătiți. O asemenea măsură nu se poate justifica în niciun fel. Eu cred că este o propunere nefericită, dar îmi imaginez că în dezbaterile care vor urma nu va fi acceptată”, spune Weber.

De asemenea, Avocatul Poporului este de părere că „atunci când este vorba despre chestiunile care țin de sănătate, oamenii au dreptul să opteze pentru anumite tratamente”.

„Constrângerea nu poate funcționa în acest fel. Prin această măsură s-ar încălca dreptul de a beneficia de serviciile de sănătate în sistemul public așa cum clar vorbește Constituția de acest drept. Sub nicio formă nu văd cum s-ar putea accepta o asemenea măsură. Chiar mă miră această propunere. Au mai fost și medici care au lansat astfel de idei în spațiul public. Fiecare este liber să spună cam tot ce îi trece prin minte, legiferarea este un alt tip de proces care presupune dezbatere, echilibru și, evident, respectarea drepturilor tuturor”, conchide Renate Weber.

Cei care nu sunt vaccinați împotriva SARS CoV-2 și care ajung în spital ar trebui să își plătească singuri internarea și tratamentul. Această propunere a fost făcută în Comisia de Sănătate.

Ideea a fost lansată de Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății. Dacă aceasta ar deveni realitate, românii ar fi obligați să plătească, în medie, 17.000 de euro pentru 10 zile de spitalizare. Social democrații se opun vehement, deocamdată, acestei idei.

Prin derogarea de la normele legale în vigoare, persoanele prevăzute la art. 5, care sunt testate pozitiv și necesită spitalizare pentru tratamentul COVID-19, achită cheltuielile de spitalizare.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.