AVOCATUL POPORULUI: Aviz FAVORABIL în Parlament pentru candidatul UDMR. Fabian Gyula, despre autonomia Ținutului Secuiesc: „La aderarea la UE, România a fost de acord să CEDEZE din suveranitate”

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, miercuri, cu majoritate de voturi, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să ocupe funcţia de Avocatul Poporului. El este susţinut de UDMR şi PNL. Desemnarea Avocatului Poporului urmează să fie făcută în plenul reunit al Parlamentului, cel mai probabil luni. Fabian Gyula este singurul care şi-a depus candidatura pentru această funcţie.

Candidatul pentru funcţia de Avocat al Poporului, Fabian Gyula, a declarat miercuri că drepturile fundamentale ale românilor constituie „un scut” faţă de puterea de stat şi faţă de puterea instituţiilor europene, iar poporul are nevoie de „un scutier” care să ţină acest scut alături de el.

Primul meu obiectiv (ca Avocat al Poporului – n.r.) – nu vreau să mă substitui autorităţilor publice. Vreau să îmi exercit corect cele 15 atribuţii principale, în primul rând să mă concentrez pe soluţionarea operativă şi eficientă a petiţiilor cetăţenilor. Spun studenţilor că drepturile fundamentale ale românilor constituie un scut faţă de puterea de stat, respectiv actualmente şi faţă de puterea care vine din partea instituţiilor europene. (…) Câteodată, într-adevăr, poporul, persoane fizice mai precis, au nevoie de un scutier, unul care să ţină acest scut alături de ei sau împreună cu ei şi, având în vedere că există şi posibilitatea unor demersuri din oficiu să meargă chiar singur pe acest drum. În acelaşi timp, vreau să demarez procedura de acreditare a instituţiei Avocatului Poporului ca instituţie naţională pentru apărarea drepturilor omului. Nu în ultimul rând, să simplific modul de întocmire a petiţiilor şi chiar am văzut modelul suedez, care asigură o interfaţă mult mai prietenoasă decât actuala procedură, care ajută oamenii ca accesând o sigură pagină să completeze acele rubrici fără să mai descarce un pdf, fără să mai semneze, scaneze şi aşa mai departe”, a spus Fabian Gyula la audierea sa din Comisiile juridice ale Parlamentului.

El a menţionat că vrea să se inspire din vorbele şi teoriile profesorului Ion Deleanu.

Doresc să mă inspir din vorbele şi teoriile profesorului Ion Deleanu, care spunea că Avocatul Poporului, din păcate, în România, este între spectrul inutilităţii şi balsam la durerea cetăţeanului. Undeva aici vreau să ajung, pe o linie de mijloc, să nici nu aibă oamenii impresia că au aruncat nişte bani pentru funcţie, dar, în acelaşi timp, să nici nu vând iluzii deşarte şi să nici nu vin ca un cavaler care poate rezolva orice, pentru că sunt pur şi simplu, potrivit statutului, un simplu ajutor al Parlamentului în relaţiile cu Guvernul. (…) Nu am alură de distrugător, de om care să distrugă de dragul plăcerii de a strica ceva şi de dragul de a ieşi în evidentă. Poate de aceea nu beneficiez de notorietate„, a afirmat acesta.

Candidatul coaliției pentru funcția de Avocat al Poporului s-a pensionat la 49 de ani: are pensie de peste 10.000 de lei

Candidatul pentru funcţia de Avocat al Poporului, Fabian Gyula, a declarat miercuri că s-a pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani, iar pensia sa de magistrat este de peste 10.000 de lei.

M-am pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani”, a spus Fabian Gyula la Palatul Parlamentului. Întrebat dacă 49 de ani este o vârstă potrivită pentru a ieşi la pensie, acesta a spus: „Raportat la presiunea la care eşti supus în magistratură, da”.

Am lucrat 24 de ani fără să ocup funcţii de conducere, abia după acea am avut funcţii de conducere. La un moment dat am stat 15 ani pe acelaşi scaun, practic soluţionând acea ciclicitate de dosare care nu erau simple. Mă ocupam şi de cooperare internaţională. Obişnuiesc să spun o întâmplare din această activitate după care să apreciaţi cât de grea este activitatea de magistrat. Lucram la Parchetul tribunalului când într-o noapte, pe la 4,00, am ajuns acasă şi mă sună pe telefonul fix şeful arestului. Atât mi-a spus – să ştiţi că cel pe care l-aţi audiat timp de două ore şi jumătate în cursul acestei nopţi, la verificările efectuate de medicul de la arest s-a dovedit a fi purtător de TBC activ. A închis discuţia, mi-a zis – să aveţi grijă de copilaşii dvs.. Aceasta este activitatea de magistrat„, a afirmat acesta.

El a adăugat că magistraţii au şi o serie de incompatibilităţi şi restricţii. Fabian Gyula a mai declarat că pensia sa este de peste 10.000 de lei şi a apreciat că este o pensie mare, „raportat la pensia medie”. Candidatul pentru conducerea Avocatului Poporului a afirmat că jurisprudenţa Curţii Constituţionale este „clară în favoarea magistraţilor” în privinţa pensiilor acestora.

Despre autonomie

Fabian Gyula, candidatul coaliției pentru funcția de Avocat al Poporului, a refuzat miercuri să răspundă, după audierile din Comisia Juridică dacă un proiect privind autonomia teritorială încalcă sau nu constituția României.  El a precizat că în calitate de Avocat al Poporului nu se va ocupa de acest subiect:

„Răspunsul este unul lung care nu poate fi răspuns într-o situație atât de tensionată cum este problema proiectului respectiv cu da sau cu nu. Practic, în ceea ce privește Constituția României suveranitatea este trecută la acel capitol care poate suferi modificări, nu este trecută la capitol de probleme intangibile. De ce? Pentru că România a fost de acord să adere la UE ceea ce a presupus o cedare de suveranitate. Răspunsul meu este să citiți autodeterminare internă, autodeterminare externă ce înseamnă. În calitate de viitor avocat al poporului nu mă voi ocupa de această problemă. Nu cred că va fi OUG pe acest subiect”, a declarat Fabian Gyula.

PSD cere AMÂNAREA numirii noului Avocat al Poporului după INTERVENȚIA Comisiei de la Veneția

Reprezentanţii PSD au afirmat că, după ce Comisia de la Veneţia a solicitat precizări suplimentare coaliţiei de guvernare, majoritatea parlamentară PNL – USR PLUS – UDMR este obligată să aştepte decizia Curţii Constituţionale înainte de a supune la vot desemnarea unui nou Avocat al Poporului.

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului trebuie să prezinte public răspunsul pe care l-au transmis sau pe care urmează să-l transmită la solicitarea preşedintelui Comisiei de la Veneţia, domnul Gianni Buquicchio, privind temeiurile legale ale Hotărârii Parlamentului prin care a fost revocat Avocatul Poporului”, arată un comunicat de presă al PSD.

Sursa citată mai spune că, având în vedere că este vorba de poziţia oficială a Senatului şi Camerei Deputaţilor, preşedinţii celor două Camere au obligaţia legală de a informa în prealabil toate grupurile parlamentare cu privire la răspunsul ce vizează în mod direct activitatea parlamentară.

Desemnarea unui nou titular pentru această funcţie înainte de clarificarea aspectelor enunţate de Comisia de la Veneţia şi de decizia CCR în speţă este o gravă încălcare a principiilor europene ale statului de drept”, conchide sursa menţionată.

Fabian Gyula este lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi a fost propus pentru această poziţie de către UDMR şi este susţinut şi de PNL. Fabian Gyula a declarat miercuri, la audierea sa în Comisiile juridice ale Parlamentului, că este absolvent de studii juridice, că timp de 25 de ani a fost procuror, iar de 22 de ani este cadru didactic în învăţământul superior.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.