Avocatul Poporului a sesizat CCR împotriva… EXISTENȚEI GRUPULUI PARLAMENTAR: „Instituie RESTRÂNGERI!” REACȚIA parlamentarilor Constanței

Avocatul Poporului anunţă, vineri, că a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) întrucât consideră că anumite prevederi privind condiţiile pentru a putea candida la Preşedinţia României şi condiţiile definirii unui partid parlamentar sunt neconstituţionale.

„Soluţia legislativă privind numărul de 200.000 de alegători pentru susţinerea unui candidat, cumulată cu aceea a posibilităţii susţinerii mai multor candidaturi de către acelaşi alegător, nu poate fi considerată ca având ca scop realizarea unei selecţii rezonabile în rândul candidaţilor pentru a asigura reprezentativitatea acestora la alegerile pentru Preşedintele României şi împiedicarea eventualelor candidaturi abuzive”, arată Avocatul Poporului.

Potrivit Avocatului Poporului, egalitatea votului, condiţie a reprezentativităţii funcţiei de preşedinte, presupune că fiecare alegător are în mod normal dreptul la un vot şi numai la un singur vot. Aşadar, dacă prin impunerea unui număr de 200.000 de semnaturi s-ar fi dorit asigurarea reprezentativităţii, soluţia legislativă firească ar fi trebuit să fie cea a semnăturii pentru un singur candidat.

Adevărul despre grupul parlamentar. Ce spun aleșii Constanței

Avocatul Poporului consideră că definiţia de partid parlamentar condiţionată de existenţa unui grup parlamentar propriu instituie restrângeri ale drepturilor procedurale în cadrul procesului electoral asociate dreptului de a fi ales

„Constituirea deputaţilor şi a senatorilor în grupuri parlamentare este o acţiune strict organizatorică care însă, în viziunea celor două texte de lege criticate, devine o condiţie în vederea participării în procesul electoral, creând o situaţie disproporţionată în ceea ce priveşte exercitarea drepturilor procedurale electorale ale partidelor reprezentate în Parlament prin votul alegătorilor, cu consecinţa unor abuzuri din partea celorlalţi competitori electorali”, arată Avocatul Poporului în sesizarea către CCR.

Parlamentul României este o adevărată arenă de luptă în ceea ce privește grupurile partidelor politice. Legile trec sau nu în funcție de… număr. Un adevăr mai puțin știut de români este că parlamentarii, de regulă, nici măcar nu citesc proiectele de lege, aceștia votează în funcție de semnul dat cu degetul de liderul de grup, la votul final din plen. Indiferent dacă un proiect de lege este bun sau nu, parlamentarii votează în funcție de recomandarea făcută de liderul de grup, după ce proiectul a fost dezbătut (în realitate, negociat) în comisiile parlamentare. Avizul favorabil sau negativ din comisie este, în final, cel care decide, prin liderul de grup, dacă un anumit proiect va fi adoptat sau respins. Cu alte cuvinte, putem să avem legi bune care sunt respinse și legi nocive care sunt adoptate, cum ar fi cazul recent al recursului compensatoriu, în care social-democrații consideră acum că este o lege proastă, dar care a fost adoptată, doar pentru PSD-iștii au fost… mai mulți! Așa este România, practic, condusă!

CITEȘTE ȘI:

Pe de altă parte, existența grupului parlamentar garantează o grupare a mai multor aleși, ceea ce face ca negocierile subterane să fie limitate. Controlul asupra parlamentarilor prin liderii de grup elimină tot soiul de înțelegeri pe sub mână, ceea ce înseamnă că grupul parlamentar ar putea fi un rău necesar.

Cu toate acestea, să îi lăsăm pe parlamentari să se exprime pe sesizarea Avocatului Poporului. Ce părere au parlamentari ai Constanței despre sesizarea Avocatului Poporului făcută la CCR? Am discutat cu un social-democrat, deputatul George Vișan; cu un liberal, președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă și cu un senator neafiliat, Vergil Chițac.

Ce drepturi electorale se încalcă? Este o chestiune de organizare, mai primesc (parlamentarii – n.r.) niște birouri… Dacă nu ești candidat pe o listă, cum e validat candidatul de votul popular? Nu votează grupul, votează fiecare membru al grupului, votul este individual! Minoritățile? Și la ultimul vot (moțiunea de cenzură – n.r.) au fost împărțiți! Este o temă falsă, Avocatul Poporului și-a găsit de lucru, nu are nici o relevanță! Grupul parlamentar există conform condițiilor constituționale și regulamentului Camerei Deputaților și al Senatului”, a spus George Vișan, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

„Existența grupului parlamentar este reglementat de regulamentul Camerei Deputaților și Senatului. Sunt prevederi constituționale. Așa a funcționat și funcționează România ani de zile. Nu poți să vii să spui că regulamentul este neconstituțional când el este făcut după… Constituție. Să fiu foarte clar: orice inițiativă legislativă se discută, se negociază, se votează în comisiile parlamentare. Acolo este, într-adevăr, discuția pe fiecare proiect și acolo se reflectă foarte clar necesitatea adoptării sau respingerii unui proiect. Pe de altă parte, nu știu ce să zic dacă va avea câștig de cauză sau nu Avocatul Poportului la Curtea Constituțională, dar existența grupului parlamentar legitimează apartenența votului popular, a ideologiei, cum vrem s-o numim. Mandatul este dat în urma unui vot pe un program, oamenii știu dinainte nu doar pe cine votează, ci și ce votează”, a spus Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Este corect! Eu pot să spun situația mea: după ce am demisionat din PNL, am vrut să activez ca senator independent și faptul că nu eram afiliat în nici un grup parlamentar mi-a restrâns mie toate drepturile! În momentul în care s-au făcut repartizările, la începutul sesiunilor parlamentare, pe mine m-au lăsat ultimul, că au zis că e vorba de grupurile parlamentare… Păi, nu sunt și eu senator ca unul de la PSD, de la PNL? M-au trimis oamenii și poate cu mai multe voturi decât i-au trimis pe ei! Nu sunt la fel de senator? Au zis că așa e regulamentul! Avocatul Poporului a atacat regulamentele Senatului și Camerei Deputaților. Este foarte corect! Acest regulament discriminează între senatorii care vor să fie independenți, să nu activeze într-un grup politic și cei care activează. Partidele și-au tras spuza pe turta lor! Sesizarea e foarte bună! Eu nu am mai putut să activez nici în comisia de Apărare, nici în comisia de Transporturi, unde, hai să fim serioși, aveam expertiză față de alții care sunt acum acolo, cum ar fi Tit Liviu Brăiloiu la Apărare! E sub orice critică! Se modifică regulamentul Senatului (dacă CCR va admite sesizarea Avocatului Poporului – n.r.) și trebuie să țină cont de chestia asta, iar eu voi fi o voce foarte vehementă!”, a spus Vergil Chițac, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *