Spread the love

Avocații din România cer dreptul de a fi tratați conform meseriei pe care o practică, adică de a fi respectați. Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senat, a anunțat recent că reprezentanții unui barou din țară au sesizat comisia din care face parte, semnalând un posibil abuz al organelor de ordine, atunci când li se face accesul în instituțiile din structura Ministerului Afacerilor Interne sau ale instanțelor.

„Avocații au arătat, astfel, faptul că sunt împiedicați să își desfășoare activitatea în condiții normale, consecințele fiind, în marea majoritate a cazurilor, suportate de justițiabili, care nu beneficiază de o apărare corectă. Ca o sfidare, în același timp, magistrații și polițiștii au asupra lor telefoanele mobile pe tot timpul întâlnirilor sau ședințelor de judecată. Sunt și eu avocat și dacă pentru a ne face corect meseria, dacă pentru a respecta un contract cu clientul nostru suntem obligați să le amintim tuturor celor ce ne restricționează accesul care este misiunea noastră, care este menirea noastră, atunci trebuie să o facem în interesul celor pe care îi apărăm, care au dreptul la un proces echitabil. Limitările se vor răsfrânge asupra actului de justiție. Dacă într-o instituție sunt anumite zone clasificate, atunci anchetele trebuie aduse și desfășurate în zone neclasificate, pentru a permite avocaților să utilizeze mijloacele moderne ale Secolului 21“, a punctat senatorul PNL.

Cererea reprezentanților baroului Dolj a fost salutată și de avocatul constănțean, Dumitru Bădrăgan. Acesta a declarat pentru TOMIS NEWS că ceea ce propun colegii săi este o măsură normală, pentru că avocatul nu este o simplă persoană care pătrunde într-o instituție de anchetă.

„Nu are nici o logică să derulezi o anchetă într-o zonă de securitate, cu atât mai mult cu cât pe Codul de Procedură Penală există și posibilitatea să fie înregistrate audierile unor martori sau suspecți. Atunci, în condițiile în care organele de cercetare penală au posibilitatea de a menține telefonul asupra lor, și avocatul, conform codului deontologic și statului profesiei, are obligația de a păstra confidențialitatea procedurii. Ce se întâmplă dacă, spre exemplu, un avocat, care nu are cabinet sau secretară, este căutat telefonic în alt caz, iar el nu poate nu poate să răspundă pentru că telefonul este în altă parte?“, a spus av. Dumitru Bădrăgan, pentru TOMIS NEWS.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *