Avocați mobilizați PRO BONO pentru contestarea amenzilor din perioada stării de urgență

Casa de avocatură Urban și Asociații amintește joi că a pus la dispoziție o echipă de avocați care vor contesta în instanțe amenzile date abuziv în perioada stării de urgență. Echipa a fost mobilizată înainte de decizia de miercuri a Curții Constituționale, care a stabilit că Ordonanța de Urgență 34/2020 care majorează cuantumul unor amenzi pe perioada stării de urgență este neconstituțională.

„Nu uitați: dacă ați fost amendați abuziv în perioada stării de urgență și nu aveți nici resursele financiare necesare, echipa de avocați de la Asistență Pentru Consumatori vă stă la dispoziție și va ajuta PRO BONO să faceți aceste contestații. Atenție că trebuie depuse în maxim 15 de zile de la data de 15 mai la instanțe – până la 15 mai curgerea termenelor procedurale de contestare este suspendată. Tot ce trebuie să faceți este să ne scrieți la adresa de e-mail secretariat@asistenta-pentru-consumatori.ro”, a transmis președintele casei de avocatură Urban și Asociații și președinte al Asociației Asistență pentru Consumatori, Iulian Urban.

Termenul de contestare a procesului verbal de constatare a contravenţiei nu începe să curgă până la încetarea stării de urgenţă. Astfel, din data de 15 mai, cei sancţionaţi, indiferent când au fost sancţionaţi pe parcursul stării de urgenţă şi indiferent dacă au plătit sau nu amenzile, au la dispoziţie 15 zile pentru a introduce o acţiune în instanţă, respectiv până la 1 iunie. Dacă persoanele sancţionate au plătit amenzile, statul este obligat să le restituie banii.

De la începutul stării de urgenţă și până la 30 aprilie, au fost aplicate în România 290.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 570 de milioane de lei. La Constanța, cifra a depășit, miercuri, 14,7 milioane lei.

Din 3 aprilie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut la următoarele valori: cel puţin 2.000 lei şi cel mult 20.000 lei, faţă de valoarea minimă de 100 de lei şi cea maximă de 5.000 de lei, cât erau până la acel moment.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *