Aviz POZITIV în Parlament pentru RATIFICAREA Tratatului EURATOM

Parlamentul României a votat favorabil miercuri pentru ratificarea tratatului EURATOM privind contribuţia României la bugetul UE. Pentru ratificarea tratatului EURATOM s-au înregistrat 378 de voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă”, iar trei parlamentari s-au „abţinut”. Pentru adoptarea proiectului de lege erau necesare 313 voturi favorabile.

Coaliţia de Guvernare a urmărit urgentarea ratificării Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053, privind calcularea contribuţiei ţării noastre la bugetul UE, de către Parlamentul României, pentru ca Uniunea să înceapă cât mai repede operaţionalizarea Planurilor Naţionale de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Prevederile deciziei, unde se arată că România va contribui cu o sumă mai mare la bugetul european în acest an tocmai pentru a putea facilita împrumuturile, se aplică numai după ce toate statele membre au convenit asupra ei. Concret, ratificarea tratatului de către Parlament a reprezentat o condiţie necesară pentru a fi demarate procedurile de împrumut pentru PNRR, la nivel european. În caz contrar, Comisia Europeană nu va putea trimite documentele pentru împrumuturi.

Plenul reunit în 10 martie 2021, în care trebuia ratificată contribuţia României la bugetul european, a fost anulat, după ce social-democraţii au ameninţat că nu vor vota Decizia UE dacă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu va fi prezentat în Parlament. Decizia de ratificare se ia cu două treimi din voturi, ceea ce însemna că PNL, USR PLUS şi UDMR aveau nevoie şi de voturile PSD.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *