Aviz FAVORABIL și pentru Aurescu (MAE): „România să lupte pentru tezaur! Trebuie date mesaje de descurajare a folosirii Mării Negre pentru destabilizare regională”

Ministrul propus la Externe, Bogdan Aurescu, a declarat miercuri, la audierea sa în comisiile parlamentare de specialitate, că România este preocupată de situația militară de la granița de est a Ucrainei. Bogdan Aurescu a primit aviz pozitiv (33 de voturi pentru, 11 împotrivă).

Da, e o situație care ne preocupă. Am discutat cu Polonia, noi fiind pilonii flancului estic al NATO. Trebuie date mesaje ferme de descurajare față de utilizarea folosirii Mării Negre ca platformă de destabilizare regională. Trebuie întărită cooperarea cu Ucraina și Georgia”, a declarat Aurescu.

Senatorul PSD Titus Corlățean i-a transmis miercuri, ministrului propus la Externe, Bogdan Aurescu, în audierea din comisiile parlamentare de specialitate, să mențină demersurile diplomatice legate de tezaurul de la Moscova și patrimoniul Fundației Gojdu.

Îmi exprim speranța că Guvernul și MAE vor continua demersurile legitime legate de patrimoniul Gojdu”, i-a zis Corlățean lui Aurescu. „Tezaurul României de la Moscova, aici statul român trebuie să rămână constant indiferent dacă e soare sau e vreme rea, pe această temă legitimă”, a adăugat acesta.

Corlățean a mai cerut „finalizarea cât mai rapidă a structurii dedicată familiilor cetățenilor români care au fost deposedați de copiii lor, din rațiuni exagerate sau abuzive”, și „să se încerce accelerarea negocierii acordului privind transferul persoanelor condamnate, cu Malaezia, unde sunt 3 români condamnați la pedeapsa capitală, din rațiuni larg exagerate și disporporționate”.

Politica externă a României va continua să fie „predictibilă”, „coerentă”, „de consens naţional”, axată pe îndeplinirea „responsabilă” a angajamentelor asumate în plan extern privind promovarea şi apărarea obiectivelor şi intereselor naţionale, va deservi în mod direct şi eficient interesele cetăţenilor români şi va contribui la bunăstarea şi securitatea acestora, potrivit programului de guvernare propus de coaliţia PNL – PSD – UDMR. Potrivit documentului, „îndeplinirea obiectivelor naţionale ale României în plan extern se va realiza în coordonare strânsă cu preşedintele României, ca factor de decizie în domeniul politicii externe”.

Guvernul de coaliţie anunţă că va continua demersurile pentru aderarea României la Schengen şi pentru aderarea la Zona Euro, cu luarea în considerare a evoluţiilor la nivel UE privind reforma spaţiului Schengen şi a consolidării Uniunii Economice şi Monetare. De asemenea, îşi propune să continue demersurile de finalizare a MCV, pe baza unor progrese reale în ceea ce priveşte independenţa şi eficienţa sistemului judiciar românesc şi participarea la noul mecanism general european de evaluare privind statul de drept, aplicabil tuturor statelor membre. România va continua susţinerea soluţionării pe cale paşnică a conflictului din estul Ucrainei şi respectarea strictă a regimului de nerecunoaştere a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Rusia, precum şi menţinerea regimului de sancţiuni faţă de Federaţia Rusă, transmite coaliţia PNL – PSD – UDMR.

În relaţia cu Rusia, „este necesară în continuare o relaţie pragmatică şi predictibilă, care depinde în principal de implicarea de o manieră constructivă a Rusiei în soluţionarea conflictelor din Vecinătatea Estică, dar şi de alte evoluţii conexe”, iar „respectarea angajamentelor internaţionale şi a dreptului internaţional rămâne o condiţie necesară pentru intensificarea dialogului”. Vor fi continuate demersurile de sprijinire a activităţii Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României depus la Moscova în perioada Primului Război Mondial.

Conform programului de guvernare, România va continua să fie un susţinător al politicii de extindere cu statele din Balcanii de Vest şi Turcia, pe baza meritelor proprii ale candidaţilor, evidenţiate în procesul de reformă, şi al asigurării unei dinamici reale a procesului de negociere, care să contribuie la obiectivul asigurării dezvoltării, stabilităţii şi securităţii în regiune. De asemenea, vor fi continuate acţiunile de reformă a MAE pe principii de profesionalism, rigoare şi corectitudine în conformitate cu setul de demersuri de modernizare a procedurilor interne în domeniul politicilor de resurse umane realizate deja având ca obiectiv principal asigurarea unei funcţionări mai eficiente a ministerului şi proiectarea unui parcurs mai predictibil şi mai corect al carierei diplomatice.

MAE urmează să acorde o atenţie specială impactului noilor tehnologii asupra politicii externe şi diplomaţiei digitale. Ministerul va acţiona pentru fructificarea oportunităţilor oferite de noile tehnologii, inclusiv prin elaborarea unei Strategii diplomatice digitale, cu implicarea instituţiilor naţionale cu competenţe în materie, şi prin crearea unei reţele de misiuni diplomatice implicate în acest demers – reţeaua diplomatică digitală.

Guvernul urmăreşte „să contribuie la prezervarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice a românilor din afara graniţelor şi să se consolideze ca partener de încredere pentru românii de pretutindeni. „Guvernul va urmări consecvent ca aceştia să se bucure de drepturi depline şi acces la servicii administrative digitale şi moderne şi o mobilitate deplină dinspre sau către România, atât pentru relocare, dar şi pentru antreprenoriat, educaţie, turism sau cultură”, indică programul de guvernare. De asemenea, va fi stimulat procesul de cartografiere a nevoilor cultural-educative ale minorităţilor româneşti din statele vecine şi, în acest sens, va fi susţinută, printre altele, organizarea de festivaluri româneşti anuale în toate regiunile din ţările gazdă cu populaţii de peste 100.000 de români.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.